”Maapallo tarvitsee tekoja – Suomen tekstiiliteollisuus näyttää mallia” 

Suomen tekstiiliteollisuudella on kaikki edellytykset toimia suunnannäyttäjänä koko maailmalle. Tuore selvitys osoittaa, että toteutuessaan visio maailman vastuullisimmasta tekstiilialasta toisi Suomeen yli miljardin euron edestä investointeja ja lähes 17 000 työpaikkaa. Maapallo tarvitsee toivoa ja ennen kaikkea tekoja, kirjoittavat VTT:n johtaja Tua Huomo ja Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

Kansainvälisen ilmastopaneelin elokuun alkupuolella julkaisema raportti lyö pöytään tieteen ja tutkimuksen faktat maapallon hätätilasta.  Useat ovat jo menettäneet toivonsa, toiset vaativat vaikuttavampia tavoitteita. Teot ovat kuitenkin ne, jotka ratkaisevat.  

Tekstiilit ja vaatteet ovat meille kaikille tuttu asia. Emme voi elää ilman niitä. Liian harvoin tulemme kuitenkaan pohtineeksi, että globaali tekstiiliteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista.  

Suomen tekstiiliteollisuus kuitenkin erottautuu ja on noussut kansainvälisen mielenkiinnon kohteeksi etenkin ekologisten ja kierrätettävien tekstiilikuitujen ansiosta. Uusien tekstiilikuitujen tuotanto kiinnostaa sekä sijoittajia että kansainvälisiä muotibrändejä.  

Voimme Suomessa tehdä kuitenkin paljon enemmän kuin vain tuottaa ekologisia tekstiilikuituja: voimme sysätä koko tekstiilialan muutokseen ja kasvuun.  

Kestävä ja vastuullinen tekstiiliala on maailmanlaajuinen tavoite 

Suomen Tekstiili & Muoti ry laittoi keväällä 2021 pyörät pyörimään ja toteutti yhteistyössä VTT:n ja useiden yritysten kanssa selvityksen Suomen tekstiiliteollisuuden tulevaisuudesta. Konkreettiset toimenpiteet nojaavat visioon, jossa Suomeen nousee maailman vastuullisin, tietämyspohjainen tekstiiliteollisuus, joka mahdollistaa tuotteiden personoitavuuden esimerkiksi omien mittojen tai mieltymysten mukaan. Se nojaa vankkaan tietotaitoon, osaamiseen ja digitekniikkaan.  

Mitä tämä sitten toisi tullessaan? Laskelmien mukaan ainakin yli miljardin euron edestä investointeja Suomeen ja lähes 17 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2035 mennessä. Investoinnit voivat kohdentua ekologisten kuitujen valmistamiseen, langan kehräämiseen, vastuullisesti tuotettujen kankaiden valmistamiseen sekä niistä saatavien lopputuotteiden valmistamiseen.  

Käyttäjille vision toteutuminen tarkoittaisi mahdollisuutta käyttää maailman puhtainta ja täysin kierrätettävää muotia ja tekstiilejä yksilöllistetyllä tavalla.  

Suomesta kestävän tekstiiliteollisuuden mallimaa 

Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on rakentaa Suomeen tekstiilien suunnittelun, tuotannon ja käytön suljetun kierron ympäristö. Sen vastuullisuus, kestävyys ja läpinäkyvyys täyttävät tulevaisuuden odotukset ja vaatimukset (”Future Proof Loop -ekosysteemi”).  

Tavoitteena on kokonaisuus, jossa tehokasta, joustavaa ja kiertotalouden mukaista tekstiilituotantoa voidaan hallita ja kehittää tiedon pohjalta.  Samalla Suomella on hieno mahdollisuus olla keskeinen toimija alan kansainvälisten standardien ja toimintatapojen kehittäjänä.  

Maapallo tarvitsee toivoa ja ennen kaikkea tekoja. Suomen tekstiiliteollisuudella on kaikki edellytykset toimia suunnannäyttäjänä koko maailmalle sekä ratkaista aikamme viheliäisintä ongelmaa, ilmastokriisiä. Samalla rakennamme Suomeen uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Bonuksena päälle – kuka meistä ei ostaisi mieluiten vaatteita ja tekstiilejä, jotka kaikilta osin on suunniteltu ja toteutettu kestävästi ja vastuullisesti?  

Lue tästä linkistä lisää tekstiilialan tulevaisuusvision mahdollisuuksista ja siitä, miten se saadaan toteutettua.  

Tua Huomo 
Liiketoiminta-alueen johtaja, Tulevaisuuden tuotteet ja materiaalit 
VTT 

Marja-Liisa Niinikoski 
Toimitusjohtaja 
Suomen Tekstiili & Muoti ry 

Lue seuraavaksi

18.9.2023

Edelläkävijät ovat voittajia datan hyödyntämisessä

5.9.2023
,

Vastuullinen & vastustamaton 3D

22.05.2023

Nuoret muodin muuttajat

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan