5 kysymystä pikamuodista

Keräsimme yhteen tietoa siitä, millaisia vaikutuksia tekstiili- ja muotialalla on ja miten kuluttaja voi halutessaan vaikuttaa.

1. Millaisia päästöjä ja ympäristövaikutuksia vaatteet aiheuttavat?

Euroopassa kulutetaan vuosittain noin 6,4 miljoona tonnia vaatteita, ja tekstiiliteollisuuden osuus globaaleista hiilidioksidipäästöistä on arviolta 2-10 %. Vaatteiden raaka-aineisiin ja valmistukseen kuluu vettä, energiaa ja kemikaaleja, kuten esimerkiksi värjäysaineita.

Pikamuodin nopea sykli on aiheuttanut sen, että vaatteiden käyttökerrat ovat vähentyneet ja tekstiilijätettä syntyy entistä enemmän.

2. Miten voin omalta osaltani vähentää vaatteista ja tekstiileistä aiheutuvia päästöjä ja ympäristövaikutuksia?

Keskeistä on ostaa vaatteita tarpeeseen ja valita sellaisia materiaaleja ja laatua, jotka sopivat tarkoitukseen ja kestävät pitkään. Tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöjen on laskettu vähenevän 44%, jos vaatteita käytettäisiin tuplasti pidempään.

Laadukkaiden vaatteiden valitsemisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota tekstiilien huoltoon. Oikein huollettu tekstiili kestää pidempään. Jokainen pesu, kuivausrumpukuivaus ja silitys vie energiaa, joten merkittävä osa päästöistä aiheutuu itse asiassa kuluttajan käytössä. Esimerkiksi päällys- ja villavaatteita kannattaa tuulettaa, jolloin niitä tarvitsee pestä harvemmin.

Löydät vinkkejä tekstiilihuoltoon sivuiltamme

3. Millainen vaate on ekologisin?

Eri materiaaleja on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, koska niillä jokaisella on omat ympäristövaikutuksensa. Esimeriksi tekokuidut sopivat ominaisuuksiltaan hyvin urheiluvaatteisiin, sillä niihin saadaan kuluttajien toivomia ominaisuuksia ja ne kestävät hikoilua, käyttöä ja pesua.

Tässäkin pätee ohje: osta tarpeeseen, osta laatua. Mitä pidempään vaate on sinulla käytössä, sitä ekologisempi se on.

4. Mistä tiedän, mitä yrityksiä minun kannattaa suosia?

Kannattaa käyttää hieman aikaa siihen, että tutustuu eri yrityksiin. Samoin kannattaa pohtia, mikä on itselle tärkeää yrityksen toiminnassa: haluaako painottaa esimerkiksi laatua, kierrätysmateriaalien käyttöä, toimitusketjun läpinäkyvyyttä vai jotakin muuta.

Yleensä yritykset kertovat toiminnastaan verkkosivuillaan, etenkin jos ne ovat panostaneet vastuullisuuskysymyksiin. Yrityksiin voi myös olla suoraan yhteydessä ja kysyä itseä askarruttavista faktoista.
Suomalaiset yritykset eivät pääsääntöisesti toimi pikamuotiketjujen syklissä, vaan ne tuottavat pienempiä eriä harvemmin ja ne panostavat laatuun.

5. Millaisia ekologisia materiaaleja vaatteisiin on tarjolla?

Kierrätyspolyesteri on yleistynyt viime vuosina, ja sitä löytyy yleisesti useiden yritysten mallistoista esimerkiksi urheilu- ja vapaa-ajanvaatteissa sekä ulkovaatteissa. Materiaalin raaka-aineena ovat yleensä kierrätetyt PET-pullot, jonkin verran myös esimerkiksi merestä kerätyt kalastusverkot.

Myös kierrätyspuuvillaa on nykyisin melko hyvin saatavilla. Monella merkillä on valikoimassa esimerkiksi t-paitoja, collegepaitoja ja kangaskasseja kierrätyspuuvillasta, joka on peräisin tekstiiliteollisuuden leikkuujätteestä.

Vanhat vaatteet kiertävät uudelleen vaatteeksi saakka vielä harvoin. Tähän tosin haetaan kiivaasti ratkaisuja.

Pure Waste Textiles toi juuri markkinoille ensimmäisen kuluttajapoistotekstiilistä valmistetun malliston. Suomalaisen Infinited Fiberin materiaalista valmistettujen vaatteiden ensimmäisiä eriä puolestaan odotetaan markkinoille ensi vuoden loppupuolella.

 

Lue myös:

Näin ilmastonmuutos vaikuttaa tekstiilialaan

Tiekartta: Tavoitteena hiilineutraali tekstiiliteollisuus

Mihin kierrättää vanhat vaatteet ja kodintekstiilit?