Rami

Ramikuitua saadaan Boehmeria nivea- ja Boehmeria utilis -kasvien rungoista, jotka luokitellaan nokkoskasveihin. Kasvia viljellään monivuotisena. RAmi kuulu maailman vanhimpiin kuitukasveihin.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Lämpimässä ja kosteassa ilmastossa ympäristössä rami kasvaa korjuupituuteensa 1–2,5 metriin jopa kuudesti vuodessa. Yleisimmin sato korjataan kuitenkin kahdesta kolmeen kertaan vuodessa. Kasvin leikkaamisen jälkeen varret murskataan ja kuituja sisältävä kuoriosa erotetaan puumaisesta ytimestä. Kuitukimput kerätään kuoresta talteen, minkä jälkeen ne pestään ja kuivataan. Ramikuidun erottaminen kasvin rungosta on varsin työlästä verrattuna moniin muihin runkokuituihin.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Vuonna 2016 ramikuidun kokonaistuotanto oli noin 100 000 tonnia. Ramin suurin tuottajamaa on Kiina, jossa lähes kaikki ramikuitu nykyään tuotetaan. Ramia kutsutaankin myös kiinanruohoksi.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Ramikuitua pidetään kaikista kasvikuiduista lujimpana. Kuidun vahvuutta voidaan verrata jopa synteettisten kuitujen vahvuuteen. Ramikuidulla on luonnollinen kiilto ja se on väriltään valkoista. Ramikuitu on jäykkää ja sillä on runkokuiduille ominainen alhainen elastisuus. Kuidun jäykkyys hankaloittaa sen kehruuta langaksi ja aiheuttaa rypistymistä ramista valmistetuissa tuotteissa.

Ramia voidaan käyttää sellaisenaan tai sekoitteena muiden kuitujen kanssa. Ramia käytetään vaatetuksessa sekä myös verhoilu- ja kodintekstiileissä. Kuidun lujuuden takia sitä käytetään jonkin verran myös köysissä, kalastusverkoissa ja teollisuudessa ompelulankana.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Ramin tuotannon vastuullisuusnäkökulmat ovat hyvin samantyyppiset kuin muillakin runkokuiduilla.