Tietoa alasta opinto-ohjaajille

Tekstiili- ja muotiala työllistää Suomessa 22 000 ammattilaista, jotka suunnittelevat, valmistavat, myyvät ja huoltavat tekstiilejä yhteensä 3 400 yrityksessä. Alan monipuolisuus yllättää monet: vaatteiden lisäksi alan tuotteita ovat kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset ja teollisuustekstiilit sekä kuitukankaat.

Ala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Tutkimus ja tuotekehitys luovat innovaatioita, kuten älytekstiilejä ja uusia materiaaleja. Digitalisaatio muokkaa työtapoja ja vastuullisuus korostuu tärkeänä osana yritysten toimintaa lähtien raaka-aineista ja päätyen tuotteiden kierrätettävyyteen.

Kansainvälinen ja uudistuva tekstiili- ja muotiala tarvitsee monenlaisia osaajia. Suunnittelun ja valmistuksen lisäksi yritykset tarvitsevat kaupallista ja teknistä osaamista mm. markkinoinnin, myynnin, hankinnan, vastuullisuuden ja tuotekehityksen tehtäviin.

Tekstiili- ja muotialan osaamistarpeet 2020-luvulla

Suomen Tekstiili & Muoti toteutti osaamiskartoituksen jäsenyrityksissään tammikuussa 2020. Kartoituksen tulokset julkistetaan 12.3.2020.

Valmiit esittelymateriaalit

Olemme koostaneet opojen käyttöön valmiin kalvosarjan, joka auttaa kertomaan opinnoista ja työtehtävistä tekstiilin ja muodin alalla.
Se sisältää tietoja alan kehityksestä Suomessa, työelämästä ja tarjolla olevasta koulutuksesta. Lisäksi esityksessä on esimerkkejä ammateista, joihin alalla voi työllistyä.

 

Videoita työstä tekstiili- ja muotialalla

 

Ammattiesimerkkejä tekstiili- ja muotialan yrityksistä

 

Tekstiili- ja muotialan koulutuspolut

Tekstiili- ja muotialaa voi opiskella ammatillisessa koulutuksessa, ammattikorkeakouluissa tai yliopistossa.


Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme lomakkeella. Uutiskirjeessä saat ajankohtaista tietoa alasta ja tietoa tapahtumista. Uutiskirje ilmestyy enintään kaksi kertaa kuussa.

Jos haluat perehdyttää opiskelijoitasi tarkemmin tekstiili- ja muotialaan, ole yhteydessä!

Aiheeseen liittyvät uutiset