Miksi brändin kannattaa luoda oma yhteisö? Novitan Neulomo-yhteisöön kuuluva Markus Haakana ja Novitan brändijohtaja Erika Appelström kertovat.
Kun Novita lanseerasi 2000-luvun alulla Neulomo-konseptin, kukaan ei puhunut verkkoyhteisöistä tai brändiyhteisöllisyyden merkityksestä. Nyt vajaat 20 vuotta myöhemmin novitaknits.comissa oleva Neulomo-verkkoyhteisö tavoittaa yli 100 000 aktiivista käyttäjää. Palvelusta löytyy satoja erilaisia neulomisohjeita ja ohjevideoita. Neulojat voivat julkaista kuvia töistään ja kommentoida muiden julkaisuja.
”Halusimme saada yhteyden omiin asiakkaisiimme omassa kanavassa. Emme halua olla kansainvälisten verkkojättien algoritmien varassa”, Novitan brändijohtaja Erika Appelström kertoo.
Yksi neulomolaisista on helsinkiläinen Markus Haakana, joka vuosien neulomisen jälkeen aloitti työskentelyn Novitan Digital Media Specialistina helmikuun alussa. Nyt hän kehittää Neulomoa 2020-luvun verkkoyhteisöksi.
Tämän takia Markus Haakana halusi olla osa brändiyhteisöä

Paikallinen ja helposti lähestyttävä yhteisö
”Kokeilin neulomista ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten, ja siinähän kävi niin kuin monelle muullekin, hurahdin totaalisesti. Siitä alkoi vimmattu ohjeiden etsiminen. Päädyin saman tien Novitan sivuille ja Neulomon verkkoyhteisöön. Neulomisen ympärille on luotu useita verkkoyhteisöjä. Kansainvälisistä verkkoyhteisöistä, kuten yli 8 miljoonan käyttäjän Raverly.comista, löytyy valtavasti erilaisia inspiroivia kuvia, ideoita, lankoja ja malleja. Niissä ongelmana on kuitenkin runsauden pula ja ohjeisiin sopivien lankojen saatavuus. Valtavan yhteisön sisältöön hukkuu. Ymmärsin nopeasti, että Neulomo on ”to go”- paikka, kun haen neulomisohjeita tai yhteisön apua ja inspiraatiota. Olin nopeasti koukussa.”
Apua alusta loppuun
”Neulomossa neulojalle tarjotaan kaikki alusta loppuun. Se madaltaa aloittamisen kynnystä ja tekee kokemuksesta miellyttävän. Jokaiseen projektiin on selkeät ohjeet videoineen, tarvittavat langat voi tilata suoraan kotiin ja muilta neulojilta saa samoihin projekteihin apua. Neulomon käytännönläheisyys ja konkreettisuus ovat varmasti syitä koukuttumiseeni. Onnistumiskokemukset ja muilta neulojilta saatu palaute kannustivat myös jatkamaan.”
Samanhenkinen porukka sopivan etäällä
”Olen sen verran arka, että fyysiset neulomistapaamiset eivät ole tuntuneet houkuttelevilta. Vaikka käsityöbuumi on innostanut myös miehiä neulomaan, olisin tapaamisissa varmasti tuijotuksen kohde. Minulle Neulomo on iso neulomistapaaminen turvallisen etäisyyden päästä. Voin neuloa kotona ja tuntea silti kuuluvani osaksi laajempaa yhteisöä.”
Onnistumisen elämykset
”Neulon mielelläni neulepuseroita, mutta suuritöisten puseroiden välissä tykkään myös neuloa esimerkiksi pipoja. Nyt puikoissani syntyy paksusta sinisestä langasta palmikkokuvioinen pipo 10-vuotiaalle tyttärelleni. Ilahduin kovasti kun löysin Jacques Cousteau -tyylisen pipoprojektin Neulomosta muutama kuukausi sitten. Minulla on iso pää, enkä ole koskaan löytänyt itselleni sopivaa pipoa kaupasta. Se olikin sitten kahden illan projekti, ja nyt minulla on hieno farkunsininen pipo!
Tämän Novitan brändijohtaja Erika Appelström on oppinut brändiyhteisön luomisesta

Ota yhteisö omiin käsiisi
”Sosiaalisen median algoritmeja ei voi ennustaa eikä hallita, siksi pidän tärkeänä, että yrityksellä on yhteisö omissa kanavissaan.”
Ole aito ja läpinäkyvä
”Aitous on välttämätön tekijä kestävän brändilojaliteetin ja yhteisön luomisessa. Asiakkaan sitoutumista brändiin vahvistaa yhteiset arvot, aitous ja läpinäkyvyys. Meille on tärkeää avata koko arvoketjumme aina lammasfarmeilta siihen hetkeen saakka, kun asiakas saa lankakerän käteensä ja hän klikkailee inspiraatiota sivuiltamme.”
Ole yksi yhteisösi jäsenistä
”Vuorovaikutus asiakkaiden ja yrityksen välillä on kuin bumerangi. Luottamus on tärkeä osa yhteisöllisyyden tunteen rakentamista. Älä pelkästään mieti, mikä on asiakkaasta kiinnostavaa, hyödyllistä tai ajankohtaista. Kysy heiltä ja ota mukaan kehittämään.”
Hyväksy keskeneräisyys
”Yhteisöllisyyden luominen ei ole päätepisteeseen saatettava projekti, eikä brändiyhteisö ole koskaan valmis. Jatkuva kehitys on menestyvissä yhteisöissä keskeistä.”
Kommunikoi suoraan
”Lopulta kaikki palaa autenttisuuteen. Meille on tärkeää kommunikoida asiakkaidemme kanssa suoraan ja tiiviissä vuorovaikutuksessa. Tuttavallinen ja sopivan rento kommunikaatio ovat novitalaisuudessa olennaista.”