Tekstiiliakatemian koulutuspäivä tekstiili- ja muotialan opettajille

Tapahtuman tiedot

Kutsumme tekstiili- ja muotialan opettajia kuulemaan ja keskustelemaan alan ajankohtaisista teemoista vuoden toiseen liiton järjestämään ajankohtaispäivään. Päivän aikana kuullaan puheenvuoroja muun muassa kotimaisten tekstiili- ja muotialan yritysten tilanteesta koronapandemian keskellä, alan hiilineutraalisuustavoitteista sekä standardoinnista. Päivä päättyy virtuaalisiin yritysvierailuihin.

Päivään osallistuminen on maksutonta.

Aika: Perjantai 2.10.2020 klo 9.00-16.00

Paikka: Teams-webinaari (linkki lähetetään ilmoittautuneille)

Lisätietoja päivästä: Auri Kohola, asiantuntija, osaaminen ja tulevaisuus, auri.kohola@stjm.fi, p. 040 8239 803

Ilmoittaudu mukaan!

 

OHJELMA

9.00 Aamukahvit Teamsin välityksellä

9.15 Koulutuspäivän avaus

Tekstiili- ja muotialan yritysten ajankohtainen tilanne: Miten toimiala on selvinnyt koronapandemian keskellä?
Lasse Wendelin, vt. toimitusjohtaja, Suomen Tekstiili & Muoti

9.45 Case Tella: Lakkituotannosta suojavaatteisiin ketterästi ja yhdessä kumppaneiden kanssa
Liina-Maaria Lönnroth, toimitusjohtaja, Tella

Kurikkalaisen Tella Oy:n päätuotteita ovat lakit, mutta koronapandemian myötä yritys polkaisi käyntiin suojavarustetuotannon melkein tyhjästä. Liina-Maaria kertoo suojavarusteiden suunnittelun ja valmistuksen vaiheista sekä siitä, miten korona on muuttanut yrityksen liiketoimintaa.

10.15 Case Ahlström-Munksjö Tampere: Kahden vuoden työ neljässä viikossa
Otto Kivi, myyntipäällikkö, Ahlstrom-Munksjö Tampere

Suomessa kukaan ei ole valmistanut ennen tämän vuoden kevättä hengityssuojaimia tai kirurgisia suu-nenäsuojia – eikä materiaalia niitä varten. Kuitukangasvalmistaja Ahlstrom-Munksjö teki muutamassa viikossa kehitystyön, johon normaalisti kuluisi pari vuotta.

10.45 Koronan vaikutukset tekstiili- ja muotialan vientityöhön
Anne Ruokamo, asiantuntija, kansainvälinen liiketoiminta ja rahoitus, Suomen Tekstiili & Muoti

Korona vauhdittaa vientitoiminnan digitalisaatiota, sillä yritysten täytyy löytää vaihtoehtoisia tapoja hoitaa kansainvälistä hankintaa ja myyntiä, kun matkustaminen paikan päälle ei onnistu. Minkälaisia työkaluja tekstiili- ja muotialan yritysten digiloikkaan on tarjolla ja miten yritykset ovat sopeutuneet uuteen tilanteeseen?

11.15-12.30 Tauko

12.30 Tekstiili- ja vaatetusalan standardisointi – mitä ja miksi?
Katri Pylkkänen, asiantuntija, tuotteet, materiaalit, vastuullisuus, Suomen Tekstiili & Muoti

Standardit ovat tärkeä osa laadunhallintaa tekstiili- ja vaatetusalalla ja niiden tulisi myös olla osa toimialan koulutustarjontaa. Katri kertoo tärkeimmistä alan standardeista sekä siitä, mihin niitä tarvitaan, standardisoinnin siirtymisestä Tevastalta SFS:lle ja seurantaryhmistä sekä muista ajankohtaisista standardointiin liittyvistä asioista.

13.15 Hiilineutraali tekstiili- ja muotiala – utopiaa vai uusia mahdollisuuksia?
Satumaija Mäki, johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous, Suomen Tekstiili & Muoti

Tekstiili- ja muotiala on globaalisti merkittävä ilmastopäästöjen tuottaja. Satumaija kertoo, miltä suomalaisen tekstiilialan hiilijalanjälki näyttää, mitä muutos kohti hiilineutraalisuutta vaatii, ja miten liitto auttaa alan yrityksiä kestävän kasvun ja ilmastonmuutoksen torjunnan yhteensovittamisessa.

14.00 Yritysvierailu: Vastuullisia lempivaatteita Portugalista
Marko Keski-Vähälä, toimitusjohtaja, Laura Silva, suunnittelija ja varatoimitusjohtaja, Black Moda sekä Riikka Oliveira, toimitusjohtaja, Black Moda Portugal Lda.

Suomalainen perheyritys Black Moda tuottaa omia trikootuotteitaan sekä useiden suomalaisten tekstiilibrändien tuotteita omalla tehtaallaan Portugalissa. Vierailun aikana otamme yhteyden sekä Pirkkalaan että Ponte de Limaan, kuulemme yrityksen vastuullisuusohjelmasta sekä tutustumme tuotantoon. 

15.00 Yritysvierailu: Tiukkaa teknistä osaamista vaativien vaatetuskankaiden kehitystyössä
Johanna Rämö, toimitusjohtaja, Foxa

Foxa on työ-, armeija- ja ulkoiluvaatekankaita kehittävä ja valmistuttava yritys Forssassa. Pääsemme vierailun aikana tutustumaan Foxan tuotekehitystyön ja laadunvarmistuksen perusteisiin sekä kangasvarastoon ja tekstiililaboratorioon, joka on yksi Pohjoismaiden moderneimmista.

16.00 Koulutuspäivä päättyy