Näistä asioista bisnesenkeli kiinnostuu

Reidar Wasenius johtaa Finnish Business Angels Networkia, joka on enkelisijoittajien oma verkosto. Hän kertoo, mikä saa sijoittajan kiinnostuksen syttymään.

1. Ala on entuudestaan tuttu

”Yrityksen pitää toimia alalla, joka kiinnostaa sijoittajaa ja josta hänellä on kokemusta. Tyypillisesti bisnesenkeli on kerännyt varallisuutensa yrittäjänä. Kun omat rahat ovat pelissä, on tärkeää osata arvioida firman mahdollisuuksia ja riskejä. Se onnistuu parhaiten tutulla alalla. Silloin sijoittajalla on myös erilaiset eväät auttaa: tietoa, kontakteja ja valmiita  bisnes- ja toimintamalleja.”

2. Lahjakkaat ja kunnianhimoiset ihmiset

”Bisnesenkelit ovat tyypillisesti entisiä yrittäjiä. Vaikka heillä on varallisuutta, he eivät halua jäädä lepäämään laakereilleen vaan jatkaa makeiden juttujen tekemistä kunnianhimoisten, lahjakkaiden, älykkäiden ja hyvien tyyppien kanssa. Tiimin pitää puhutella henkilökohtaisella tasolla, mutta sen pitää pystyä myös viemään bisnes maaliin asti. On aina riski, jos bisnes pohjautuu liian vahvasti vain yhden ihmisen pätevyyteen ja visioihin. Mitä jos hän jäisi bussin alle? Siksi tiimi on tärkeä.”

3. Skaalautuvuus

”Yrityksen palvelun tai tuotteen pitää olla skaalautuva, jotta siitä voi tulla iso bisnes. Sijoittaja ei saa rahojaan koskaan takaisin, ellei bisnes kasva moninkertaisesti. Usein tämä tarkoittaa sitä, että bisnes liittyy jollain tavalla teknologiaan. Mitä paremmin bisnes skaalautuu, sitä enemmän se kiinnostaa sijoittajaa.”

4. Maailma muuttuu paremmaksi

”Maailman parantaminen on aina enemmän tai vähemmän mukana sijoittamisessa. Puhutaan impact investmentistä, eli sijoittamisella on positiivinen vaikutus maailmaan. Jos sijoittamisen tärkein tarkoitus olisi vain saada lisää rahaa, olisi helpompaa ostaa kiinteistöjä tai metsiä. Yleensä bisnesenkelit haluavat nähdä itsensä maailmaa parantavina ihmisinä. Mutta hyväntekeväisyyttä sijoittaminen ei ole koskaan.”

5. Mahdollisuus oppia ja kehittyä

”Bisnesenkelit haluavat oppia, kehittyä ja mennä mukaan uusiin juttuihin. Elämä on heille seikkailu. Yrityksiä rahoittamalla he ostavat itselleen uusia näköpiirejä ja elämyksiä. Yleensä ensimmäiset sijoitukset ovat tutulta omalta sektorilta, mutta tyypillistä on, että myöhemmin aletaan tehdä sijoituksia uusille aloille muiden konkarien kanssa, jotka tuntevat alaa paremmin. Yhteissijoittaminen on avain uusiin maailmoihin, itsensä kehittämiseen ja elämyksiin.”

Lue seuraavaksi

28.2.2024

Tiukan paikan tekstiileillä vihreämpiä ratkaisuja

30.1.2024

Nyt kunnianhimoa brändäykseen!

5.12.2023

Brändi: Identiteetin rakentajasta toiminnan alustaksi

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan