Fab-poiminta: Otetaan mittaa

Teknologia integroituu osaksi tekstiilejä ja asusteita. Tässä seitsemän suomalaista älynväläystä, joiden takana ovat Myontec, Aalto-yliopiston tutkimushanke, Suominen Kuitukankaat, Suunto, Image Wear, Reima ja Familon. Artikkeli on julkaistu alun perin Fab-lehdessä.

1. Helpotusta kuormittuneille

Fab

Fab on Suomen Tekstiili & Muoti ry:n julkaisema tekstiili- ja muotialaan keskittyvä lehti.

Lue Fab-lehteä

Kun vaikkapa rakennusmies tekee raskasta ruumiillista työtä, lihasaktivaatiota mittaava älyvaate voi mitata työn kuormittavuutta: kuinka paljon esimerkiksi vasta-alkaja voi tehdä loukkaantumatta.

Kuopiolaisen Myontecin ihonmyötäiset älyvaatteet puetaan tavallisten työvaatteiden alle, ja kankaaseen integroidut sensorit mittaavat sähköistä signaalia lihaksen pinnalta. Lihasaktivaation mittaaminen mahdollistaa eri työvaiheiden kuormittavuuden vertailun ja työkierron suunnittelun, jotta lihakset ehtivät palautua työstä.

Tavoitteena on työperäisten tuki- ja liikunta­elinvammojen ennaltaehkäisy, loukkaantumisriskien tunnistaminen ja sairauspoissaolojen sekä työkyvyttömyyden vähentäminen. Myontec on jo tehnyt yhteistyötä vakuutusyhtiö Varman asiakkaiden kanssa.

Lihasaktivaatiota mittaava paita, prototyyppi, Myontec.

2. Älyvaatteita keskosille

Jos kaikki menee odotetusti, peh­meät vauvanvaatteet saattavat pian mitata pienten vauvojen sykettä, liikettä ja nukkumista. Aalto-yliopisto ja Helsingin Lastensairaala tekevät uraauurtavaa tutkimusta tekstiili­elektrodien hyödyntämisestä keskosvauvojen neurologisten sairauksien diagnosoinnissa ja seurannassa.

Vaatteisiin integroitujen tekstiilianturien ansiosta esimerkiksi vauvan aivosähkökäyrän mittaaminen teho-osastolla voi tulla entistä helpommaksi: päähän puetaan vain joustava myssy. Liikettä havainnoiva ja tekoälydiagnostiikkaan perustuva potkupuku taas mahdollistaa vauvan motorisen kehityksen seuraamisen jopa kotioloissa.

Jatkuvan mittaamisen ansiosta vauvan terveydentilasta saadaan kerättyä tietoa pitkältä ajalta. Se mahdollistaa neurologisen diagnostiikan ja kuntoutuksen seurannan entistä varhemmin.

Aalto-yliopiston kolmi­vuotinen tutkimus ­alkoi vuoden 2018 alussa. ­Tekstiilielektrodeilla varustetut tutkimusvaatteet tulevat näyttämään ja tuntumaan tavallisilta pehmeiltä vauvanvaatteilta. Tutkimuksen rahoittavat Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Akatemia ja Suomen Aivosäätiö.

3. Sovelluksia kuitukankaisiin

Kuitukankaita valmistava Suominen on kehittänyt uuden digitaalisen inno­vaation: kuitu­kankaalle vesineulauksella tehtävissä ­koho­kuvioissa on niin korkea resoluutio, että tavallisen älylaitteen kamera voidaan opettaa tunnistamaan kuviot.

Uuden kuviotekniikan avulla kuitukankaisiin voidaan yhdistää digitaalisia sovelluksia, kuten tuoteväärennösten tunnistaminen, käyttöohjeiden rakentaminen lisätyn todellisuuden avulla tai tuotteen alkuperän jäljittäminen. Siten esimerkiksi virheelliset tuote-erät voidaan vetää nopeasti pois myynnistä.

Suominen tarjoaa innovaatiotaan asiakkailleen, jotka voivat soveltaa sitä omiin tarpeisiinsa.

Suomisen uuden kuviotekniikan avulla kuitukankaisiin voidaan yhdistää digitaalisia sovelluksia,

4. Älyalusta kehittäjille

Mitä jos voisi koodata itselleen juuri sellaisen urheilusovelluksen kuin tarvitsee? Suunnon kehittämän digitaalisen Movesense-alustan kanssa se on mahdollista.

Jos haluaa mitata esimerkiksi lyöntirataa pingiksessä, pitää vain hankkia Suunnon Movesense-sovellus­alusta ja anturi ja koodata oma sovellus sen pohjalle. Anturin voi kiinnittää pelaajan t-paitaan tai vaikka mailaan.

Tällä hetkellä kehittäjiä on noin 500, joista puolet on yrityksiä. Movesense kehitettiin alun perin urheiluun, mutta se soveltuu yhtä hyvin myös ergonomian, kuntoutuksen tai vaikka tuotanto­eläinten liikkeen mittaamiseen.

Movesense­urheilutoppi, prototyyppi, Suunto.

5. Turvallisuutta työmaille

Tamperelainen työ­vaatevalmistaja Image Wear on kehittänyt älykkään varoitustakin, joka lisää työturvallisuutta etenkin rakennus- ja tietyömailla, kun ulkona on kylmää ja pimeää. Takin selässä on ladattava lämmityspaneeli, joka pitää kehon lämpimänä noin neljä tuntia. Takin hihoissa, selässä ja rintamuksessa on säädeltävät led-valot, jotka saa tarvittaessa vilkkumaan punaisina tai valkoisina. ­Kestävän takin voi pestä ­pesukoneessa.

Led-varoitustakki, Image Wear

6. Liikettä lapsille

Reima lanseerasi lastenvaatteiden taskuun piilotettavat ReimaGO-aktiivisuussensorit vuonna 2016 yhteistyössä Suunnon kanssa. Sensorit mittaavat lapsen päivittäisen liikunnan intensiivisyyttä ja kestoa. Sensoriin liittyy myös mobiilipeli, jossa lapsi kerryttää liikkumalla itselleen pisteitä. Tavoitteena on innostaa lapsia liikkumaan enemmän.

Sovellus on herättänyt kiinnostusta myös päiväkodeissa, ja muutamat päiväkodit ovat ottaneet sensorit osaksi toimintaansa. Toiveena on, että lapsi omaksuu jo päiväkodissa myönteisen asenteen liikuntaan ja ulkoiluun.

Huhtikuun 2018 lopussa Reima toi markkinoille ­kevyen ReimaGO-silikonirannekkeen, jota voi käyttää vaikka uidessa.

ReimaGo-silikoniranneke, Reima

7. Lämmönsäätelyä vällyihin

Familonin Outlast-sarjan peitot ja tyynyt ovat hyvä esimerkki siitä, miten teknologiaa voidaan hyödyntää eri käyttötarkoitukseen kuin on alunperin suunniteltu. NASAn avaruuspukuihin kehitetty Outlast-teknologia hyödyntää lämpöä sääteleviä materiaaleja, jotka reagoivat nopeasti ihon lämpenemiseen ja viilenemiseen.

Tarkoitus on pitää keho optimaalisesti 37 asteen lämpöisenä. Samaa teknologiaa on käytetty myös urheiluvaatteissa. Familonin Outlast-tuotteissa peiton sisälle on ommeltu erikoiskangas, jonka kapselit varastoivat lämpöä ja tasaavat lämpötilan sopivaksi.

Outlast ­Xelerate -peite ja tyyny, Familon

Lue Fab-lehti kokonaisuudessaan