Henna Knuutila & kiertotalous: “Pidennä vaatteen elinkaarta”

Poistotekstiilien kerääminen tai edes kierrättäminen ei yksin ole kiertotaloutta. Mitä tarvitaan? Siitä kertoo Henna Knuutila Turun Ammattikorkeakoulun tekniikan ja
liiketoiminnan lehtori, Telaketju-hankkeen projektipäällikkö.

Nykyään vaatteet ovat ihan liian halpoja ja niitä ostetaan liikaa. ­Länsimaat ovat vuosia puskeneet käytettyjä tekstiilejä kolmansiin maihin, jotka eivät enää halua rättejämme. Kiertotalouden pääpaino on ollut kierrätyksessä.

”Materiaalin kierrätyksen pitäisi olla tekstiilin ­kierrossa vasta viimeinen vaihtoehto”

Tärkeää olisi miettiä, miten tuotteen käyttö­ikää voisi pidentää. Lyhytkin pidennys säästää valtavasti resursseja. Tämä vaatii tietysti myös kuluttajien ohjaamista.

Kiertotalouden pääpainon pitäisi olla se, että materiaali pysyy kierrossa mahdollisimman pitkään. ­Kun kiertotalous huomioitaisiin myös tuotesuunnittelussa, olisimme lähellä täydellisyyttä. Tämä vaatii tuotesuunnittelijoiden ja poistotekstiilin jatkojalostajien yhteistyötä jo tuotteen suunnitteluvaiheessa.

”On hyvä myös kysyä, pitääkö vaatteet ­omistaa”

On hyvä myös kysyä, pitääkö vaatteet ­omistaa. Täydellisessä tekstiilien kiertotalouden maailmassa toimisi vaivaton ja monipuolinen vaatetus palveluna -konsepti.

Olen visioinut eräänlaista nettialustaa tai operaattoria, josta löytyisi toimijoita ja tuotteita jokaiseen vaatetarpeeseen. ­Tuotteet voisi jo alunperin suunnitella ­lainattaviksi, kierrätettäviksi – ja laadukkaiksi.”

Telaketju on poistotekstiilin kestävää ­kiertoa edistävä ­yhteistyöverkosto, joka kehittää poistotekstiilin ­keräystä, lajittelua, jatkojalostusta ja kiertotalouteen perustuvia ­liiketoimintamalleja.

Sinua voi kiinnostaa myös:

Seuraa näitä: suomalaiset tekstiilien kiertotalousratkaisut esittelyssä

Tekstiilitiekartta vauhdittamaan Suomea tekstiilien kiertotalouden suunnannäyttäjäksi

Oikein huollettu vaate kestää käytössä ja on ekologinen – katso vinkit tekstiilihuoltoon!

 

Lue seuraavaksi

,

Kuinka suomalaisbrändi menestyy maailmalla? Reiman Elina Björklund jakaa videolla oppinsa

,

Mölnlycken hurja palkkausvuosi

Näin Lymed teki painevaatteista bisneksen

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Fab-viisaudet

Lähetämme sähköpostiisi Fabin tärkeimmät poiminnat kerran kvartaalissa. Fab-viisaudet ovat kiikarisi tekstiili- ja muotialan tulevaisuuteen.

Siirry tilaamaan