Menovinkit Helsinki Design Weekiin

Helsinki Design Week järjestetään 5.-15.9.2019. Kokosimme viikon mittavasta ohjelmistosta kiinnostavia tärppejä Design Marketista näyttelyihin ja pop upeista keskusteluihin.

Design Market, 7.-8.9.2019, Tallberginkatu 1

Pohjoismaiden suurin varastomyyntitapahtuma Design Market aloittaa festivaalin elävöittämällä jälleen Kaapelitehtaan. Design Marketista on mahdollisuus ostaa aikaisempien sesonkien tuotteita tai prototyyppejä edullisin hinnoin. Noin 200 myyjän lisäksi mukana ovat muun muassa hävikkiruokaravintola Loop sekä Café Damascus. Tapahtuman yhteydessä myös Vinyl- ja Print Market.

Handpicked Cherries / VOGLIA Ammattilaisnäytös ja pilotin julkistustilaisuus 10.9.2019, Erottaja 2

Helsinki Design Weekin kattoteema “Learning Climate” innoitti Voglian ja ohjelmistoyritys Handpicked Cherriesin tuottamaan yhteisen pilotin. Ammattilais- ja lehdistönäytöa klo 17.30 ja sen jälkeen info- ja keskustelutilaisuuteen näyttelyn 4. kerroksen Stagelle. Tilaisuus päättyy klo 18.30. Kutsutilaisuus.

Waste Side Story, 10.9.2019, Tavastia, Urho Kekkosen katu 4

Pure Wasten kierrätyskankaat taipuvat näyttäviksi luomuksiksi kiinnostavien kotimaisten vaate-, asuste ja korusuunnittelijoiden käsissä. Kukin suunnittelija kävelyttää Tavastian lavalle kaksi asukokonaisuutta teemanaan monimuotoisuus. Tätä tapahtumaa et halua jättää välistä!

Pikamuoti ja verkkoshoppailu, 11.9.2019, Helsingin kaupungintalon aula, Pohjoisesplanadi 11-13

Ilmastokoulu Anniina Nurmen + Minna Halmeen oppitunti: Miten pikamuoti ja verkkoshoppailu vaikuttavat ympäristöön ja ihmisiin? Miten voin itse tehdä parempia valintoja? Miten muodin pitäisi tulevaisuudessa muuttua, jotta siitä voisi nauttia hyvällä omallatunnolla? Näitä kysymyksiä mietitään T-paita esimerkin avulla.

Design Forum Talk <3 Circular Economy, 11.9.2019 Aleksanterinkatu 16

Nyt jo kolmannen kerran järjestettävä seminaari esittelee ajankohtaisia, muotoilua ja kiertotaloutta yhdistäviä teemoja. Asiantuntijapuheenvuoroissa kerrotaan esimerkiksi, mitä biodesignilla tarkoitetaan tai miten muotoilun menetelmät auttavat kompleksisten ongelmien määrittämisessä ja ratkaisemisessa. Yritysesimerkit taas kannustavat kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan kehittämiseen ja kokeilemaan palvelu- ja jakamistalouden keinoja.

FRENNin ja KASPERIn vastuullinen miestenkulma, 5.-14.9. ja 12.9. Puhetta vastuullisuudesta -ilta, FRENN-lippulaivamyymälä, Fredrikinkatu 24

Vastuullisuudessa ei ole kyse yhdestä ainoasta totuudesta vaan paremmista valinnoista arjen eri tilanteissa.

Opi lisää vastuullisesta suunnittelusta ja tuotantoprosesseista. FRENN tekee rennon tyylikkäitä miestenvaatteita työhön ja vapaa-aikaan ja KASPERI funktionaalisia nahkalaukkuja, jotka kestävät läpi elämän. Saat tietoa, miten valitaan oikea materiaali kuhun tuotteeseen, miten valitaan oikeat valmistajakumppanit ja miten pidät huolta lempituotteistasi pitkään.

Puhetta vastuullisuudesta -ilta torstaina 12.9. klo 18-19. Asiantuntijavieraat: Satumaija Mäki, Vastuullisuus- ja kiertotalousasiantuntija, Suomen tekstiili ja muoti ry ja Outi Pyy, Vastuullisuusvaikuttaja ja blogisti

Design for Sustanability Summit, 12.9.2019 Helsingin Yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33

Design for Sustainability Summit on kestävän kehityksen toimijoiden kohtaamispaikka. Olitpa yritys tai yksilö, joka tarjoaa tuotetta tai palvelua kestävän kehityksen hengessä, tule mukaan. Ajattele isosti vaikka toimintasi olisi vielä pientä! Tule esittelemään toimintaasi tai löydä uusia kumppaneita.

Habitare, 11.-15.9.2019, Messukeskus, Messuaukio 1

Habitare on Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma, joka tuo yhteen 59 000 sisustuksen, muotoilun ja asumisen ystävää ja satoja alan yrityksiä meiltä ja maailmalta.

Luova johtaja forum, 12.9.2019 Marimekko, Mikonkatu 1

Keskustelemme luovaan työhön ja yhteistyöhön liittyvistä iloista, onnistumisista, haasteista ja hyviksi havaituista käytännöistä. Aiheemme sisältävät tarinoita ja oivalluksia, ratkaisuja ja inspiroivia käytäntöjä luovan työn, yhteistyön ja johtamisen alueella. Keskustelijoina ovat Marimekon kodinmallistoa ja kuviosuunnittelua luotsaava Minna Kemell-Kutvonen ja Marimekon vaatteiden, laukkujen ja asusteiden pääsuunnittelija Satu Maaranen. Keskustelua luotsaa luovien ammattilaisten coach Virpi Haavisto Avantagesta.

Miten yritykset saavat vastuulliset tekonsa näkyviksi?, 12.9.2019, Helsingin kaupungintalon aula, Pohjoisesplanadi 11-13

Helsinki on lanseerannut Valitse vastuullisemmin -palvelun, joka auttaa yrityksiä kirittämään toimintaansa yhä kestävämmäksi. Oppitunnilla on mahdollista luoda omalle yritykselle käytännön polku päästä mukaan Valitse vastuullisemmin -palveluun. Palveluun jo mukaan lähteneet yritykset kertovat omista kokemuksistaan ja siitä miksi he haluavat auttaa asiakkaitaan valitsemaan vastuullisemmin.

DesignPartners19 – Asun & Marimekko, 6.-15.9.2019, Erottajankatu 2

Kauneutta ei voi olla koskaan liikaa. Uskomme, että voimaannumme inspiroivien, ehkä yllättävienkin aisteja herättelevien asioiden keskellä. Meidän tulee säilyttää mahdollisuus kokea herkkyyttä, kauneutta ja hienovireisiä nyansseja eri muodoissaan myös tuleville sukupolville, sillä kauneudesta ladatulla voimalla jaksamme kohdata ympäristön haasteet.

DesignPartners19 – Johanna Gullichsen & K2S Architects, 6.-15.9. (ei 9.9.), Erottajankatu 2

Designing for Social Impact -näyttelyssä rinnastuvat Johanna Gullichsenin tekstiilit K2S Arkkitehtien suunnittelemien rakennusten julkisivuihin.

Johanna Gullichsen tunnetaan voimakkaista ja selkeistä tekstiilikuoseistaan. Näyttelyssä nämä rinnastuvat K2S arkkitehtien julkisivujen tekstuureihin. Suunnittelijoita yhdistää halu kokeilla ja kehittää uusia avauksia perinteisistä materiaaleista.

Justus Kantakoski & Netta Törmälä @ Liike Temporary Showroom, Liike, Fredrikinkatu 24

Helsinki Design Weekin aikana Liike esittelee jälleen Aalto-yliopistosta valmistuneita suunnittelijoita. Tänä vuonna olemme kutsuneet showroomiin Justus Kantakosken ja Netta Törmälän.

MIRKKA METSOLA – Open Showroom viikko!, 9.-13.9.2019, Iso Roobertinkatu 20-22, room 75, 3rd floor

Vaatebrändi MIRKKA METSOLA kutsuu sinut uudelle Iso Roban Showroomille! Tule nauttimaan lasi kuohuvaa ja tutustu vasta avattuun Showroomiin sekä uuteen ULTRAVIOLET AW19-20 mallistoon. Voit tehdä ostoksia ystäviesi kanssa tai tilata studiolta mittatilaustyönä tehdyn asun.

Room With a View – The Flipside: Trash To Treasure, 6.-15.9.2019, Erottajankatu 2

Lovia, Outi Korpilaakso
Mikä saa meidät näkemään arvokkaan materiaalin roskana? The Flipside: Trash to treasure -installaatiossa pääsemme matkalle, jossa tarkastelemme materiaalia eri näkökulmista ja pohdimme, mikä oikeastaan on roskan määritelmä? Polku johtaa keskelle jätevuoria sekä metamorfoosia, jossa sinulla on mahdollisuus luoda roskasta osa uutta teosta. Tervetuloa roskavallankumoukseen!

DesignPartners19 – éN Hats & Milla Vaahtera Mobiles, 6.-15.9.2019, Erottajankatu 2, Hat garden

Tämä on yhteinen kapinamme! Olimme innostuneita luonnonmateriaaleista ja perinteisistä valmistusmenetelmistä. Meistä epätäydellisyys kuuluu käsintehtyihin esineisiin. Olemme palanneet tekemisen juurille. ”Muoto ja väri ovat seurausta taidosta ja intohimosta”, kuvaavat Hanna Sarén ja Milla Vaahtera näyttelyyn tuomaansa suunnittelufilosofiaa.

Modernit éN-hatut on tehty éN-studiolla Korkeavuorenkadulla vesihöyryttämällä ja käsin muotoilemalla. Milla Vaahteran improvisoidut mobilet on tehty Nuutajärven lasikylässä sulattamalla luonnonhiekkaa tulessa.

The Value of Clothing 5.-15.9.2019, Liike, Fredrikinkatu 24 (noutopaikka)

”Value of Clothing” on osallistava muotitaideteos, joka käsittää kymmenen puettavaa ja käytettävää vaateveistosta, joita kuka tahansa voi lainata käyttöönsä Helsinki Design Weekin aikana. Teos on tarkoitettu suurelle yleisölle avaamaan vaatteen tekoprosessia ja se auttaa ihmisiä ajattelemaan jokaisen vaatteen takana olevaa ajatustyötä, käsityötä ja sen arvoa. Käyttäjäkuvista rakentuu virtuaalinen installaatio teoksen nettisivuille.

Natural Indigo: Luksusvärejä pohjoisen pelloilta 5.-14.9., Aalto-yliopisto, Väre, Bridge K2, Otaniementie 14

Viidennes teollisuuden aiheuttamasta veden pilaantumisesta syntyy tekstiilien värjäyksestä ja värjäysprosessissa käytetyistä synteettisistä kemikaaleista. Joidenkin alueiden pohjavesi on jo pysyvästi käyttökelvotonta tekstiiliteollisuuden kemikaalipäästöjen vuoksi. Tarvitsemme nykyisen pikamuodin haastavia vaihtoehtoisia toimintamalleja tekstiiliteollisuuteen.

New Silk – Mitä voimme oppia hämähäkeiltä?, 5.-14.9.2019 Aalto Yliopisto, Väre, FK Lobby Galleria, Otaniementie 14

New Silk-tutkimusprojekti tarkastelee tulevaisuuden tapoja tuottaa kestäviä materiaaleja ja erityisesti sitä, miten uusia silkin kaltaisia materiaaleja voidaan tuottaa synteettisen biologian avulla.Pitkän tähtäimen tavoitteena on selvittää, kuinka vastaavia materiaaliominaisuuksia voidaan suunnitella ja tuottaa geenitekniikan avulla.

Maailmojen salat / COMPANY: Aamu Song ja Johan Olin 5.-15.9.2019, Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23

Designmuseon päänäyttely Secret Universe – Maailmojen salat esittelee muotoilustudio COMPANYn Aamu Songin ja Johan Olinin tuotantoa yli kymmenen viime vuoden ajalta. Heidän suunnitteluansa nähdään ensi kertaa tässä laajuudessa.

Campus Arabia, 5.-15.9.2019 Metropolia Ammattikorkeakoulu, Hämeentie 135 D

Campus Arabia avaa näkymän Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilun ja luovien alojen nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Muotoilijan työ ja työympäristöt ovat jatkuvassa muutoksessa. Virtuaalista ja lisättyä todellisuutta hyödyntävät työkalut tuovat mukanaan uusia työskentelytapoja. Näyttelykokonaisuus esittelee osaamista ja valmiutta vastata niin fyysisen kuin digitaalisen maailman haasteisiin.

Liiton järjestämät tapahtumat

Kuva: Helsinki Design Week