Digitulostus ja -viimeistys avaavat tekstiileille huimia mahdollisuuksia

Digitaalisen valokuvan tulostaminen paperille on jo tuttu juttu, mutta tiesitkö, että samalla tavoin toimii myös kuvan tulostaminen tekstiilin pinnalle? Digitulostuksen tekniikka kehittyy vauhdilla, ja kuvan tai kuvion tulostamisen lisäksi tekstiili voidaan samalla viimeistellä esimerkiksi vedenhylkivyyskäsittelyllä. Suomessa tekstiilien digipainotekniikkaa käyttää esimerkiksi Printscorpio.

Digipainaminen ja -viimeistys tuovat tekstiilialalle valtavasti hyötyjä ja mahdollisuuksia. Uusi tekniikka on ympäristöystävällisempää ja kustannustehokkaampaa, ja se mahdollistaa joustavasti tuotteiden massaräätälöinnin.

Viimeistysaineet saadaan tulostettua vain määrättyihin kohtiin tekstiilissä, ja kun valmis materiaali leikataan, jäljelle jää lähes puhdas tekstiilileikkuujäte ilman kemikaaleja. Menetelmä parantaa mm. tekstiilijätteen kierrätysmahdollisuuksia.

Digitaalisen viimeistyksen hyötyjä 
Tuotanto on kestävämpää: säästetään energiaa, vettä, ympäristöä, väriaineita ja kemikaaleja.
Voidaan tuottaa vain tarpeeseen.
Materiaalihävikki pienenee.
Leikkuujäte on lähes neitseellistä materiaalia, kemikaalit ja värit vain leikattavissa paloissa.
Ei isoja varastoja tuotantoa varten, esim. painosylinterin tilalla on digitaalinen tiedosto.
Voidaan tehdä tuotteille nk. massaräätälöintiä.

Paljon mahdollisuuksia tekstiilin käsittelyyn

Digipainotekniikalla voidaan tehdä myös esim. veden- ja lianhylkivyyskäsittelyitä. Lääketieteellisiin tarkoituksiin voidaan lisätä viimeistys, joka reagoi ihon pH-arvon muutoksiin, tai sisustusmateriaaleihin käsittely, joka reagoi sisäilman epäpuhtauksiin värinmuutoksella.

Digiviimeistyksessä voidaan myös käyttää näkymätöntä painomustetta, jonka avulla voidaan parantaa tekstiilin jäljitettävyyttä, todistaa tuotemerkin aitoutta tai lisätä tekstiiliin muuta mahdollisesti myöhemmin tarvittavaa materiaalitietoa.

Tekstiiliteollisuus kuluttaa tyypillisesti suuria määriä vettä erityisesti tekstiilien värjäys- ja viimeistysvaiheissa. Tuotantoprosesseja on haluttu kehittää niin ympäristön suojelemiseksi kuin kulujen pienentämiseksikin. Tekstiilimateriaalien digitaaliset tulostustekniikat ovatkin tätä nykyä varsin tehokkaita, joko täysin vedettömiä tai hyvin pieniä vesimääriä kuluttavia menetelmiä. Käytettävien väriaineiden ja kemikaalien määrä jää uusilla tekniikoilla merkittävästi aiempaa pienemmäksi.

Värien tulostuksessa on jo saavutettu varsin hyviä tuloksia värinkestojen suhteen. Digitaalisessa viimeistystekniikassa on kuitenkin vielä jonkin verran haasteita kulutuksenkestossa, eivätkä digipaino- tai digiviimeistysteknologia vielä sovellu kaikille tuotetyypeille tai materiaaleille.

Uusia sovelluksia lääketieteeseen ja urheiluun

Innovaatioita syntyy koko ajan lisää. Viimeistykseen voidaan yhdistää myös 3D-tulostus, jolloin saadaan lisää käyttötarkoituksia ja vaihtoehtoja tuotteille.

3D-tekniikan avulla tekstiileihin saadaan lisättyä esimerkiksi antureita ja sähkönjohtavuutta, joita voidaan hyödyntää erityisesti urheilutuotteissa vaikkapa sykkeen mittaukseen. Lääketieteellisissä sovelluksissa digi- ja 3D-tulostus tarjoavat valtavan määrän vaihtoehtoja, ja materiaaleja voidaan käsitellä esimerkiksi antibakteerisiksi, imukykyisemmiksi tai mittaamaan potilaan tiettyjä elintoimintoja.