4 keskeistä tulevaisuuden kehityskulkua ja innovaatiota, jotka näkyivät Techtextil-messuilla

Frankfurtissa joka toinen vuosi järjestettävät Techtextil- ja Texprocess -messut ovat paitsi kauppapaikka, myös näyteikkuna tekstiilien tulevaisuuteen. Tapahtuman painopiste on teknisissä tekstiileissä ja kuitukankaissa, mutta messut tarjoavat kiinnostavaa sisältöä myös muoti- ja lifestylealan yrityksille.

Nämä neljä asiakokonaisuutta nousivat erityisesti esiin tämän vuoden Techtextil- ja Texprocess-messuilta:

1. Digitalisaatiosta vauhtia suunnitteluun, myyntiin ja sovitukseen

Erilaiset suunnittelun ja myynnin työkalut helpottavat toimintaa pitkässä tuotantoketjussa ja tehostavat niin B2B- kuin B2C-myyntiä.

3D-mallinnus auttaa suunnittelutyössä ja digitaaliset showroomit lyhentävät matkaa jälleenmyyjän nähtäville ja myyjän tilauskirjaan.

Virtuaaliset sovituskopit ja avatarit vauhdittavat tulevaisuuden verkkokauppaa, ja vartaloskanneri auttaa oikean koon määrittämisessä. Corporate fashion -valmistajat voivat jo nyt hankkia virtuaalisen sovituskopin, joka auttaa oikean kokoisten työvaatteiden tilaamisessa konsernin tuhansille työntekijöille.

2. Innovaatioita kehitetään valtavasti

Tekstiilikytkimiä, kipua lievittäviä antureita, diabeetikon jalkojen lämpöä ja kosteutta mittaavat kengät – kuituihin, lankoihin, tekstiileihin ja vaatteisiin liittyvien innovaatioiden kirjo on valtava.

Älytekstiileissä näkyi integroituja valoja sekä urheilu- ja outdoor- sekä muoti- ja työvaatteisiin yhdistettäviä lämmitys- ja sensoritoimintoja. Valoa oli tuotu jopa sohvatyynyihin (kuvassa).

3. Tuotannossa tulevat mikrotehtaat ja kustomointi

3D-tulostus, automaatio ja robotiikka tekevät tuloaan tekstiili- ja vaatetusalalle. Messuilla oli esillä myös nk. mikrotehtaita. Ne ovat pieniä tiettyyn tuotannon vaiheeseen, kuten suunnitteluun, leikkaamiseen, digipainoon ja viimeistykseen erikoistuneita tuotantoyksiköitä. Tulevaisuudessa mikrotehtaat voivat mahdollistaa lähituotannon kustannustehokkaasti, joustavasti ja asiakkaan tarpeet huomioiden.

Kengänpohjia voidaan jo 3D-tulostaa asiakkaan mittojen mukaan ja kenkäosa neuloa käyttäjän lempiväreistä. Ajankohta on otollinen: tennareiden kultakausi jatkuu ja kangaskenkien markkina kasvaa kohisten.

4. Vastuullisuus nousee yhä enemmän

Vastuulliset valinnat näkyivät niin näytteilleasettajissa ja heidän tuotteissaan kuin oheisohjelmassakin. Vastuullisten näytteilleasettajien listalle oli valittu muun muassa kierrätyspolyesteristä tehtyjä kuituja, biopohjaisia high-tech-tekstiilejä sekä funktionaalisia vaatteita ja työvaatteita, joiden valmistuksessa on käytetty vähän tai ei lainkaan liuottimia ja sideaineita.

Yhdellä yrityksellä vastuullisuus perustuu materiaaleihin ja niiden kiertoon, toisella vaikkapa ympäristöystävälliseen valmistusprosessiin. Vastuullisuuden esiinmarssi oli selvä muutos kahden vuoden takaisiin messuihin ja monella osastolla se näkyi kierrätettynä materiaalina.

Suomalaiset vahvasti esillä messuilla

Techtextilin kanssa samaan aikaan järjestetyn Texprocess-messutapahtuman näytteilleasettajat keskittyivät tekstiilien ja joustavien materiaalien prosessointiin. Texprocessin monipuolisen luento-ohjelman osana järjestettiin muodin vastuullisuuteen keskittynyt Fashionsustain-konferenssi, jonka alustajiksi oli pyydetty sekä Infinited Fiber Company että Spinnova Suomesta.

Suomalaiset näytteilleasettajat

Aalto-yliopisto

Ahlström-Munksjö Glassfibre Oy

Happy Textiles Ltd

Infinited Fiber Company Oy

Inka Oy

Myontec Oy

Planno Oy

Spinnova Oy

Oy Scantarp Ab

Tripoint Oy

Poimintoja kansainvälisistä näytteilleasettajista

Wellman International Ltd.

  • Monenlaista kuitu- ja lankaosaamista. Myös kierrätettyä PET-kuitua, käyttökohteet hiihtotakeista makuupusseihin ja lasten puutarhakalusteisiin.

PHP Fibers GmbH

  • Kuiduilla vahvistetut, ”hiilenkevyet” komposiitit ja kolmiulotteiset kuiturakenteet eri käyttötarkoituksiin, esimerkiksi valaistussa patjassa. Hengittävä ja kierrätettävä.

Schoeller Technologies AG

  • Wear2wear – ei enää jätettä vaatteista. Takki ja t-paita 100 % kierrätetystä ja edelleen kierrätettävästä funktionaalisesta neuloksesta. Tekstiilit voidaan kierrättää täysin elinkaaren lopussa.

Lunative Laboratories GmbH

  • Älytakki LunaSmart-valolla, joka reagoi käyttäjän liikkeisiin ja ympäristön ääniin. Valoa voidaan säädellä mobiilisovelluksella. eHauteCouture – valo- ja älykomponentteja muotivaatteisiin, mm. joustavia ja pestäviä LunaLight-johtoja, jotka voidaan integroida vaatteeseen tavallisessa tuotannossa.

FLT – Future Lighting Technologies GmbH

  • Valaistuja tekstiilejä, uudet teknologiat mahdollistavat tekstiilien ja valon yhdistämisen – käytettävissä kodin- ja sisustustekstiileissä.

Assyst GmbH / Avalution GmbH

  • Samanaikaisesti jopa eri mantereilla käytettävä 3D-suunnittelutyökalu, virtuaalisovitus avatarin avulla, 3D-body scanning, virtuaaliset sovituskopit jne.

Coloreel AB

  • Coloreel-yksikkö, joka värjää brodeerauslangan käytön aikana. Ruotsalaisyrityksen innovaation avulla monivärisetkin brodeeraustuotteet voidaan valmistaa yhdellä langalla.

Amann & Söhne GmbH & Co. KG

  • Tekstiilikytkimet voivat korvata muoviset kytkimet ja himmentimet. Lämpöä ja sähköä johtavia kuituja, kenkiin kudottuja antureita jne.

 

Lisätietoja kansainvälisistä messutapahtumista saat Anne Ruokamolta!

 

Kuva: Valaisevia tekstiilejä Techtextil-messuilla (Messe Frankfurt GmbH / Jean-Luc Valentin)