Mihin kierrättää vanhat vaatteet ja kodintekstiilit?

Suomessa käytöstä poistetaan vuosittain noin 13 kiloa tekstiiliä asukasta kohden. Ehjät ja hyväkuntoiset tuotteet tulisi ensisijaisesti ohjata uudelleenkäyttöön, jotta ne säilyisivät alkuperäisessä käyttötarkoituksessa mahdollisimman pitkään.

Ohessa on tahoja, jotka vastaanottavat vanhoja vaatteita ja kodintekstiilejä. Tahoja on useita ja niiden toimintaperiaatteet vaihtelevat. Tuotteen kunto ja käyttökohde määrittelevät, mikä on parhaiten soveltuva keräyskohde.

Katso linkeistä eri tahojen keräyspisteiden sijainnit ja lue lisätietoa toiminnasta.

Hyväkuntoiset, ehjät ja puhtaat vaatteet

– Käytettyjen merkkivaatteiden verkkokauppa Emmy vastaanottaa ajanmukaisia hyväkuntoisia vaatteita, kenkiä, laukkuja ja asusteita. Tuotteet voi toimittaa keräysastioihin tai postipakettina. Yritys lajittelee, valokuvaa, hinnoittelee, varastoi ja myy tuotteet verkkokaupassaan, ja maksaa myyntituotot myyjälle joko tilille tai lahjakortteina. Kaikki Emmylle toimitettaviin lähetyksiin tulee merkitä lähetetunniste, jonka saa täyttämällä sähköisen myyntilähetteen. Lue lisää yrityksen verkkosivuilta.

– Hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten esimerkiksi Punainen risti, UFF, Fida ja Pelastusarmeija, vastaanottavat käyttökelpoisia vaatteita. Ainakin UFF ja Pelastusarmeija vastaanottavat keräyksiin vaatteiden lisäksi myös hyväkuntoisia kodintekstiilejä. Tuotteet tulee pakata suljettuun muovipussiin ennen keräysastiaan toimittamista. Kaikkien hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin toimitettavien tekstiilien tulee olla ehjiä ja puhtaita, sillä ne ohjataan uudelleenkäyttöön Suomessa ja ulkomailla.

Kaikki vaatteet ja kodintekstiilit

Recci vastaanottaa kaikki vanhat vaatteet, kengät ja kodintekstiilit, kuten lakanat, verhot ja pöytäliinat. Keräyspisteitä löytyy ympäri Suomen. Hyväkuntoiset päätyvät uudelleenkäyttöön yrityksen omien second hand -myymälöiden kautta ja muut lajitellaan materiaaleittain ja kierrätetään muun muassa autoteollisuuteen ja eristeiksi.

– Useat vaateketjut vastaanottavat vanhoja vaatteita ja kodintekstiilejä myymälöissään. Esimerkiksi Finlayson vastaanottaa myymälöissään pussi- ja aluslakanoita sekä farkkutuotteita, joista se valmistaa uusia kierrätystuotteita.

– Tampereella toimiva Nextiili-tekstiilikierrätyspaja, Forssassa toimiva Tex Vex -paja ja Imatralla toimiva Partex-paja vastaanottavat vanhoja vaatteita, kodintekstiilejä, kankaita ja käsityötarvikkeita. Käyttökelpoiset tuotteet pyritään myymään joko sellaisenaan tai korjattuna uudelleenkäyttöön. Käyttökelvottomat kierrätetään muiden tuotteiden raaka-aineeksi.

Huonokuntoiset vaatteet ja tekstiilit sekä alusvaatteet

Eläinsuojeluyhdistyksillä on usein käyttöä vanhoille lakanoille, pyyhkeille, matoille ja peitoille. Tiedustele tarvetta suoraan paikallisilta toimijoilta.

– Märät, homeiset ja likaiset tekstiilit kuuluvat energiajätteeseen tai sekajätteeseen, josta ne ohjautuvat pääasiassa energiana hyödynnettäväksi.

– Alusvaatteille, rikkinäisille sukille ja sukkahousuille ei ole tällä hetkellä hyödyntämiskohdetta, eikä niitä vastaanoteta vaatekeräyksissä. Ne kuuluvat energiajätteeseen tai sekajätteeseen, josta ne ohjautuvat pääasiassa energiana hyödynnettäväksi.