Vaikka henkilösuojista puhuttaessa maailman tapahtumat nostavat nyt monelle mieleen taistelukentät, on suojavarusteiden käyttäjistä suuri osa arkisen siviilielämän palveluksessa. Siviiliviranomaiset, vartijat ja muut turvaa tarvitsevat ryhmät, kuten Lääkärit ilman rajoja -järjestön kaltaiset humanitääriset toimijat, käyttävät suojia kohonneen riskin tilanteissa. Kotimaiset Sioen Ballistics ja C.P.E. Production kehittävät ja toimittavat suojavarusteita jokaisen tilaajan erityistarpeet huomioiden.
Helsingissä toimiva Sioen Ballistics Oy sai alkunsa 1980-luvulla. Puolustusvoimat lähestyi silloista rakennusalan yritystä suojaratkaisuja hakien. Osaaminen tekokuitujen ja eristysmateriaalien parissa osoittautui päteväksi myös aramidikuituja käsiteltäessä ja yrityksen tuoteala siirtyi rakennuseristyksestä suojaustekniikkaan.
Nykyisin belgialaisomistuksessa toimiva Sioen Ballistics tarjoaa korkeinta mahdollista osaamista tilanteisiin, joissa kyse on kirjaimellisesti ihmishengistä.
Kotimaista tuotekehitysosaamista
Yrityksen tuotevalikoima kattaa koko turva-alan laajan skaalan, esimerkiksi vaatetuksen alla käytettävistä suojista poliisin käyttämiin näkyvillä kannettaviin liiveihin, sotilaiden suojalevyliiveihin ja erilaisiin henkilökilpiin.
Toimitusjohtaja Claes Björkstén kertoo tilausten olevan harvoin keskenään samanlaisia.
– Alan ja uhkien kehitys, jatkuvasti muuttuvat spesifikaatiot ja toimijoiden vaihtelevat vaatimukset antavat jatkuvasti uusia haasteita ratkaistaviksi. Erilaiset tarjouskilpailut ja tuotekehityshankkeet ovat osa alan kiinnostavaa arkea. Tuotteille asetettavat tarkat määritelmät antavat osaavan, ammattitaitoaan jatkuvasti kehittävän tiimimme asiantuntemuksen päästä esiin parhaalla mahdollisella tavalla.
Tuotekehitys tehdään Suomessa, ja Sioenin tilat tarjoavatkin mahdollisuuden laajaan ballistiseen testaamiseen. Standardit ja kriteerit vaihtelevat laajalti, joten pakettiratkaisua ei ole. Osa tilaajista haluaa ehkä version alalla jo käytössä olevasta tuotteesta, toiset taas toivovat useiden tuotteiden yhdistelmiä.
Suojaa tilauksesta
Björkstén kertoo yllättävästi valtaosan tuotteista olevan täysin uusia – tuhansien aiempien tuotteiden katalogi voi toimia pohjana, mutta lopputuote on kulloiseenkin tarpeeseen tilaajakohtaisesti alusta asti räätälöity.
– Muuttuvat uhkat, kokemukset ja niistä saatava tieto saavat myös asiakkaat kehittämään vaatimuksiaan. Tästä huolimatta tuotekehityksemme on ketterää ja toimitusaika vaihtelee muutamista viikoista kuukausiin, mikäli materiaalit ovat nopeasti saatavilla, Björkstén sanoo.
Kaikki tuotteiden kanssa tekemisissä olevat myös tietävät käyttäjien hengen olevan konkreettisesti käsissään. Tämä johtoajatus kulkee mukana ensimmäisestä ideasta viimeiseen saumaan.
Valintoja suojaavuuden ja liikkuvuuden välillä
Alalla tuotteissa on jatkuvaa liikettä joko liikkuvuuden tai suojaavuuden painottamisessa ja maailmantilanteesta johtuen juuri nyt haetaan isompaa suoja-alaa ja esimerkiksi sirpalesuojausta.
Toinen suomalainen henkilösuojaukseen erikoistunut yritys C.P.E. Production rakentaa parhaillaan uutta tehdasta Forssaan. Uusissa tiloissa ryhdytään valmistamaan kovia luotisuojalisälevyjä sotilaskaliiberisia aseita vastaan sekä luotisuojakypäriä.
– Kovien suojien valmistaminen on meille uusi juttu ja iso harppaus. Perheyrityksemme tausta on jääkiekkovarusteissa, ja olemme pitkään valmistaneet pehmeitä luotisuojaliivejä. Meillä on runsaasti kokemusta kehon suojauksesta ja ketterä, asiakkaiden tarpeisiin mukautuva toimintatapa, kertoo toimitusjohtaja Harri Kolu.
Suomi on paras maabrändi
Tuotevalikoiman laajennus on C.P.E. Productionille looginen jatkumo, mutta sota Euroopassa sai muutoksen aikaan suunniteltua nopeammin. Myös C.P.E:n tuotteista kaikki tehdään asiakkaiden toiveiden mukaan räätälöitynä. Oleellista on toimiva yhteistyö materiaalitoimittajien kanssa sekä oman laboratorion tuomat mahdollisuudet testaukseen ja tuotekehitykseen.
Kolu sanoo, että Suomea parempaa maabrändiä ei suojatuotteiden markkinoilla voisi olla, ja sitä yritys myös hyödyntää kansainvälisesti.
– Onhan se aika poikkeuksellista, että näin pienessä maassa on kaksi saman alan huippuosaajaa. Olemme Sioenin kanssa hyviä kilpailijoita ja kiritämme toisiamme. Esimerkiksi Suomen Puolustusvoimat on selkeästi hyötynyt kilpailutilanteestamme, sanoo Kolu.
Asiakkaat Euroopasta
Niin Sioenin kuin C.P.E:kään asiakkaissa ei ole varsinaisesti yksityisiä toimijoita. Puolustusvoimien sekä poliisin lisäksi erilaiset vartiointia järjestävät yritykset haluavat suojata henkilökuntansa.
Eri maiden lait asettavat myös omat vaatimuksensa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Ruotsissa vartiointiliikkeet järjestävät työntekijöilleen varustuksen, mikä tekee heistä merkittävän asiakasryhmän.
– Suomessa vartijat hankkivat suojansa itse jälleenmyyjiltä. Me emme myy tuotteitamme suoraan yksityisille, sanoo Björkstén.
Myös maantieteellä on väliä. Yhdysvaltain markkinoista Björkstén toteaa niiden olevan maan ulkopuolisille yrityksille erittäin vaikeat ja äärimmäisen kilpaillut. Sioen keskittyykin pääosin Euroopan alueen markkinoihin samoin kuin kilpailijansa.
Erikoistuotteiden elinkaari
Vaikka vastuu tuotteiden käytöstä ja säilytyksestä onkin lopulta asiakkaalla, Sioen Ballistics tekee aina parhaansa turvallisuuden takaamiseksi.
– Käytön ohjeistus on jokaisessa tilanteessa tarkkaa ja lähtee jo suunnittelusta, jossa minimoidaan väärän käyttötavan mahdollisuus. Jokainen tuote kantaa paneeleissaan parasta ennen -päiväystä ja haluttaessa asiakasta voidaan muistuttaa käyttöiän ylittymisestä.
Toisen puolen tuotevastuusta muodostaa tuotteen valmistus. Koska tuotteet valmistetaan vain tilauksesta, tuotantohävikki on minimaalinen.
– Kaikki ostetut materiaalit pyritään käyttämään vuoden sisällä, jolloin ne eivät menetä varastoinnissa ominaisuuksiaan.
Aramidikuituja myös uusiokäytetään ja Sioen Ballisticsilla onkin tähän kaksi eurooppalaista yhteistyöyritystä. Myös leikkuujäte kierrätetään. Tavoitteena on, että turvavarusteet kestävät vastuunsa niin suojattavan henkilön kuin ympäristönkin osalta.