7 vinkkiä: löydä rahoitusta kasvuun ja kansainvälistymiseen

Tekstiili- ja muotialan kasvun ja kansainvälistymisen rahoitukseen on tarjolla erilaisia rahoituspalveluita, joihin on tullut jonkin verran muutoksia viime kuukausina. Kokosimme 7 vinkkiä kiinnostavista rahoituksen lähteistä.

1. Tekesin innovaatiosetelillä kansainvälistyvä pk-yritys voi ostaa asiantuntijapalveluita. Setelin arvo on 6 200 € (5 000 € + alv). Hankittavat palvelut voivat liittyä esimerkiksi mallisuojiin ja tavaramerkkeihin liittyviin selvityksiin tai näiden hakuprosessiin. Innovaatiosetelin avulla voidaan myös kehittää uusia, esimerkiksi kiertotalouteen perustuvia toimintamalleja. Innovaatioseteliä voi käyttää myös, jos yrityksellä on uusi tuote- tai palveluidea, jolla on kansainvälistä kasvupotentiaalia, ja yritys haluaa nopeasti selvittää sen jatkokehityskelpoisuutta, käytettävyyttä tai markkinakelpoisuutta.

2. Team Finland Explorer -rahoitus on tarkoitettu uusien markkinoiden kartoitukseen. Sitä voivat hakea yritykset, jotka etsivät tuotteelleen, palvelulleen tai liiketoimintamallilleen uusia markkinoita ulkomailta. Yritys voi olla vielä kansainvälistymisen alkuvaiheessa tai toimia jo vientimarkkinoilla. Avustus on 50% kokonaiskustannuksista ja sen enimmäismäärä on 10 000 €.

3. Kiito-rahoituspalvelu auttaa vähintään viisi vuotta toimineita yrityksiä uudistumiseen ja kansainväliseen kasvuun. Tekes luopui Digiboostista 1.7.2017, mutta Kiito-rahoitusta voidaan käyttää myös yrityksen digiosaamisen lisäämiseen kilpailukyvyn parantamiseksi.

4. Team Finland Trade Fair -messuavustusta voidaan hakea, jos samoille messuille tai vaikkapa samojen muotiviikkojen eri tapahtumiin osallistuu vähintään neljä suomalaisyritystä.

5. Ely-keskuksen kehittämisavustusta yritys voi hakea yrityksen laajentamiseen, uudistamiseen, osaamisen vahvistamiseen tai kansainvälistymishankkeisiin. Sitä on mahdollista kohdistaa yhdenkin yrityksen messuosallistumiseen. Kehittämisavustusta ei kuitenkaan ole saatavilla Uudellamaalla.

6. Maaseudun yritystuen tavoitteena on monipuolistaa maaseudun yrityskantaa, ja sitä voivat hakea myös tekstiili-, muoti- ja lifestylealan yritykset. Maaseudun yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia aloittaville ja laajentaville yrityksille sekä toiminnan kehittämiseen että uudistamiseen. Yritystukea voivat hakea toiminimet, osuuskunnat, kommandiittiyhtiöt, osakeyhtiöt ja avoimet yhtiöt.

7. Finnvera myöntää lainoja ja takauksia pankin myöntämälle rahoitukselle sekä tarjoaa vientitakuuta. Finnveran viennin rahoitus on käytettävissä esim. vientituotteiden valmistuskustannuksiin, raaka-aineostoihin ja alihankintaan sekä toimitussopimusten vakuuksiin. Finnveralla on myös ratkaisuja yritysten omistusjärjestelyihin.

Lisätietoja:
Tekes 

Ely-keskus 

Finnvera

Vinkkejä rahoitukseen jäsenyrityksille tarjoaa asiantuntijamme Anne Ruokamo. Ota yhteyttä!