Äänestä Helsinki Challenge -tiedekilpailun finalisteja: mukana Ioncell-tekstiilikuitu

Helsinki Challenge on tiedepohjainen ideakilpailu, jossa tutkijat kehittävät ratkaisuja globaaleihin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Kilpailussa on 20 osanottajaa, joista yksi on Enocellin viskoosisellu eli Ioncell-kuitu.

Helsinki Challenge -kilpailuun osallistuu 20 tutkijatiimiä, jotka pyrkivät voittamaan yleisön puolelleen viiden minuutin puheilla pitch-illoissa. Eniten ääniä saanut tiimi saa jatkaa mukana marraskuussa päättyvässä kilvassa, jonka pääpotti on 375 000 euroa.

Yleisö voi äänestää Semifinal Pitch Night -tapahtumien yhteydessä 6. ja 7. kesäkuuta. Tilaisuudet järjestetään Helsingin yliopistolla, mutta niitä voi seurata myös suoran striimin välityksellä. Eniten ääniä saanut joukkue pääsee suoraan finaaliin. Muista finalisteista päättää kisan tuomaristo myöhemmin kesäkuussa.

Ioncell on puupohjainen kuitu, joka voi korvata puuvillaa. Sen tuotanto rasittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin puuvillan. Enocellin tiimi käyttäisi palkintorahan Ioncell-prosessin kemikaalikierrätyksen tehostamiseen, koska se on tällä hetkellä suurin haaste keksinnön kaupallistamisessa.

Ioncellin raaka-aineena voidaan käyttää liukosellua, pitkäkuituista havusellua ja jopa sanomalehteä. Sille on mahdollista luoda tuotantoketju, jonka vaiheet ovat vastuullisia ja läpinäkyviä aina metsästä valmiiksi vaatteeksi saakka. Samaa prosessia voidaan käyttää myös puuvilla-polyesterisekoitekankaiden kierrättämiseen, eli se tuo ratkaisuja myös tekstiilien kiertotalouteen.

Tutustu Helsinki Challenge -kilpailuun ja äänestä tapahtuman verkkosivuilla! Tarkemmat ääestysohjeet löytyvät täältä (englanniksi).

Helsinki Challenge on tammikuussa alkanut ja marraskuussa 2017 päättyvä ideakilpailu ja kiihdyttämöohjelma, jossa tutkijaryhmät kehittävät tiedepohjaisia ratkaisuja, joilla ihmiskunta pääsee kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Kilpailussa tiimejä auttavat asiantuntijat, päättäjät sekä teollisuuden ja liike-elämän edustajat. Voittosumma on 375 000 euroa. Helsinki Challenge toteutetaan suomalaisten yliopistojen yhteistyönä ja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.