Black Moda: “Portugalissa tekeminen on arvojemme mukaista”

Monet tekstiilialan yritykset harkitsevat tuotannon ­palauttamista Eurooppaan. Portugalissa omaa tehdasta pyörittävän Black Modan toimitusjohtaja Marko Keski-Vähälä kertoo, miksi se kannattaa.

”Perheelläni oli aikanaan ompelimo ­Suomessa, mutta 1990-luvun lama ­pakotti hakemaan edullisempia ­tuotantoratkaisuja. ­Vanhempani ja pikkusiskoni muuttivat ­Portugaliin, koska siellä oli mahdollista saada kaikki ­materiaalit läheltä. Minä perustin Black Modan ensin tukkuliikkeeksi, joka huolehtii ja ­vastaa ­Suomessa esimerkiksi Ristomatti Ratian ­tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista.

Nykyään Black Modalla on myös kolme omaa tuotemerkkiä. Minä ja siskoni Riikka Oliveira omistamme myös Portugalissa tehtaan, johon toistakymmentä suomalaisyritystä on järjestänyt tuotantoaan.”

1. Saat myyntivaltin

”Meille Euroopassa vastuullisesti tekeminen on ollut avaintekijä menestykselle. Globaalin pankkikriisin aikaan 2008 Portugalillakin oli liikaa lainaa ja alettiin puhua, että Euroopasta loppuu tekstiiliteollisuus. Kävimme perheen kanssa neuvottelua, mitä teemme, kun hinta oli niin määräävä tekijä markkinoilla.
Päätimme elää arvojemme mukaan ja jäimme. Työmme keskiössä ovat ihmiset, työyhteisön hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus.
Siitä ei mennyt kuin muutama vuosi, kun tuotantomme lähti kunnolla nousuun. Yritykset alkoivat kysyä meiltä lyhyitä tuotantosarjoja, ekologisia ­materiaaleja ja tuotannon vastuullisuusasioita.”

2. Edistät ihmisoikeuksia

Yhä useampi firma on tuomassa tuotantoaan takaisin Eurooppaan, mutta hinta on monelle este. Täällä maksetaan myös modernista yhteiskunnasta. Jos Euroopassa tekee työturvallisuusrikoksen, saa sakkoja ja jopa vankeutta. Aasiassa ei välttämättä ole samanlaista lainsäädäntöä ja viranomaisvalvontaa.
Portugalissa tekemisen meininki vastaa arvojamme. Portugal on ratifioinut ILOn ­sopimukset, kierrätys on järjestetty, ja työterveydestä ja ­työturvallisuudesta huolehditaan.
Siskoni Riikka asuu Portugalissa ja johtaa ­tehdastamme. Meille on tärkeää, että hän on paikan päällä valvomassa toimintaa.”

3. On helpompi olla ekologinen

”Ympäristön kannalta tekstiilialan nykytilanne on kestämätön. Vastuullisuuden pitäisi lähteä puuvillapelloilta asti. Kutomot ja värjäämöt ovat ­ympäristö­­n näkökulmasta suurin haaste, ­joten niiden vaatimukset ovat tärkeitä. ­Kankaamme kudotaan ja värjätään Portugalissa. Tiedämme, etteivät värjäysvedet pääse ­luontoon ja että väriaineet ovat asetusten mukaisia. ­Olemme yhteistyökumppaniemme kanssa ­päivittäin tekemisissä.”

4. Voit tehdä nopeasti ja tarpeeseen

”Uskon yhä enemmän siihen, että tulevaisuudessa tuotantoyksiköt ovat pieniä ja tuotteita tehdään nopeina piensarjoina tarpeeseen. Kuluttajaa ­lähellä olevat mikrotehtaat pystyvät entistä ­paremmin räätälöimään tuotteita. Myös verkkokaupat kytketään yhä enemmän tuotantoon. Tuotantomme voi tehdä lyhyttä sarjaa ja paljon erilaisia tuotteita, mikä tuo haasteita. Viimeisen seitsemän vuoden aikana olemme uusineet kaikki koneet. Tehtaalle on pian tulossa 3D-kaavoitus ja uusi tuotannonohjausjärjestelmä, jotta saamme tuotannon paremmin vastaamaan asiakkaiden tilausmääriä. Uskon, että tekoäly tulee alalle mukaan vahvemmin ja vie asioita eteenpäin.”

Black Moda on Pirkkalalainen tekstiilialan perheyritys, jonka omia tekstiilibrändejä ovat ­Puuvillatehdas, PikkuSet ja Aarrekid. ­Liikevaihto vuonna 2018 oli 10,4 miljoonaa euroa yli puolen miljoonan euron voitolla.

Artikkeli on julkaistu alun perin marraskuussa 2019 Fab-lehden 5. numerossa.

Lue seuraavaksi

28.2.2024

Tiukan paikan tekstiileillä vihreämpiä ratkaisuja

30.1.2024

Nyt kunnianhimoa brändäykseen!

5.12.2023

Brändi: Identiteetin rakentajasta toiminnan alustaksi

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan