Fab-poiminta: Testi­voittajat

Harvan vaatteen ­funktionaalisuutta mietitään yhtä tarkkaan kuin ­työvaatteiden. Kolme ­käyttäjää kertoo, mitä työvaate voi parhaimmillaan tehdä. Artikkeli on julkaistu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Fab - Future, Innovations & Business -lehdessä.

Jesse Alt, 27, teollisuus­paloesimies Arctech Helsinki Shipyardin telakalla.

Nostokurkien punaiset ohjaamot piirtyvät vasten sinistä taivasta, kun teollisuuspaloesimies Jesse Alt pukee suoja-asun päälleen. Samalla hän riisuu ajatuksistaan kaiken turhan.

”Hienointa työssäni on, että saan ennaltaehkäistä onnettomuuksia ja vaaratilanteita”, Alt sanoo.

Hän on työskennellyt reilut kaksi vuotta päätoimisena teollisuuspalokunnan jäsenenä laivatelakka Arctech Helsinki Shipyardsin paloasemalla. Palokunta vastaa seitsemäntoista hehtaarin telakka-alueen rakennuksista, irtaimistosta ja siellä työskentelevien yli tuhannen ihmisen turvallisuudesta. Telakalla käsitellään jatkuvasti palavia nesteitä, kuten polttoaineita, maaleja ja erilaisia liuottimia. Samaan aikaan tehdään tulitöitä: hitsataan ja polttoleikataan.

Telakan palokunnalla on käytössä Varpuken ­kevyet suoja-asut, jotka antavat hyvän perus­turvan pelastustehtävien tiedusteluvaiheeseen.

”En tuntisi oloani turvalliseksi, jos lähtisin kierrokselle T-paidassa.”

Paloturvallisimpia materiaaleja ovat luonnonkuidut ja palonestokäsitellyt tekokuidut. Palon­estokäsittelyt tuovat vaatteisiin rikkiä, joten sitä käytetään suojavaatteissa aina harkiten. Turvallisuuden kannalta tärkeää on myös oikea koko: vaate ei saa olla liian suuri, jottei se haukkaa ilmaa eivätkä kipinät pääse läpi kauluksesta tai hihansuista.

Viimeisin Altin vuorolla sattunut hälytystehtävä oli tuleen syttynyt trukki, jonka palokunta sammutti hiilidioksidisammuttimella. Ennen sammutustyötä Altin oli vuoron esimiehenä päätettävä, riittääkö kevyt suojapuku sammutustyöhön vai pukevatko palomiehet ”normaalit raskaat” sammutusasut. Tässä tapauksessa päätös oli helppo, kevyt suoja-asu oli riittävä.

Rankin telakalla sattunut onnettomuus tapahtui vappuna 2016, kun työntekijä jäi henkilönostimeen puristuksiin. Kuolemaan johtanut onnettomuus on Arctechin historiassa ainoa.

”Kun työvuoron päätteeksi ripustan työasun naulaan, ajattelen että päivä oli hyvä, jos mitään ikävää ei ole tapahtunut.”

Asu
Puolustusvoimien tarpeisiin suunniteltu Kevyt-suoja-asu on levinnyt aluepelastuslaitosten ja sopimuspalokuntien käyttöön. Palosuojatusta materiaalista valmistettua pukua käytetään, kun on tarve suojata henkilö palavilta roiskeilta ja kipinöiltä.

Varpuke
Varpuken koko tuotanto suunnittelusta ompeluun ja viimeistelyyn tehdään Suomessa. Yritys tekee kaiken itse, siksi tuotteet on helppo räätälöidä asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Myös mitoitus on suomalaisille mietitty.

Aura Hietala, 32, sairaanhoitaja ­hoivakoti Elämän­talossa Espoon Laaksolahdessa.

Hoivakodin valoisassa aulassa tuoksuvat tuoreet sämpylät. Asukkaat lepäävät omissa huoneissaan. Tänne tullaan, kun vanhuksen kunto on jo todella heikko.

”Meillä on muistisairaita, jotka tarvitsevat apua omassa hygieniassa, syömisessä ja lääkkeiden ottamisessa”, sairaanhoitaja Aura Hietala kertoo.

Työvaate on tärkeä osa hoitajan työtä. Vuoron alkaessa Hietala valitsee itselleen uuden puhtaan paidan. Kankaiden pitää kestää jatkuvaa pesua.

”Hygienia on tässä työssä erityisen tärkeää. Asukkaillamme on resistenttejä bakteereja, paidalle saattaa päätyä ruokaa tai vaikka pissaa.”

Tärkeintä hoitohenkilökunnan vaatteissa onkin, etteivät ne kanna mukanaan bakteereja ja viruksia. Hoivakodeissa tämä yleensä riittää, mutta sairaaloiden leikkaussaleissa materiaaleissa täytyy olla kunnon eriste, esimerkiksi laminointia, kalvoja tai estokerroksia. Ne estävät bakteerien ja virusten läpipääsemisen sekä nesteiden imeytymisen. Hoitohenkilökunnan vaatteissa voi lisäksi olla esimerkiksi veden- ja lianhylkivyyskäsittely.

Kun Hietala pukee työvaatteet päälle, hän siirtyy työrooliin. Hoitokodissa ovat käytössä Image Wearin kotoisammat jakut. Ne erottavat henkilökunnan asukkaista, mutta eivät tuo mieleen sairaalaa. Tämä on koti.

Henkilökunnalla ei ole nimikoituja asuja, vaan työvaatteet valitaan joka päivä uudestaan.

”Mieshoitajat pitävät pinkistä, tummansinisellä on omat faninsa, minä pidän vaaleansinisestä.”

Hietala kiittelee takin taskuja. Ne ovat juuri sopivan kokoiset, jotta sinne mahtuvat tarvittavat paperit ja kännykkä. Takissa on Image Wearin viime vuonna markkinoille tuoma uusi hyödyllisyysmallisuojattu kainalorakenne. Sen ansiosta helma pysyy aina paikallaan, eikä sitä tarvitse erikseen nykiä alas, kun kurkottelee tai ojentaa käsiä.

”Hyvä työvaate on niin mukava, ettei sitä edes huomaa.”

Asu
Image Wearin hyödyllisyysmallisuojattu kainalo­rakenne kehitettiin yhteistyössä terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa. Rakenne vähentää vaatteen epämukavaa nousemista ja mahdollistaa vaatteen laskeutumisen. Näin hoitajan kädet vapautuvat itse työn suorittamiseen.

Image Wear
Vuonna 1959 perustettu Image Wear on työpukeutumisen markkinajohtaja Suomessa. Yrityksellä on lähes 5 000 erilaista tuotetta ja se toimii useissa eri maissa. Image Wear pyrkii jatkuvasti hyödyntämään tuotekehityksessä uusinta teknologiaa. Yritys on esimerkiksi tuomassa markkinoille led-valoin varustetun, akulla lämmittävän varoitustakin.

Jerry Pura, 25, talonrakentaja ­Lujan työmaalla ­Keravalla.

Työmaa kuhisee räikyviin oranssinpunaisiin työasuihin pukeutuneita naisia ja miehiä. Menossa on kahden kerrostalon viimeistelytyöt, ja työturvallisuuden takia vaatteiden pitää näkyä pitkälle.

Talonrakentaja Jerry Pura on pukeu­tunut­ huomionoranssiin paitaan, turvakenkiin, riipputasku­haalareihin, viiltosuojahanskoihin, suojalaseihin, kypärään ja takkiin. Työvaatteilta vaaditaan rakennuksilla paljon. Niiden pitää suojata viilloilta, iskuilta, kipinöiltä, lialta, kylmältä ja kuumalta. Vaihtuvien sääolojen takia rakentajat suosivat kerrospukeutumista.

Pura käyttää lisävarusteena koko säärtä suojaavia polvisuojia, koska hän työskentelee paljon polvillaan. Suojat ovat nilkan kohdalta paksummat, jolloin nilkka ikään kuin lepää suojan päällä.

”Tällaiset jaloissa jaksan olla vaikka koko päivän polvillani”, Pura kertoo.

Riipputaskuhaalareissa on polvien kohdalla taskut, joihin voi sujauttaa kevyemmät polvisuojat satunnaisia polvistumisia varten. Kokemuksen kautta Pura on löytänyt itselleen sopivimmat varusteet.

”Alkuaikoina käytin housuja, mutta pian opin vanhalta mestarilta, kuinka kätevät riipputaskuhaalarit ovat.”

Pura esittelee haalareita, joissa paino asettuu hartioille, eikä purista vyötäröä. Tästä on hyötyä varsinkin urakan alkupuolella, kun taskuissa kulkee iso painolasti erilaisia työkaluja.

Työ vaatii tarkkaavaisuutta erityisesti runkovaiheessa, kun nosturi pyörii ilmassa nokassaan valtavia rakennuselementtejä.

”Jos silloin unohtuu ajatuksiinsa, se voi olla äkkiä henki pois.”

Jotta rakentaja voi keskittyä töihin eikä asuunsa, sopiva kaavoitus on tärkeää. Liian suuret vaatteet aiheuttavat tarkertumis- ja kuristumisvaaran tarttuessaan johonkin.

Paras henkivakuutus on alan tiukka työsuojelu. Sen työsuojeluvaltuutettuna toimiva Pura tietää erityisen hyvin. Työvaatteet ovat osa työsuojelua ja siksi tarkasti standartoidut.

Työvaatevalmistaja Dimex tekee jatkuvaa yhteistyötä käyttäjien kanssa.

”Meidän mielipidettä kysytään usein.”

Asu
Kun Dimexin vaatteita pestään teollisesti, yritys hyödyntää pesu­layritys Sakupe Oy:n keräämää dataa, jota saadaan siruttamalla kaikki pestävät vaatteet. Siru seuraa, kuinka monta kertaa vaate on pesty. Sen perusteella arvioidaan materiaalien kestävyyttä.

Dimex
Dimex on suomalainen perheyritys, joka on tehnyt työvaatteita yli 30 vuotta. Tänä vuonna Dimex toimitti asiakkailleen 340 000 vaatetta. Yritys on panostanut erityisesti kaavoituksiin, joita kehittämällä se on onnistunut pidentämään ­vaatteidensa käyttöikää.

Artikkeli on julkaistu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Fab – Future, Innovations & Business -lehdessä. Voit lukea lehden sekä aiemmin ilmestyneen Fashion, Lifestyle & Business -numeron kokonaisuudessaan täältä.