Stella Harasek: Näin vaikuttajayhteistyöstä tulee tuloksellista

Stella Harasek on yksi Suomen ensimmäisistä ja menestyneimmistä kaupallisista bloggaajista. Hän antaa kolme tärkeintä neuvoaan, miten brändit saavat yhteistyöstä vaikuttajien kanssa vielä enemmän irti.

Kun Stella Harasek aloitti bloggaamisen ensimmäisten joukossa 2007, tarkoitus oli vain jakaa harrastuksena kuvia ja ajatuksia omasta tyylistä ja elämästä. 12 vuodessa on muuttunut paljon, ”oikeastaan kaikki”, Harasek sanoo.

Nykyään Harasekin blogi somekanavineen tavoittaa viikoittain yli 30 000 seuraajaa, joista valtaosa on kaupunkilaisia korkeakoulutettuja naisia. Harasek ei ole enää vain bloggaaja, vaan vaikuttaja ja ammattimainen yrittäjä, joka pyörittää omaa mediaansa ja jonka suositus seuraajilleen voi myydä laukkubrändin verkkokauppavaraston tyhjäksi vuorokaudessa.

”Taustalla on vuosien työllä hankittu luottamus ja uskottavuus, joka antaa suosituksille painoarvoa.”

”Yhteistyö on aidointa ja tehokkainta silloin, kun vaikuttaja on valmiiksi innoissaan ja kiinnostunut brändin asiasta.”

Vaikka kaupallinen yhteistyö vaikuttajien kanssa on nykyään arkipäivää ja osa tavallista markkinointibudjettia, moni brändi voisi saada yhteistyöstä enemmänkin irti.
Harasek kertoo, miten.

1. Panosta brand matchiin

Tänä syksynä Stella Harasek tekee yhteistyötä esimerkiksi Marimekon, Stockmannin ja Nanson kanssa. Hän on kumppaneistaan tarkka ja hylkää joka viikko yhteistyöehdotuksia, jotka eivät sovi hänen arvoihinsa, tyyliinsä tai blogin aihepiireihin.

”Yhteistyö on aidointa ja tehokkainta silloin, kun vaikuttaja on valmiiksi innoissaan ja kiinnostunut brändin asiasta”, Harasek sanoo.

Siksi Harasek kehottaa panostamaan oikeanlaiseen brand matchiin: sellaiseen vaikuttajaan, joka sopii brändille, puhuu samaa kieltä ja tavoittaa toivotunlaisen kohderyhmän. Parhaassa tapauksessa vaikuttaja on jo valmiiksi brändin fani.

”Yksi viimeisimmistä kampanjoistani liittyi Iittalan uuteen Vintage-palveluun, joka sopi minulle täydellisesti. Seuraajani tietävät, että rakastan vintagea ja keräilen vanhaa kotimaista designlasia. Olen uudesta palvelusta aidosti innoissani, ja se välittyy muillekin.”

Harasekin mukaan on yleinen harhaluulo, että seuraajamäärä korreloi suoraan yhteistyön tehoon. Näin ei suinkaan ole. Tehoon vaikuttaa myös vaikuttajan uskottavuus, seuraajien lojaalius ja kohderyhmän ostovoima.

”Monissa tapauksissa pienemmälle, mutta hyvin lojaalille seuraajakunnalle sisältöä tekevä vaikuttaja saa aikaan parhaat tulokset.”

2. Luota vaikuttajaan

”Pahinta, mitä brändi voi tehdä, on sanella liian tarkkaan, mitä vaikuttaja tekee. Silloin lopputuloksesta tulee päälleliimattua eikä aitoa, vaikuttajan näköistä ja seuraajien mielestä kiinnostavaa”, Stella Harasek sanoo.

Vaikuttajamarkkinointia ei siis voi ostaa kuten tv-mainontaa – vaikka osa sitä yrittääkin – koska sen logiikka on aivan erilainen.

Harasek huomauttaa, että vaikuttaja tuntee parhaiten seuraajansa ja tietää, mikä heitä kiinnostaa. Siksi vaikuttaja kannattaisi ottaa mukaan jo kampanjan suunnitteluun. Vaikka vaikuttajan ideoima sisältö ei puhuttelisi täydellisesti brändin markkinointiosastoa, se todennäköisestii puhuttelee hänen yleisöään.

”Yhteistyöhön liittyvät tavoitteet, toiveet, tägäykset ja linkit kannattaa tietysti sopia etukäteen, mutta en suosittele puuttumaan liikaa kampanjan toteutukseen.”

3. Ole pitkäjänteinen

Yksittäinen Instagram-kuva ei voi tehdä ihmeitä, joten Harasek tekee brändien kanssa mieluiten johdonmukaista ja pitkäaikaista yhteistyötä. Silloin kaikki osapuolet saavat yhteistyöstä eniten irti: brändi voi esimerkiksi kysellä vaikuttajalta ideoita ja käydä yhdessä läpi palautetta ja tuloksia.

”Pitkäjänteinen yhteistyö ja brändilähettilyys ovat nosteessa, koska niiden avulla saa paljon enemmän tuloksia kuin yksittäisillä kampanjalähdöillä”, Harasek sanoo.

”Monet tuotteet ovat myyneet loppuun sen jälkeen, kun ne ovat näkyneet kuvissani.”

Jokaisessa vaikuttajakampanjassa määritellään tavoitteet, kuten vaikkapa tunnettuuden lisääminen, uuden kohderyhmän tavoittaminen tai verkkokauppamyynnin kasvattaminen. Pitkässä yhteistyössä voidaan määritellä useitakin tavoitteita ja tapoja tulosten mittaamiseen.

”Hyvä esimerkki siitä on yhteistyöni Nanson kanssa: sekä minulle että brändille on tullut kolmen vuoden yhteistyömme aikana valtavasti palautetta siitä, kuinka Nansosta on tullut brändiuudistuksen jälkeen kiinnostava seuraajieni silmissä. Se näkyy myös myynneissä: monet tuotteet ovat myyneet loppuun sen jälkeen, kun ne ovat näkyneet kuvissani.”

Harasek uskoo, että vaikuttajamarkkinointi kasvaa entisestään ja vakiinnuttaa asemansa muiden mainonnan muotojen rinnalla.

”Kanavat voivat elää ja muuttua, mutta vahvat henkilöbrändit kiinnostavat ihmisiä jatkossakin.”

Lue seuraavaksi

28.11.2024

Täydellisyys piilee yksityiskohdissa

30.10.2024

Vaatteella vaikutus – miten Suomen maakuvaa laajennetaan pukeutumalla?

30.9.2024
,

Jätteestä kultaa – Infinited Fiber Company ja Untuvia haluavat materiaalivirrat kiertämään

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan