Mitkä yritykset ovat seuraavat suomalaiset tekstiilialan pörssiin listautujat? 

Tekstiilikuituyhtiö Spinnova listautui pörssiin kesäkuussa, ja pörssin ovi on käynyt tänä vuonna muutenkin tiuhaan. Muun muassa Marimekkoa seuraava pörssianalyytikko Petri Kajaani analyysiyhtiö Inderesistä kertoo, nähdäänkö kohta muidenkin suomalaisten tekstiilialan suomalaisyritysten listautumisia.

Mitkä tekstiili- ja muotialan suomalaisyritykset voisivat olla seuraavia pörssiin listautujia, Petri Kajaani? 

”On tiettyjä suomalaisia yhtiöitä, jotka pärjäävät ja kasvavat vuodesta toiseen. Tällaiset ovat pörssiin mielenkiintoisia. Ensimmäisenä tulee mieleen Reima. Se on riittävän kokoluokan yhtiö, kasvanut tasaisesti ja kannattaa hyvin.  

Toinen voisi olla Manna & Co, joka kerää sateenvarjonsa alle eri brändejä, jotka toimintojaan yhdistelemällä saavat skaalaetuja ja synergioita. Veikkaan, että moni haluaisi omistaa sen brändejä MakiaaVallilaa ja Finlaysonia. Ne ovat mielenkiintoisia ja hyviä kuluttajabrändejä. Olen havainnut, että kun kuluttajatuotteita valmistavien yhtiöiden omistajapohja laajenee, myös kuluttajakunta voi laajeta, kun uusista osakkeenomistajista tulee brändin uskollisia kuluttajia.”  

Lue lisää: Kuinka suomalaisbrändi menestyy maailmalla? Reiman Elina Björklund jakaa videolla oppinsa 

Nähdäänkö pian uusia tekstiili- tai muotialan suomalaisyritysten listauksia? 

”Toivottavasti. Mutta pörssiin ei kannata mennä, jos on hyvin pieni, ja Suomessa yli 50 miljoonan liikevaihtoa tekeviä tekstiilialan firmoja ei valtavasti ole. Pörssin kustannukset lasketaan sadoissa tuhansissa per vuosi, ja jos ei tee sellaista tulosta, on turha mennä pörssiin. Pelkästään listautumisen kulut voivat pienelläkin yhtiöllä olla 1–2 miljoonaa euroa, kun mukana on iso porukka pankkiireita ja juristeja. 

On tietenkin subjektiivista, mikä on riittävän iso ja kiinnostava yhtiö pörssiin. Pörssissä osakkeella pitää olla riittävää kysyntää, jotta ihmiset haluavat käydä kauppaa.  

Toki Spinnova on pieni ja liikevaihtoa ei ole vielä nimeksikään, mutta heillä on teknologiaa, joka odottaa tulevaisuuden läpimurtoa. Sen kaltaisille yrityksille voi löytyä pörssin kautta fast track -rahoitusta.” 

Lue lisää tulevaisuuden teknologioista: Uusilla selluloosapohjaisilla tekstiilikuiduilla on miljardien bisnesmahdollisuudet – ja Suomi on nyt kehityksessä maailman kärjessä 

Mitä hyötyä listautumisesta on? 

”Pörssin kautta yritys saa hyvää näkyvyyttä, rahoitusta ja uusia omistajia. Yhtiö saa oman osakkeen julkiseksi kaupankäynnin kohteeksi ja omasta osakkeesta hyvän maksuvälineen laajentumissuunnitelmiin ja yrityskauppoihin. Pörssiyhtiöistä myös uutisoidaan eri tavalla kuin yksityisistä firmoista. 

Joissain tietyissä piireissä, asiakkaissa ja jakelukanavissa, yhteistyö pörssiyhtiön kanssa voi lisätä uskottavuutta. Pörssi on läpinäkyvä paikka ja yrityksen kaikki tiedot julkisia. 

Pörssilistautuminen voi olla hyvä vaihtoehto myös sukupolvenvaihdostilanteissa, jos nuori sukupolvi ei ole kiinnostunut jatkamaan. Silloin voi olla hyvä kohta mennä pörssiin ja hallitusti siirtää omistusta laajemmalle.” 

Lue lisää: Kuitukehittäjä Spinnova suunnittelee listautumista – suomalainen tekstiili- ja muotiala hakee voimakasta kasvua 

Lue seuraavaksi

,

Urheilu on muodissa

28.5.2024

Suunnittelijasta brändiksi – moduulivaatteista tunnetulle Sofia Ilmoselle oma yritys on opettanut kärsivällisyyttä

28.2.2024

Tiukan paikan tekstiileillä vihreämpiä ratkaisuja

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan