Vikunja

Vikunja on kamelieläimistä pienin, kooltaan vain 124–132 senttimetriä korkea ja painoltaan 35–65 kiloa. Vikunja on villieläin, eikä sen karvaa tuoteta teollisella mittakaavalla. Vikunja on kallein vaatekuitu maailmassa. Vikunjan luonnollinen elinympäristö sijaitsee Andien keskiosan puolikuivilla nurmialueilla 3600–5000 metrin korkeudessa.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Vikunjat ovat villieläimiä, joten niiden karvan keruu eroaa muista kuidun tuotantoon tarkoitetuista eläimistä paljon. Vikunjan karvat keritään kerran noin 18 kuukaudessa. Eläimet kootaan paimentamalla ne yhteen, jotta karva päästään kerimään. Vikunjasta saadaan kerralla 85–550 grammaa kuitua, josta vain pieni osa on hienoa ja käyttökelpoista kuitua.
Kuidut lajitellaan manuaalisesti käsin, jotta suurin osa hienoista kuiduista saadaan irrotettua. Lajittelun jälkeen kuidut lähetetään Italiaan käsiteltäväksi, kehrättäväksi ja kudottavaksi.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Vikunjan kuituja pidetään hienoimpina, pehmeimpinä ja myös harvinaisimpina eläinkuituina maailmassa, ja ne ovat myös kalleimpia tekstiilikuituja markkinoilla.

Vikunjan kuiduista valmistetaan pukukankaita, päällystakkikankaita ja huiveja.