Epäorgaaniset kuidut

Lasi
Kauppanimi: Verranne
Lasikuidut valmistetaan sulasta lasimassasta suulakkeesta vetämällä tai puhaltamalla tai lasisauvasta venyttämällä. Lasikuidut ovat hyvin lämmönkestäviä, palamattomia ja hygieenisiä. Ne eivät kuitenkaan kestä taivutusta, kiertämistä tai kovaa puristusta.
Lasikuituja käytetään pääasiassa teknisissä tuotteissa esim. muovien lujitteena mm. tuulimyllyjen lavoissa, autonrenkaiden tukikudoksina, suojusten materiaalina sekä syövyttävien aineiden suodattimina. Lyijypitoisesta lasista valmistetaan radioaktiiviselta säteilyltä suojaavia kankaita. Tekstiilimateriaalina lasikuitua käytetään paloturvallisena aineena julkisten tilojen esirippuina, verhoina, lampunvarjostimina, huonekalukankaina sekä tapetteina.
Lasikuitua ei juurikaan käytetä vaatetusmateriaalina sen haurauden vuoksi. Lisäksi lasi on niin painava kuitu, että se usein korvataan kevyemmällä hiilikuidulla tai aramidilla.
Hoito-ohjeet: Lasikuituja sisältävät tuotteet pestään 30ºC:ssa käsin. Tuotteita ei saa hieroa, puristaa eikä kiertää etteivät kuidut murru. Niitä ei saa myöskään lingota, vaan ne ripustetaan kuivumaan vettä valuvana. Tuotteet voidaan tarvittaessa silittää kevyesti enintään 200ºC:lla.

Metalli ja metalloidut kuidut
Kauppanimiä: Lamé, Lurex
Metallikuituja valmistetaan mm. kullasta, hopeasta, kuparista tai metalliseoksista kuten teräksestä tai pronssista. Kuidut ovat metallista ohueksi vedettyjä lankoja tai metallilevystä leikattuja kapeita liuskoja.
Metallikuituja on käytetty jo keskiajalla tekstiileissä koristeina. Nykyisin metallilankoja käytetään usein teknisiin tarkoituksiin mm. verkkoihin, seuloihin ja vaijereihin.
Metalloidut kuidut valmistetaan metalleista tai metalliseoksista sekä ei-metalliaineista. Metalli on joko kuidun ydin tai pintamateriaali. Metalloituja kuituja valmistetaan mm. pinnoittamalla, aluminoimalla tai päällystämällä.
Metalloituja kankaita käytetään mm. silityslaudan päällyskankaisiin, lämpösäteilyltä suojaaviin sekä lämpöä heijastaviin vaatteisiin. Metalloituja lankoja käytetään myös vaatetuksen ja sisustusmateriaalien somisteena.