Fablehti.fi 3/2020: Black Moda pyörittää tehdasta Portugalissa, uutuus Ytimessä-sarja, puheenaiheena kivijalka

Maaliskuun Fablehti.fi:ssa Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen strategisen yhteistyön merkitystä uusien kuituja kehittäessä. Useampi firma miettii tulisiko tuotanto tuoda takaisin Eurooppaan - Black Moda ei koskaan lähtenytkään, kertoo toimitusjohtaja Marko Keski-Vähälä. Clonetin Sari Siitonen avaa, mitä tarvitaan, että yritykset pääsevät ilmastotyössä alkuun? Uusi Ytimessä-sarja kertoo yritysten opit matkan varrelta.

Fab on Suomen Tekstiili & Muoti ry:n julkaisema tekstiili- ja muotialaan keskittyvä lehti.

Fablehti.fi on kuukausittain päivittyvä ratkaisukeskeinen verkkomedia.

Painettu Fab-lehti ilmestyy 1-2 kertaa vuodessa.

Tekstiilikuitukehittäjä Spinnova ja designtalo Marimekko esittelivät juuri demomalliston, jossa on käytetty uutta, ekologista tekstiilikuitua. Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen kertoo, miksi yhteistyössä on voimaa.

Täydellinen match: Spinnovan uusi kuitu ja Marimekon designosaaminen

Monet tekstiilialan yritykset harkitsevat tuotannon ­palauttamista Eurooppaan. Portugalissa omaa tehdasta pyörittävän Black Modan toimitusjohtaja Marko Keski-Vähälä kertoo, miksi se kannattaa.

Black Modan Marko Keski-Vähälä: “Portugalissa tekeminen on arvojemme mukaista”

Yhä useampi yritys pohtii hiilijalanjäljen laskentaa ja ilmastopäästöjen pienentämisen mahdollisuuksia. Hiilijalanjälkeen ja ilmastobisnekseen erikoistuneen Clonetin perustaja ja toimitusjohtaja Sari Siitonen vinkkaa, miten ilmastotyössä pääsee alkuun.

Näin se tehdään: 5 askelta hiilijalanjälkeen ja siitä eteenpäin

Miltä näyttää maaseudun tulevaisuus tekstiilitehtailijan ­näkökulmasta? Sen tietää Kärsämäellä teknisiä laatukerrastoja valmistavan Finnsvalan Onerva Aakko.

Finnsvalan Onerva Aakko: “Satsaa elämänlaatuun”

Orivedellä neuloskoneet surisevat viidenkymmenen koneen voimin. Yksi kone tuottaa puuvillaneulosta, toisesta tulee merinovillaista ja kolmannesta viillonkestävää Cutlonia. Neuleiden takana on Orneule Oy, joka kehittää neulosmateriaaleja yhdessä asiakkaidensa kanssa.

Ytimessä Orneule:  ”Valttikortteina paikallinen ja joustava tuotanto”

Verkkokauppa kasvaa kohisten, mutta myymälät ovat suomalaisille edelleen todella tärkeitä. Kivijalka tulee pärjäämään myös 2020-luvulla, kirjoittaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tilasto- ja tietoasiantuntija Hanne Mikkonen.

”Kivijalka ei ole kuolemassa”