Fablehti.fi 3/2021: Vanha t-paita takaisin langaksi ja vaatteeksi | Fashion for Good | Värimorsingolla maailmalle

Verkkomediamme Fablehti.fi:n uusimman numeron teemana ovat kiertotalouden innovaatiot.

Paimioon avautuu pian Suomen ensimmäinen poistotekstiilien käsittelylaitos, mutta alan pioneerien katse on jo pidemmällä: kiertotalouden suljetussa kierrossa, jossa pois heitetystä vaatteesta tuotettaisiin Suomessa uutta lankaa, kangasta ja lopulta jopa uusi vaate. Selvitimme, miten palapeli – ja potentiaalisesti iso uusi teollisuuden ala – rakentuu.

Vanha t-paita takaisin langaksi ja vaatteeksi – Suomessa ratkotaan poistotekstiilin kierrätystä uudella bisneksellä


Jotta muoti- ja tekstiilialan kestävän kehityksen uudet innovaatiot saadaan vaikuttamaan nopeasti ja laajasti, tarvitaan mukaan kaikki alan toimijat. Tätä yhteistyötä vauhdittaa Fashion for Good. Sen markkinointi- ja viestintäjohtaja Anne-Ro Klevant Groen kertoi Fabille, mitä mahdollisuuksia yhteisö tarjoaa myös suomalaisille yrityksille.

Fashion for Good yhdistää globaalit brändit ja innovaattorit – myös suomalaiset


Suomalainen kansanperinne voi olla nykybisnekselle kultakaivos. Kun vanhoja luonnonmukaisia menetelmiä tuodaan nykyaikaan, saatetaan luoda globaali menestysresepti – kuten on käynyt Natural Indigo Finlandilla. Se aloitti luonnon värien tuotannon värimorsingolla ja on siirtynyt laajemmin luonnonvärien teolliseen tuotantoon. Perustaja Pasi Ainasoja kertoo, miten kaikki tapahtui.

Värimorsingolla maailmalle – Natural Indigo tuo luonnonmukaisen värjäyksen nykyaikaan


Uusi suomalainen kiertotalousyritys Rester avaa kesällä Pohjoismaiden ensimmäisen poistotekstiilien käsittelylaitoksen Paimioon. Toimitusjohtaja Outi Luukko kertoo videolla, miten iso visio saadaan toteutumaan.

Rester keräsi monta tahoa yhteen ja toteutti kiertotalousunelman – toimitusjohtaja Outi Luukon opit


Vanhojen vaatteiden uudelleenkäyttö ja käyttöiän pidentäminen on jo osa monen brändin bisnestä. Keräsimme kiinnostavat esimerkit yhteen.

4 x vanhat vaatteet uudeksi liiketoiminnaksi


Suomessa on tehty pitkään erinomaista tutkimus- ja kehitystyötä uusien tekstiilikuitujen ja kierrätysteknologioiden parissa. Kilpajuoksu kiertotaloudessa on kuitenkin kansainvälisesti kovaa. Osaamisen, uusien ratkaisujen ja vahvan maabrändin avulla kestävistä tekstiileistä voidaan luoda yksi Suomen talouden kivijaloista, kirjoittaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n johtava asiantuntija Satumaija Mäki.

”Vahva maabrändi kiidättää Suomen voittajaksi kiertotalouden kilpajuoksussa”