Bangladesh-maaraportti jäsenyritysten käyttöön

Bangladeshia käsittelevä maaraportti jatkaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n syksyllä 2016 lanseeraamaa julkaisusarjaa. Raportit tarjoavat alan yrityksille tiiviin tietopaketin hankintamaan erityispiirteistä, olosuhteista ja mahdollisista riskeistä.

Bangladesh on yksi Aasian nopeimmin kasvavista talouksista. Tekstiili- ja vaateteollisuus on maan merkittävimpiä teollisuudenaloja ja toiminut sen talouskasvun moottorina. Ala muodostaa lähes 90 prosenttia Bangladeshin viennistä, ja sen tärkeimmät markkinat ovat keskittyneet EU-maihin ja Yhdysvaltoihin. Vuonna 2016 Bangladesh oli Kiinan jälkeen toiseksi suurin vaatteiden tuontimaa Suomeen.

Tekstiili- ja vaateteollisuus työllistää Bangladeshissa lähes 6 miljoonaa henkilöä. Suurin osa alan työntekijöistä on naisia, mikä on tarjonnut heille väylän työmarkkinoille ja auttanut naisten aseman kehittymisessä. Toisaalta naisten työllistäminen on osaltaan mahdollistanut alhaiset työvoimakustannukset. Bangladesh on erittäin riippuvainen tekstiili- ja vaateviennistä, mikä tekee sen myös haavoittuvaiseksi alan mahdollisille markkinamuutoksille.

Vastuullisen liiketoiminnan näkökulmasta Bangladesh lukeutuu vahvasti ns. riskimaaksi. Huhtikuussa 2013 tapahtuneessa Rana Plazan tehdasromahduksessa kuoli yli 1100 vaatetehtaan työntekijää. Onnettomuuden jälkeen maassa on tehty paljon tehtaiden työturvallisuuden parantamiseksi. Bangladeshin suurin haaste tekstiili- ja vaateteollisuudessa on kuitenkin edistää alan työoloja ja todistaa ostajille, että asioita kehitetään parempaan suuntaan.

Lisää tietoa Bangladeshin erityispiirteistä ja neuvoja riskienhallintaan bangladeshilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa toimimiseen löytyy 22.3.2017 julkaistusta maaraportista. Jäsenyritykset saavat raportin käyttöönsä lataamalla sen extranetistä tai lähettämällä sähköpostia liiton asiantuntijoille.