Mediakoulutus: Tekstiilien kiertotalouden mahdollisuudet Suomelle

Tapahtuman tiedot

Tervetuloa medialle suunnattuun koulutuspäivään, jossa tutustumme suomalaisiin yrityksiin ja innovaatioihin, jotka ratkaisevat kestävän kehityksen haasteita ja luovat kiertotaloudesta uutta liiketoimintaa! Päivän aikana saat katsauksen tekstiilialan kiertotalouden tämänhetkisiin ja tuleviin kehityskulkuihin ja mahdollisuuksiin.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n mediapäivä järjestetään tiistaina 12.2.2019 Helsingissä. Tutustumme siihen, mitä kiertotalous tekstiilialalla tarkoittaa ja kuulemme kiinnostavia case-esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat luoneet uutta liiketoimintaa ja kasvua esimerkiksi tekstiilien kierrätyksestä tai uusista palveluista. Päivä huipentuu siihen, että pääsemme seuraamaan, miten uutta kierrätyskuitua valmistetaan.

Kiertotaloudessa materiaalit ja niiden arvo pyritään säilyttämään mahdollisimman pitkään kierrossa. Tekstiili- ja muotialalla nämä käytännöt ovat kehittyneet viime vuosina vauhdilla eteenpäin. Suomessa käytöstä poistetaan vuosittain noin 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä. Tekstiilien erilliskeräys tulee EU-alueella pakolliseksi vuonna 2025, ja Suomeen suunnitellaan uutta poistotekstiilin jalostuslaistosta.

Ilmoittaudu mediapäivään lähettämällä sähköpostia viestintäpäällikkö Mari Kamajalle, mari.kamaja@stjm.fi. Kerrothan viestissäsi hieman, miksi tekstiilien kiertotalous kiinnostaa sinua ja edustamaasi mediaa. Paikkoja mediakoulutukseen on rajatusti.

 

OHJELMA, TIISTAI 12.2.2019

10.00 – 12.45  

Mihin käytetyt tekstiilit päätyvät, miten tekstiilien kiertotalous kehittyy ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa suomalaisille yrityksille?
Satumaija Mäki, asiantuntija, Suomen Tekstiili & Muoti

Ekologisilla työvaatteilla ja uusilla palvelumalleilla kiertotalouden kiintotähdeksi
Outi Luukko, toimitusjohtaja, Touchpoint

Uusi liiketoimintamalli: Lainamekoista ratkaisu kuluttajan ilmastoahdistukseen
Soile-Maria Linnemäki, perustaja ja yrittäjä, Vaatepuu

Uudella jalostuslaitoksella kierrätyksen edelläkävijäksi – Poistotekstiilin jalostuksesta uusi teollisuudenala Suomeen?
Hanna Komu, projektipäällikkö, Lounais-Suomen Jätehuolto

Salaattilounas

13.00 – 14.15 Vierailu: Pure Waste Textiles & Costo, Helsinki
Pure Waste Textiles on innovatiivinen tekstiilikierrätyksen tienraivaaja, joka kierrättää tekstiiliteollisuuden leikkuujätteet uusiksi materiaaleiksi ja tuotteiksi. Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös kuluttajilta kerättävän tekstiilijätteen hyödyntäminen ja erilaisten kierrätyskuitujen yhdistäminen. Hannes Bengs, yksi Pure Wasten ja Coston perustajista, kertoo Pure Wasten kasvutarinasta ja tulevaisuudensuunnitelmista.

Bussikuljetus Espooseen

15.00 – 16.30 Vierailu: Infinited Fiber Company, Espoo
Infinited Fiber Company kehittää teknologiaa, jolla vanhoista vaatteista voidaan valmistaa uutta kuitua. Käytön jälkeen kuitu on kierrätettävissä uudelleen kerta toisensa jälkeen ilman, että laatu heikkenee. Yritys valmistaa kuitua tällä hetkellä pilottitehtaassa VTT:n Bioruukissa ja etsii rahoittajia kaupallisen mittakaavan tuotantolaitoksen perustamiseksi. Toimitusjohtaja Petri Alava kertoo uusien kuitujen markkinapotentiaalista ja kansainvälisestä kiinnostuksesta.

Bussikuljetus keskustaan

Noin klo 17
Illallinen tekstiili- ja muotialan kiertotalousyritysten edustajien kanssa