Satumaija Levón
Johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous
+358 40 752 8537satumaija.levon@stjm.fi
Suomessa käytöstä poistetaan vuosittain noin 13 kiloa tekstiiliä jokaista asukasta kohden. Tuotteen kunto ja käyttökohde määrittelevät, mikä on kullekin tuotteelle parhaiten soveltuva keräyskohde.
Vanhoja vaatteita ja kodintekstiilejä vastaanottavia toimijoita on useita ja niiden toimintaperiaatteet vaihtelevat. Tämä lista auttaa kuluttajaa lajittelemaan käytöstä poistuvat tekstiilit niiden kunnon perusteella siten, että ne ohjautuisivat oikeisiin kohteisiin. Lajittele vaatteet sen mukaan, ovatko ne hyväkuntoisia, rikkinäisiä tai likaisia!
Ehjät ja hyväkuntoiset tuotteet tulisi ensisijaisesti ohjata aina uudelleenkäyttöön, jotta ne säilyisivät alkuperäisessä käyttötarkoituksessa mahdollisimman pitkään.
Verkossa kuluttajien välinen vertaiskauppa toimii hyvin, mutta ehjistä ja hyväkuntoisista vaatteista on mahdollisuus päästä eroon helposti myös yhdellä kerralla.
Rikkinäisiä tai likaisia tekstiilejä ei tulisi koskaan sekoittaa ehjien ja puhtaiden tuotteiden kanssa samaan keräykseen. Lisäksi kaikki keräyslaatikoihin toimitettavat tuotteet tulee pakata suljettuun muovipussiin kosteuden ja homeen estämiseksi.
Poikkeuksen vaatekeräyksissä muodostavat yleensä alusvaatteet ja sukat, joita ei hygieniasyistä voi toimittaa keräyksiin.
Ympäristönäkökulmasta on tärkeää, että vaikka tekstiilituote ei enää soveltuisi alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, niin materiaali säilyisi edelleen kierrossa.
Valtakunnallinen poistotekstiilien keräys käynnistyy Suomessa vuoteen 2023 mennessä. Jo nyt keräystä kuitenkin järjestetään alueellisesti useissa isoissa kaupungeissa sekä vaateketjujen ja brändien toimesta niiden omissa myymälöissä.
Tekstiilikeräyksistä materiaali jatkaa elämää uusien tuotteiden raaka-aineeksi, joten keräyksiin ei saa toimittaa kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai vahvasti haisevia tekstiilejä.
Tekstiilit ovat herkkiä erilaisille tuholaisille ja pilaantuvat helposti esimerkiksi kosteudesta. Yksi likainen tai pilaantunut tekstiilierä saattaa pilata kaikki muutkin keräysastiaan toimitetut tuotteet. Tästä syystä märät, homeiset, tuholaisia sisältävät, vahvasti haisevat ja likaiset tekstiilit kuuluvat aina energia- tai sekajätteeseen, josta ne ohjautuvat pääasiassa energiana hyödynnettäväksi.
Alusvaatteille, rikkinäisille sukille ja sukkahousuille ei ole tällä hetkellä hyödyntämiskohdetta, eikä niitä hygieniasyistä vastaanoteta vaatekeräyksissä. Myös ne kuuluvat energia- tai sekajätteeseen, josta ne ohjautuvat pääasiassa energiana hyödynnettäväksi.
Johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous
+358 40 752 8537