Tekstiili- ja muotialan yritykset vahvasti esillä Syty kiertotaloudesta –julkaisussa

Kiertotalouden ratkaisuja kehitetään vauhdilla eri puolilla yhteiskuntaa, niin myös tekstiili- ja muotialalla. Alan yrityksissä on esimerkiksi kiinnitetty huomiota tuotesuunnitteluun niin, että materiaaleja hyödynnetään tehokkaasti ja tuotteiden käyttöikä pitenee. Myös uudet, innovatiiviset materiaalikierrätysratkaisut vauhdittavat matkaa kohti materiaalien säästöä ja kiertoa.

Kodintekstiiliyritys Finlaysonin keväällä käynnistämä kierrätyskampanja on saanut laajasti huomiota. Yritys keräsi kuluttajien vanhoja lakanoita käytettäväksi uudelleen. Lakanat saivat uuden elämän räsymattoina. Ne nousivat uuteen arvoon moderneina design-tuotteina, ja asiakkaat ovat olleet innoissaan. Finlayson ja useat muut yritykset kertovat tarinansa kiertotalouden mahdollisuuksista EK:n Syty kiertotaloudesta -julkaisussa.

Vastaavalla periaatteella toimii uusi suomalainen muotibrändi Lovia, joka valmistaa kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista laukkuja, asusteita ja koruja. Yritys on brändännyt muun muassa kierrätysnahan ja ruuantuotannon ylijäämät, kuten lampaannahan ja kalannahan, uusiksi luksustuotteiksi. Materiaalit tulevat kumppaniverkostolta, jolla on tarve päästä eroon ylijäämämateriaaleista kustannustehokkaasti ja vastuullisesti.

Vaikka menestys syntyy usein yritysten omasta innovaatiokyvystä, monissa kiertotalouden läpimurroissa merkittävässä roolissa ovat myös laajemmat kumppanuudet esimerkiksi tutkimuslaitosten kanssa. Muoti- ja tekstiilialaa kiertotalouden suuntaan kiihdyttää Relooping Fashion -hanke, jossa kehitetään suljetun kierron tekstiiliekosysteemiä. Alan yrityksistä hankkeessa on mukana kierrätystekstiileihin erikoistunut Pure Waste Textiles, työvaatteita tarjoava Touchpoint ja Seppälä, joka aikoo tuoda ensimmäisen kierrätetyistä kuiduista valmistetun malliston myyntiin vuonna 2017.

Nämä kiertotalouden esimerkit löytyvät Elinkeinoelämä keskusliiton tänään julkaisemasta Syty kiertotaloudesta -julkaisusta, jossa esitellään keskeisiä kiertotalouden toimintamalleja ja kiinnostavia yritysesimerkkejä.

Tutustu Syty kiertotaloudesta –julkaisuun.