For Fashion’s Sake -näyttely EMMAssa 3.9. saakka

Vielä ehtii Espoon Modernin Taiteen museoon EMMAan, jossa on esillä pohjoismaista muotisuunnittelua.

Muodin ja kuvataiteen välisiä rajapintoja esittävä For Fashion’s Sake -näyttely kokoaa yhteen kolmentoista pohjoismaisen nuoren muotisuunnittelijan töitä. Taidemuseo otti ensimmäistä kertaa muotia osaksi näyttelyohjelmistoaan, ja se haki kokemuksia ja näkemyksiä näyttelyn toteuttamiseen pohjoismaisilta design- ja muotikeskuksilta, alan korkeakouluilta ja muodin kentän toimijoita.

Marimekollekin työskentelevän Satu Maarasen suunnitteleman housumekon ja kullanhohtoisen asusteen maalaukselliset painokuviot tuovat mieleen kuvataideteokset.


Satu Maaranen (Kuva: Ari Karttunen, EMMA)

Kööpenhaminan Fashion Design – akatemiasta vuonna 2012 valmistuneen tanskalaisen Maikel Tawadrosin teokset tasapainoilevat enemmän arkkitehtonisten muotojen ja luonnonkankaiden välimaastossa yhdistellen esimerkiksi nahkaa ja villaa. Hänen teoksensa näyttäytyvät samaan aikaan voimakaspiirteisinä ja pehmeinä.


Maikel Tawadros (Kuva: Timo Nyman)

Kokeellisen muotitaiteeseen erikoistuneen Justus Kantakosken seinävaate ja farkut on tehty yhtenäisestä kankaasta ja samalla kudontatekniikalla. Muotiteos pistää pohtimaan muodin ja taiteen välisiä rajapintoja.


Justus Kantakoski (Kuva: Timo Nyman)

Berliinin taideyliopistossa opiskelevan Emilia Tikan External body -mallistoon kuuluva työ vie ajatukset vahvasti tulevaisuuteen. Mallisto kertoo hänen kiinnostuksestaan uusien teknologioiden tuomiin mahdollisuuksiin ja uhkakuviin.


Emilia Tikka (Kuva: Ari Karttunen, EMMA)

Feministisen äänen näyttelyyn tuovat Minna Palmqvistin esillä olevat kolme työtä. Näyttelyvieraita vastaanottavat vaaleanpunaisiin ilmapalloihin ahtautuneet naishahmot, joilla on yllään kauniit valkoiset keramiikkasaappaat. Tukholmassa asuvan muotisuunnittelijan työt ottavat kantaa yhteiskunnassa naisen vartaloon kohdistuvia paineita kohtaan.


Minna Palmqvist (Kuva: Timo Nyman)

Näyttelykokonaisuudessa erityisen kiinnostavaa on muodin ja taiteen välisten rajapintojen lisäksi suunnittelijoiden halu herättää keskustelua ja tutkia yhteiskuntaa muotiteosten avulla.

Näyttelyssä on esillä seuraavien suunnittelijoiden töitä: Maria Jonsdottir, Anita Hirlekar, Minna Palmqvist, Simon Ekrelius, Hanne Jurmu & Anton Vartiainen, Maria Suomalainen, Satu Maaranen, Emilia Tikka, Irene Kostas, Justus Kantakoski, Maikel Tawadros ja Tilde Bay Kristoffersen.

For Fashion’S Sake – näyttely on esillä Emmassa 3.9.2017 asti. Vapaa pääsy.
Lisätiedot: http://emma.museum/forfashionssake

Artikkelin kirjoittaja Marjoannika Nyman on Tanskassa asuva viestinnän ammattilainen. Hän on haastattelut For Fashion’s Sake -näyttelyn kuratoinutta  Reetta Kalajoa ja näyttelyyn osallistuneita suunnittelijoita Justus Kantakoskea, Minna Palmqvistia ja Emilia Tikkaa muotia käsittelevään reportaasiinsa. Artikkeli on luettavissa täällä.