Jalkine- ja nahkastandardit

Jalkine- ja nahka-alalle on vahvistettu pitkälti toistasataa SFS-standardia. Valtaosa standardeista valmistellaan eurooppalaisissa komiteoissa CEN/TC 309 Footwear ja CEN/TC 289 Leather yhdessä vastaavien kansainvälisten ISO-komiteoiden kanssa.

Euroopassa valmisteilla olevat jalkineiden työkohteet CEN/TC 309 ja nahkastandardien työkohteet CEN/TC 289 löytyvät sivun alareunassa olevista komiteoiden linkeistä samoin kuin ISOn valmisteilla olevat kansainväliset jalkinestandardit ISO/TC 216 sekä nahkastandardit ISO/TC 120 ja ISO/IULTCS. Suuri osa ISOn työkohteista tehdään yhdessä CEN:n kanssa.

Valtaosa jalkinestandardeista jakautuu jalkineiden osien mukaan (pohjat, väli- tai sisä- eli pinkopohjat, päällinen, vuori ja pohjalliset, korko ja kanta, kanta- ja kärkikovikkeet, lenkkituet sekä tarvikkeet ja lisäosat). Nahkastandardit koskevat lähinnä testausmenetelmiä, joita ovat fysikaaliset ja mekaaniset testit, kemialliset testit sekä värinkestotestit.

Sekä jalkine- että nahkastandardeja on valmistelussa useita mm. kemikaalihaitattomuuden testaamisesta sekä ympäristöasioista.

Jalkineiden testausmenetelmät on esitetty SFS-EN (ISO) -standardeissa ja vaatimukset CEN ISO -raporteissa.

Uusimmat vahvistetut SFS-standardit kerrotaan toimialan uusien standardien listoilla SFS:n sivustolla. Voimassa olevia standardeja voi hakea ja ostaa  SFS:n verkkokaupasta. Voit hakea standardia sen nimellä tai hakusanalla.