- Koulutus & osaaminen
5 kysymystä alan korkeakouluille: LAB-ammattikorkeakoulu
Lahdessa sijaitsevalla LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutilla on pitkä historia ja arvostettu maine alan ammattilaisten kouluttajana. Puettavan muotoilun lehtori Minna Cheung kertoo, miten alan uudet toimintamallit näkyvät Muotoiluinstituutissa tekemisen ja kokeilun läpileikkaavina ajatuksina.
Mitkä ovat Muotoiluinstituutin vahvuuksia?
Ammattimainen toimintatapamme ja runsaat yritysyhteistyöprojektit sekä perustana oleva vahva muotoiluosaaminen mahdollistavat joustavan siirtymisen työelämään tai jatko-opintoihin (MA) valmistumisen jälkeen.
Vahvuutemme on myös tulevaisuusorientaatio. Se näkyy ennakoinnin, ilmiöiden ja hiljaisten signaalien tunnistamiseen liittyvinä opintoina. Meillä on myös pitkään painotettu suunnittelijan vastuuta ja mahdollisuutta tuotemuotoiluun, joka huomioi ympäristön ja kiertotalouden.
Millaisiin tehtäviin opiskelijoitanne on työllistynyt?
Meiltä valmistuneet muotoilijat työskentelevät tyypillisesti erilaisissa konseptointi-, tuotesuunnittelu- ja johtotehtävissä sekä esimerkiksi vastuullisuusasiantuntijoina Suomessa ja ulkomailla. Esimerkkejä yrityksistä ovat mm. Adidas, H&M, JW Anderson, Henrik Vibskov, WEEKDAY, Jean Paul Knott, Marimekko, Luhta, IcePeak, Halti, SAMUJI, IVANA Helsinki, R/H, YLE.
Moni on myös perustanut oman menestyksekkään yrityksen, esimerkiksi Anni Ruuth, Katri Niskanen (katri/n), Samu-Jussi Koski (Samuji), Anniina Nurmi (Clothing as Service, Vihreät vaatteet), Marjut Uotila (DUSTY), Camilla Mikama (Vestiarium).
Mitä alan osaajilta vaaditaan tulevaisuudessa?
Vahva perusosaaminen ei häviä minnekään, koska loppujen lopuksi tuote on aina keskiössä. Tulevaisuudessa uusien tuotteiden suunnittelu ja valmistaminen pitää pystyä perustelemaan entistä paremmin. Tämä vaatii käyttäjälähtöistä ja kiertotalouden periaatteiden osaamista.
Lisäksi monialaiset tiimityöskentelytaidot ja verkostot ovat tärkeitä, koska toimeksiannot ja haasteet ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi. Vaaditaan monialaista osaamista, jotta älykkäät tuotteet ja tuotantotavat sekä funktionaalisuus pystytään yhdistämään tuotteisiin, jotka ovat kiertotaloutta tukevia ja samalla haluttavia, kiinnostavia ja muodikkaita sekä lisäksi liiketaloudellisesti kannattavia.
Millaista yhteistyötä toivoisitte alan yrityksiltä?
LAB Muotoiluinstituutilla on toimivat tutkimus-, kehitys- ja innovointijärjestelmät, joita muokataan yrityksen kulloiseenkin tarpeeseen. Yhteistyötä tehdään jo nyt runsaasti, ja toivomme tämän jatkuvan. Jo ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsevät mukaan yhteistyöhön opettajan ohjauksella. Melkein kaikki opettajamme työskentelevät teollisuudessa.
Työskentelemme jatkuvasti uusien tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeiden parissa. Nämä TKI-hankkeet ovat pitkäkestoisia ja niillä tuetaan sekä oppilaitoksen että yrityspartnereiden osaamisen kehitystä.
Kerro jotain erikoista Muotoiluinstituutista?
Muoti- ja vaatetussuunnittelun pääaine muuttui vuonna 2017 Puettavan muotoilun suuntautumiseksi. Opetussuunnitelma laajeni silloin asustesuunnitteluun, älykkäisiin vaatteisiin ja materiaaleihin. Opiskelijat kokeilevat nyt mm. ultraäänihitsaamista sekä 3D-tulostamista suoraan eri tekstiileihin. 3D-mallinnusohjelmistot ovat osa pakollisia opintoja.
Tutustu LAB Muotoiluinstituutin kevään 2021 yhteishaun hakukohteisiin sekä ennakkotehtäviin.
Tutustu myös alan koulutukseen ja ammatteihin sivuillamme www.tekstiilialalle.fi.
5 kysymystä korkeakouluille –juttusarjassa esitellään alan koulutusta tarjoavia korkeakouluja. Tutustu myös Metropolian, Savonian, TAMKin ja HAMK:n esittelyihin!
Kuva: Changer Danger
Design and style: Linnea Minkkinen
Photography: Sonja Luesing
Models: Helmi Taimi ja Rebekka Sukselainen
MUAH: Jasmiina Walters ja Nina Vuori