3 keskeistä oppia kiertotalousmatkalta Hollannista

Hollannissa kiertotalous nähdään liiketoimintana siinä missä mikä tahansa muukin bisnes. Maata pidetäänkin yhtenä kiertotalouden edelläkävijöistä. Suomen Tekstiili & Muoti ry:n kiertotalousmatkalta haettiin oppia ja ideoita lajitteluun ja tekstiilijätteen hyödyntämiseen.

Matka tarjosi osallistujille uusia ideoita ja nosti esiin haasteita, joiden kanssa kaikki tekstiilien kiertotalouden parissa työskentelevät kamppailevat. Kolme kiertotalouden kannalta oleellista teemaa toistui useaan otteeseen matkan aikana.

1. Koneellinen lajittelu on kierrätysratkaisujen kehittämisen kannalta välttämätöntä

Kuluttajien käytöstä poistamat tekstiilit sisältävät niin farkkuja ja t-paitoja kuin puhki kuluneita toppatakkeja ja lasten vanhoja pehmolelujakin. Materiaalien erottelu on välttämätöntä, jos poistotekstiilit halutaan kierrättää takaisin raaka-aineeksi tai hyödyntää muihin tuotteisiin.

Hollantilaisen Circle Economyn hankkeessa on kehitetty Fibersort-lajittelulinjastoa, joka pystyy tunnistamaan ja lajittelemaan 14 eri materiaalia. Hankkeessa mukana olleiden asiantuntijoiden mukaan tekstiilit tulisi kuitenkin pystyä lajittelemaan jopa 50 eri materiaalin ja värin mukaan, jotta niitä voitaisiin hyödyntää kustannustehokkaasti myös muualla kuin eristeissä.

2. Kannattavien kierrätysratkaisuiden kehittäminen vaatii suurten volyymien tuotesovelluksia

Vuosittain käytöstä poistettavien tekstiilien määrä on valtava. Pelkästään Suomessa käytöstä poistetaan vuosittain noin 70 miljoonaa kiloa tekstiilejä ja Hollannissa noin 230 miljoonaa kiloa. Tällä hetkellä suurin osa tekstiilijätteestä hyödynnetään energiana, vaikka ominaisuuksiensa puolesta tekstiilit soveltuvat useisiin eri käyttötarkoituksiin.

Kierrättäminen on kannattavaa liiketoimintaa vain, jos materiaalille löytyy hyödyntäjiä. Hollantilaiset kiertotalouden edelläkävijät kehottavatkin pohtimaan suurten volyymien ratkaisuja. Esimerkiksi tekstiilien mekaaniseen kierrätykseen erikoistuneen Frankenhuisin käsittelemästä materiaalista 90 prosenttia päätyy autoteollisuuteen, jossa kierrätystekstiiliä hyödynnetään autojen sisätilarakentamisessa ja komposiiteissa.

3. Suunnittelulla on ratkaiseva rooli tuotteen kierrätettävyyteen

Puuvillalle, villalle ja polyesterille on jo olemassa kierrätysratkaisuja ja käyttökohteita. Haasteena kuitenkin on, että suurin osa tämän päivän tekstiileistä on valmistettu sekoitemateriaaleista, jolloin ne eivät välttämättä sovellu kierrätykseen tai kierrättäminen ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Suunnitteluvaiheessa tehdään ratkaisevia valintoja, eikä vain ulkonäön ja käytettävyyden, vaan tuotteen koko elinkaaren näkökulmasta. Hollannissa useat yritykset ovat alkaneet jo suunnitteluvaiheessa pohtia, miten tuote tai sen sisältämät materiaalit voidaan käytön jälkeen hyödyntää.

Uusia ideoita vauhdittamaan kiertotaloutta Suomessa

Oppien lisäksi matkalta haettiin inspiraatiota ja ideoita tekstiilien kiertotalouden edistämiseen Suomessa. Yksi matkan osallistujista oli patjoja, peitteitä ja kodintekstiilejä valmistavan Familonin toimitusjohtaja Jaana Tarkki, joka kuvailee matkaa hyvin avartavaksi.

”Tekstiilijätteen määrät ovat valtavia, ja niiden näkeminen käytännössä haastaa meitä valmistajina pohtimaan, miten tuotteitamme voitaisiin tehokkaammin hyödyntää käytön jälkeen. Oli myös kiinnostavaa huomata, että emme ole kiertotaloudessa hollantilaisia jäljessä. Meidän on vain rohkeammin viestittävä olemassa olevista ratkaisuistamme”, Tarkki sanoo.

Työvaatteita valmistavan E. Laihon markkinointipäällikkö Jaana Nurminen ilahtui siitä, että ratkaisuja tekstiilien kierrättämiseen on jo saatavilla. Nurmisen mielestä matka tarjosi myös erinomaisen tilaisuuden verkostoitua suomalaisten kiertotalouden parissa työskentelevien tahojen kanssa.

”Oli hienoa huomata, että ratkaisuja tekstiilien kierrätykseen on jo olemassa. Seuraavaksi meidän täytyy pohtia, miten hyödynnämme matkalta saatuja oppeja omien asiakkaidemme kanssa”, Nurminen summaa.

Kiertotalousmatkan kaikki vierailukohteet löydät täältä. Katso myös kuvat Facebook-albumista.