Fab-poiminta: Kukaan ei luo uutta yksin – Marimekko kehittää ja testaa uusia materiaaleja

Marimekko on mukana useissa tutkimushankkeissa. Yksi mielenkiintoisimmista on Ioncell-F-kuidun kehittämisprojekti. Hanke on opettanut ­Marimekon design- ja tuotekehitysjohtajalle Minna Kemell-Kutvoselle paljon tulevaisuudesta. Artikkeli on julkaistu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Fab - Future, Innovations & Business -lehdessä.

Marimekko

Vuonna 1951 perustetun designtalon liikevaihto vuonna 2017 oli 102,3 miljoonaa euroa.

Ioncell-F:n lisäksi Marimekko kertoi marraskuussa aloitavansa yhteistyön suomalaisen kuituteknologiayhtiön Spinnovan kanssa. Tavoitteena on puupohjaisten tekstiilien kehittäminen ja markkinoille tuominen.

Lue lisää alan innovaatioista Fab – Future, Innovations & Business -lehdestä

Ihmisistä tulee yhä tiedostavampia

”On kasvamassa meitäkin tiedostavampi sukupolvi. Esimerkiksi tuotteiden ja materiaalien jäljitettävyys on yhä tärkeämmässä roolissa tulevaisuudessa.

Marimekko haluaa jatkossakin tarjota asiak­kaille parasta mahdollista suunnittelua ja panostaa samalla materiaaleihin, jotka ovat miellyttäviä käyttää mutta ottavat entistä paremmin huomioon kestävän kehityksen periaatteet. Siksi haluamme olla mukana kehittämässä ja testaamassa uusia materiaaleja.”

Metsistä voi syntyä tekstiiliä

”Näen valtavana mahdollisuutena sen, että meillä on Suomessa upeat metsät, joissa kasvaa hyödynnettävää ainesta. Rakastan puhua vihreästä kullasta.

Esimerkiksi Ioncell-F-menetelmällä pyritään tekemään selluloosasta tekstiilikuitua ympäristöä vähemmän kuormittaen. Olen tästä todella innoissani. Ioncell-F on vielä siitä erityinen, että siitä voitaisiin tulevaisuudessa mahdollisesti tehdä niin tekstiilituotteita kuin kovia tuotteitakin, kuten vaikka kalusteita, koruja tai astioita.”

Voimavarat pitää yhdistää

”Se, että käsissämme on jonain päivänä uusi materiaali, vaatii valtavan määrän eri alojen asiantuntemusta raaka-aineisiin, kemiallisiin ja teknisiin prosesseihin, tekstiiliteollisuuteen, suunnitteluun ja ympäristöön liittyvistä kysymyksistä. Suomessa on upeaa osaamista kaikilta näiltä aloilta. Kun voimavarat yhdistyvät, voimme tehdä yhdessä jotain todella merkittävää, jopa koko maailman mittakaavassa. Kukaan ei pysty siihen yksin.”

Pienestä kasvaa isoa

”Alallamme olisi tilausta koko arvoketjun kattavalle tekemiselle aina kuidusta materiaalin­valmistukseen saakka. Ensin tarvittaisiin mahdollisuuksia tehdä pieniä protosarjoja ja testata uusia materiaaleja monipuolisesti. Tämä vaatii luonnollisesti investointeja. Kun kehitetään uusia teknologisia ratkaisuja, täytyy sen rinnalla viedä koko ajan myös lopputuotteen kehittämistä eteenpäin. Tämä auttaa uusien materiaalien kaupallistamisessa.

Sitä kautta saisimme rakennettua Suomelle upeaa tekstiilipuolen tulevaisuutta, joka syntyy eri alojen yhteistyöstä. Se vaatii uskoa siihen, että pienen mittaluokan tekeminen johtaa jonkin suuremman syntyyn.”

Ala kaipaa kärsivällisyyttä

”Metsäteollisuuden puolella investoidaan valtavasti tutkimukseen. Tässä olisi myös tekstiilialalle opittavaa. Jos haluaa saada jotain radikaalin uutta aikaiseksi, pitää katsoa todella kauas.

Alamme kaipaa kärsivällisyyttä. Sitä olen opetellut itsekin. Haluaisin saada uusilla menetelmillä valmistettavia materiaaleja käyttöön heti, mutta kehitystyö ei tapahdu hetkessä ja siihen menee ikävä kyllä vielä jonkin aikaa.”

Artikkeli on julkaistu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Fab – Future, Innovations & Business -lehdessä. Voit lukea lehden sekä aiemmin ilmestyneen Fashion, Lifestyle & Business -numeron kokonaisuudessaan täältä.