Vastuullinen, muunneltava, kaupallinen, materiaalin käytössä edistyksellinen. Tätä kaikkea odotettiin Aalto-yliopiston loppunäytöksessä ensi kertaa jaetun Finnish Textile & Fashion -palkinnon voittajan työltä. Alexander McQueenilta oppia hakenut Sofia Ilmonen täytti kaikki kriteerit innovatiivisella mallistollaan.
Aalto-yliopiston maisteriopiskelijan Sofia Ilmosen, 33, oli tarkoitus esitellä voittoisa Same Same but Different -mallistonsa jo vuosi sitten Aalto-yliopiston loppunäytöksessä, mutta korona siirsi näytöksen vuodella eteenpäin.
Lue uutinen voitosta ja muut Näytös21:n voittajat täältä.
Vuosi sitten Ilmosesta tuntui, että koronapaussista ei voi seurata mitään hyvää: sponsoreita peruuntui ja materiaalien saanti vaikeutui. Jälkeenpäin ajateltuna tauko ei ollut vain huono asia.
”Tauon aikana sain oikeasti miettiä, mikä toimii ja mikä ei. Hioin vaatteiden tekniikan kuntoon”, Sofia Ilmonen sanoo.
Mistä lähtökohdista mallistosi syntyi?
”Tämä ei ollut mikään hetken keksintö, vaan olen kehitellyt tätä konseptia koko maisteriopintojen ajan. Minulla oli palava halu tehdä muotia eri tavalla. Muodin tuhlaavaisuus ja saastuttavuus tuntuivat ylitsepääsemättömiltä ja halusin lähestyä kestävää kehitystä uudella tavalla. Kokeilujen kautta päädyin modulaariseen ratkaisuun. Vaate on pitkäkestoinen: käyttäjä voi muunnella ja muuttaa sitä muodin mukaan ja kun sen tekee itse, se lisää kiintymystä vaatteeseen ja pidentää näin sen elinkaarta. Myös vaatteen kangas, puuvillapopliini, on kestävää.”
Miten mallistosi vaatteita voi muunnella?
”Mallistossa on esimerkiksi neljästä neliömoduulista rakennettu paita ja 26 neliömoduulista rakennettu mekko. Neliömoduuleissa on aina sama muoto, ja niiden määrästä riippuu, kuinka paljon voi tehdä, mutta mahdollisuudet ovat laajat. Hihasta voi tulla hame, hameesta paita. Palat on kiinnitetty toisiinsa napinläpilenkkien ja 3D-printattujen kaksikantaisten nappien avulla, joten vaatteen muuntaminen onnistuu ilman purkamista tai ompelua.”
Olet aiemmin asunut 10 vuotta Lontoossa ja työskennellyt kaavoittajana ja ompelijana huippubrändeillä kuten Alexander McQueenilla. Miten se on vaikuttanut työhösi suunnittelijana?
”Kyllä se varmasti on vaikuttanut. Työskentelin aiemmin enemmän teknisissä rooleissa kaavoittajana ja McQueenilla ompelijana. Suunnittelija, kaavoittaja ja ompelija tekivät yhteistyötä, jotta saimme suunnittelijan vision toteutettua. McQueenilla opitut kädentaidot ja haute couture -tyyliset ompelutekniikat ovat varmasti nähtävissä mallistossani. Siellä ei ajateltu, mikä on nopein tai halvin tapa tehdä, vaan kaikki tehtiin juuri niin kuin haluttiin, kesti kuinka kauan tahansa. Olen oppinut sieltä periksiantamattomuutta ja saanut lisää sisua.”
Katso Aalto-yliopiston videolta, kuinka Sofia Ilmonen kertoo työstään:
Mallistosi on valittu myös arvostetun Festival d´Hyéresin muotikilpailun finaaliin. Mitä siellä on odotettavissa?
”Tänä vuonna aikataulu on erilainen, ja finaali on vasta lokakuussa. Siellä on esillä kutakuinkin tämä sama mallisto, mutta toteutan vielä jotain uutta osaksi mallistoa festivaalin yhteistyökumppanien kanssa. Jo pelkkä finaalipaikka oli jonkinlainen voitto. Menen sinne avoimin mielin luomaan kontakteja ja toivon, että sitä kautta voisi tulla myös työmahdollisuuksia.”
Mihin tähtäät tulevaisuudessa?
”Olen pikkutytöstä asti unelmoinut omasta brändistä. Toki jos saisin työtarjouksen jostain kansainvälisestä muotitalosta, sekin olisi vahva vaihtoehto.
En osaisi kuvitella tekemistä, jossa en ole itse tekemisissä kaavoittamisen, ompelun ja materiaalien kanssa. Tekninen osaaminen on vahvuuteni, joten miksen toisi sitä esille myös omissa designeissani. Haluan kuitenkin, että vaatteeni ovat käytettäviä.”
Haluaisitko tehdä yhteistyötä myös suomalaisten yritysten kanssa?
”Kyllä, todellakin. Aallosta valmistuu mielettömiä osaajia, mutta meillä ei ole Suomessa hirveästi muodin alan töitä. Olisi mahtavaa luoda myös Suomeen oma huippumuodin keskittymä, jotta täälläkin olisi mahdollisuuksia tehdä töitä. Asuin pitkään poissa Suomesta ja kun palasin, täällä on ollut niin ihana olla, etten haluaisi lähteä mihinkään.”
Finnish Textile & Fashion palkinnon jakoi Suomen Tekstiili & Muoti ry, joka julkaisee Fabia.