Kapokki

Kapokki (Ceiba pentandra) on yleisnimitys siemenkuiduille, joita saadaan malvakasvien heimoon kuuluvien puumaisten kotahedelmien siemenkarvoista. Kapokki on puuvillan lähisukuun kuuluva siemenkuitu.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Kapokki (Ceiba pentandra) on yleisnimitys siemenkuiduille, joita saadaan malvakasvien heimoon kuuluvien puumaisten kotahedelmien siemenkarvoista. Kapokki on puuvillan lähisukuun kuuluva siemenkuitu.

Kapokin korjuu ja prosessointi vaativat paljon manuaalista työvoimaa. Kapokin valmistaminen aloitetaan keräämällä siemenkarvoja sisältävät kypsät kotahedelmät käsin. Kotahedelmät kuivataan auringossa ennen siemenien ja kuitujen poistamista manuaalisesti. Siemenet ja kuidut erotellaan, kuidut kuivataan vielä kertaalleen ja paalataan jatkokäsittelyä varten.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Kapokki on erittäin vähän käytetty tekstiilikuitu, ja sen osuus kaikista kasvikuitujenkin tuotannosta on pieni. Kapokin suurimmat tuottajamaat vuonna 2019 olivat Indonesia ja Thaimaa. Kapokkia viljellään myös Kaakkois-Aasiassa, Brasiliassa, Karibianmeren saarilla ja Malesiassa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Kapokkia pidetään maailman kevyimpänä kuituna. Vahamaisen pinnoitteensa ansioista se on erittäin hydrofobinen eli vettähylkivä kuitu. Kuidun rakenne on ontto, joten se säilyttää hyvin lämpöä ja siten sopii lämmön- ja ääneneristeeksi. Kapokki kuitenkin pystyy imemään itseensä öljyjä, minkä ansiosta kuitua voidaan käyttää muun muassa öljyvuotojen puhdistukseen.

Kapokkikuidut ovat lyhyitä ja hauraita, joten niitä on vaikeaa kehrätä koneellisesti langaksi. Kapokkikuituja voidaan kuitenkin sekoittaa puuvillan kanssa langan valmistuksen helpottamiseksi. Ominaisuuksiltaan kapokki on jäykkä ja puuvillaa heikompi kuitu. Hydrofobisen ominaisuutensa takia kapokkia on hankalaa värjätä.

Kapokkia on perinteisesti käytetty täytteenä, sillä sen kuidut soveltuvat sellaisenaan esimerkiksi pelastusrenkaiden ja -liivien, tyynyjen, patjojen, huonekalujen ja lelujen täytteeksi. Ominaisuuksiensa puolesta se soveltuu myös lämpö- ja äänieristeeksi.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Kapokkia pidetään ekologisena tekstiilikuituna, sillä malvakasvien heimoon kuuluvat trooppiset puut eivät vaadi kastelua tai tuholaisten torjuntaa. Kuidun kerääminen ei myöskään edellytä puun kaatamista. Sekoittamalla kapokkia puuvillan kanssa voidaan puolestaan vähentää puuvillan tuotannosta aiheutuvia ympäristövaikutuksia.

Kapokin korjuu ja käsittely vaativat paljon manuaalista työvoimaa, ja sen tuotanto on keskittynyt tyypillisesti alueille, joissa sosiaaliseen vastuuseen ei välttämättä ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Mahdollisten riskien tunnistaminen ja työolosuhteiden selvittäminen kapokkikuidun tuotannossa vaatii yrityksiltä erityistä huolellisuutta.