Ekologisia materiaalivaihtoehtoja saatavilla yhä enemmän

Kiinnostus ekologisia materiaaleja kohtaan on jatkuvasti kasvussa. Kävimme Pariisiin Première Vision -messuilla ottamassa selvää, miltä ekologisten materiaalien tarjonta tällä hetkellä näyttää ja mistä niitä olisi saatavilla myös suomalaisten käyttöön.

Mikä on ekologinen materiaali?

Materiaalien asettaminen ekologiseen paremmuusjärjestykseen on mahdoton tehtävä. Tuotteen käyttöikä vaikuttaa merkittävästi koko elinkaaren ympäristövaikutuksiin.

Tuotteisiin on kuitenkin mahdollista valita materiaaleja, joiden valmistaminen on kuluttanut vähemmän ympäristöä tai luonnonvaroja kuin vastaava perinteinen materiaali.

Jäsenyritykset tiedustelevat liitolta enenevässä määrin, mistä ne löytäisivät tuotteisiinsa soveltuvia ekologisia materiaaleja. Yritykset törmäävät usein siihen, että ekologisia materiaaleja ei ole riittävästi saatavilla tai niihin vaadittavat tilausten minimimäärät ovat valtavan suuria.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävät Pariisin Première Vision -messut ovat yhdet Euroopan suurimmista materiaalimessuista. Messuilla huomaa, että ekologisten materiaalien saatavuus on kehittynyt vauhdilla parempaan suuntaan.

Esimerkiksi lähes jokaisella polyesterituottajalla on valikoimassaan myös vanhoista muovipulloista tai kalastusverkoista kierrätettyä polyesteriä. Myös perinteiselle puuvillalle löytyy runsaasti erilaisia sertifioituja vaihtoehtoja.

Kuhina ekologisiin materiaaleihin erikoistuneiden tuottajien messuosastoilla myös kertoo, että kysyntää vaihtoehtoisille materiaaleille on tällä hetkellä runsaasti. Ekologisten materiaalivaihtoehtojen lisäksi messuilla oli myös esillä uusia valmistusteknologioita, joiden avulla voidaan säästää tuotannossa veden, energian tai kemikaalien kulutusta.

Poimintoja messujen ekologisesta tarjonnasta:

TINTEX, Portugali

Raith, Portugali

Marchi & Fildi, Italia

Unitin, Espanja

Seyfeli Tekstil, Turkki

Jäsenyritykset voivat tiedustella tarkemmin messuilla tarjolla olleista ekologisista materiaalivaihtoehtoista vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäeltä.