Vastuullisuussertifikaatit esittelyssä: Joutsenmerkin uudet kriteerit ja EU-ympäristömerkki

Tapahtuman tiedot

Vastuullisuussertifikaatteja on paljon ja ne pureutuvat tuotteiden, materiaalien ja tuotannon vastuullisuuteen jokainen eri näkökulmasta. Tämä tekee eri sertifikaattien vertailusta haasteellista sekä yrityksille että kuluttajille.

Tekstiilialan yrityksiltä vaaditaan perehtymistä sertifikaattien sisältöihin ja kriteereihin, mikäli haluavat hyödyntää niitä omissa tuotteissaan. Tuote- ja vastuullisuusviestinnässä tulee ymmärtää, milloin ja millä tavalla eri sertifikaatteihin voidaan viitata.

Webinaarisarjassamme esitellään tekstiileihin liittyviä kiinnostavimpia vastuullisuussertifikaatteja sekä kuullaan yritysesimerkkejä. Tilaisuudet ovat erinomainen mahdollisuus päästä esittämään yritystänne askarruttavia kysymyksiä suoraan sertifikaattien parissa työskenteleville.

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki – Suomen viralliset ympäristömerkit

Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki, Joutsenmerkki ja Euroopan Unionin ympäristömerkki ovat standardin ISO 14024 mukaisia tyypin I ympäristömerkkejä. Ne ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja perustuvat elinkaariajatteluun, tarkoituksena vähentää tuotteen ympäristövaikutuksia tuotannon ja käytön aikana sekä tuotteen käytöstä poistamisen jälkeen.

Merkit kertovat tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyydestä, tuotteen turvallisuutta ja laadukkuutta unohtamatta. Niiden tavoitteena on ohjata kuluttajia ja yrityksiä vastuulliseen, ympäristöä paremmin huomioivaan kuluttamiseen. Ympäristömerkkejä käytetään myös julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa.

Merkeillä on paljon yhteistä, mutta myös eroja. Joutsenmerkki esimerkiksi kattaa myös nahkatuotteet, toisin kuin EU-ympäristömerkki. Myös yksittäiset vaatimukset poikkeavat jonkin verran toisistaan. Joutsenmerkki on käytössä Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa. EU-ympäristömerkki voidaan myöntää kaikissa EU-maissa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä.

Joutsenmerkin uudistetut kriteerit tekstiileille ja nahkatuotteille lanseerataan syksyllä. EU-ympäristömerkin nykyiset tekstiilikriteerit ovat voimassa vuoden 2025 loppuun asti ja niiden uusimistyö käynnistetään tänä vuonna.

Tervetuloa kuulemaan lisää Joutsenmerkistä ja EU-ympäristömerkistä, niiden eroista sekä siitä, mitä ne voivat tarjota yrityksellesi!

Ohjelma:

  • Webinaarisarjan esittely, Katri Pylkkänen, Suomen Tekstiili & Muoti ry
  • Joutsenmerkki – Uudistetut kriteerit tekstiileille ja nahkatuotteille, Niina Tanskanen, Ympäristömerkintä Suomi Oy
  • EU-ympäristömerkki – Kirsi Auranmaa, Ympäristömerkintä Suomi Oy

Ilmoittaudu webinaariin 20.8.2021 mennessä tästä linkistä. Tilaisuus on vain jäsenyrityksille.

Webinaari järjestetään Teamsin välityksellä. Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki ja tarkempi aikataulu myöhemmin sähköpostitse.