Ajankohtaispäivä tekstiili- ja muotialan opettajille

Tapahtuman tiedot

Kutsumme tekstiili- ja muotialan opettajia kuulemaan ja keskustelemaan alan ajankohtaisista teemoista sekä tapaamaan kollegoitaan eri puolilta Suomea. Päivän aikana kuullaan puheenvuoroja muun muassa tekstiilien ekologisuudesta, alan vientimahdollisuuksista, uusista kuiduista sekä brändäyksestä. Mukana on viisi yrityspuheenvuoroa sekä liittomme asiantuntijoita. Päivä päättyy yritysvierailuihin. Päivään osallistuminen on maksutunta.

Aika: Perjantai 24.1.2020 klo 9.00-16.00

Paikka: Helsinki (paikka tarkennetaan ilmoittautuneille)

TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ! 

Lisätietoja päivästä: Auri Kohola, asiantuntija, osaaminen ja tulevaisuus, auri.kohola@stjm.fi, p. 040 8239 803

 

OHJELMA

9.00 Aamupalaa tarjolla

9.15 Tervetulosanat, Auri Kohola, asiantuntija, osaaminen ja tulevaisuus, Suomen Tekstiili & Muoti

Tekstiili- ja muotiala tänään, Anna-Kaisa Auvinen, toimitusjohtaja, Suomen Tekstiili & Muoti

9.45 Faktat haltuun tekstiilien kiertotaloudesta ja ekologisuudesta, Satumaija Mäki, vastuullisuus- ja kiertotalousasiantuntija, Suomen Tekstiili & Muoti

Kiertotalous on paljon muutakin kuin kierrätystä. Satumaija avaa kiertotalouteen liittyviä prosesseja ja toimintamalleja sekä siihen liittyviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia tekstiili- ja muotialalla. Lisäksi hän kertoo, miten tekstiilituotteiden ekologisuutta voidaan arvioida.

Case Pure Waste Textiles, perustajaosakas Hannes Bengs

Pure Waste Textiles on suomalainen kiertotalouden edelläkävijä, joka on jo pitkään tuottanut kangasta ja vaatteita tekstiiliteollisuuden leikkuujätteestä. Syksyllä 2019 yritys toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille malliston, jonka raaka-aineena on käytetty myös kuluttajilta kerättyä poistotekstiiliä. Pure Wasten perustajiin lukeutuva Hannes Bengs kertoo yrityksen tarinasta ja suunnitelmasta tuoda poistotekstiiliin perustuvaa tuotantoa jatkossa myös Suomeen.

10.30 Miten ja miksi maailmalle? Tekstiili- ja muotialan viennin askelmerkit, Anne Ruokamo, asiantuntija, kansainvälinen liiketoiminta, Suomen Tekstiili & Muoti

Tekstiili- ja muotialan vienti on monipuolista osaamista edellyttävä taitolaji. Viennin aloittaminen on iso askel ja uusien markkinoiden valloittaminen on usein pitkä prosessi. Anne kertoo muoti- ja lifestylealan viennin askelmerkeistä ja erilaisista markkinoille menon malleista.

Case Lapuan Kankurit, markkinointijohtaja Jaana Hjelt

Lapuan Kankureiden ajaton design ja laadukas pellava menestyvät niin Suomessa kuin Japanissakin. Yritys avasi lokakuussa lippulaivamyymälän Tokion Omotesandoon. Japanissa arvostetaan Lapuan Kankureiden tuotteiden laatua, tuotannon läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta sekä pitkää historiaa suomalaisena perheyrityksenä. Yrityksen tarinan meille kertoo markkinointipäällikkö Jaana Hjelt.

11.20 Yhteisöllisyys liiketoiminnan ytimessä, Jenni Salminen, toimitusjohtaja, Nuppu Print Company

Kukkakuoseistaan tunnettu Nuppu Print Company on kahden naisen unelma kauniista arjesta. Yksityiskohtaiset kuosit loistavat yrityksen kankaissa, paperi- ja sisustustuotteissa sekä asusteissa. Nuppu toimii lähellä kuluttajia ja heidän keskellään, yhteisöllisesti. Nuppu Print Companyn toimitusjohtaja Jenni Salminen kertoo pienen kangasyrityksen arjesta ja välittömästä vuorovaikutuksesta asiakkaidensa kanssa.

11.50 Lounas

12.30 Yritysvierailut kahdessa ryhmässä

Brändi on tarina

Makia Clothing, kaupallinen johtaja Totti Nyberg

Helsinkiläinen katuvaateyritys Makia tarjoaa yksinkertaisia, ajattomia ja käytännöllisiä pohjoiseen ilmastoon sopivia vaatteita naisille, miehille ja lapsille. Makian kaupallinen johtaja Totti Nyberg kertoo yrityksen tarinan eli brändin rakentamisesta ja matkasta vastoinkäymisten kautta menestykseen.

Vastuullisia tekstiilejä uusista kuiduista

Infinited Fiber Company, tuotepäällikkö Kirsi Terho ja tutkimusprofessori Ali Harlin

Infinited Fiber Company kehittää teknologiaa, jolla voidaan valmistaa uutta puuvillankaltaista kuitua tekstiili- ja maatalousjätteestä sekä pahvista. Käytön jälkeen kuitu on kierrätettävissä uudelleen kerta toisensa jälkeen ilman, että sen laatu heikkenee. Yrityksen toiminta laajenee vuoden 2020 alussa, kun VTT:n Bioruukin pilottitehdas saa rinnalleen tuotantotilat Valkeakoskelta. Kirsi Terho ja Ali Harlin kertovat uuden kuidun syntytarinan sekä tulevaisuuden soveltamismahdollisuuksista.

Ryhmät vaihtavat yrityksestä toiseen

n. 15.45 Päivä päättyy (klo 15.40-16.10 bussikuljetus Infinited Fiber Companyltä Espoosta Helsingin keskustaan)