H&M Design Award -kilpailun finaaliin suomalaiset Iiris Kamari ja Milka Seppänen

Muotiyritys H&M on vuodesta 2012 alkaen järjestänyt H&M Design Award -suunnittelukilpailun, jonka tarkoituksena on tukea lupaavia nuoria suunnittelijoita. Kansainvälisessä kymmenen finalistin joukossa ovat Iiris Kamari ja Milka Seppänen Aalto-yliopistosta.

H&M Design Award -kilpailussa kutsutaan muodin uusia nimiä valikoiduista muotikouluista ympäri maailman ottamaan osaa korkeatasoiseen kilpailuun, joka tukee uransa alussa olevia suunnittelijoita ja kannustaa tulevaa sukupolvea valitsemaan muotialan.

Suomi finalistijoukossa kahden nuoren suunnittelijan edustamana

Iiris Kamari on taiteilija ja muodin alan taiteen kandidaatti Aalto-yliopistosta. Kamari opiskelee Aalto-yliopistossa muodin maisteriohjelmassa.

Iiris Kamarin ääriviivamaisista tuotteista rakennettu kandidaattimallisto Observer / Observed, jolla hän osallistuu H&M Design Award -kilpailuun, on tutkielma kerroksellisuudesta ja tekstuureista. Kokonaisuus rakentuu luonnosmaisten huomioiden ja hetkellisten tunnelmien ympärille inspiroituen glamourista ja pilvibongauksesta.

”40 artikkelista koostuvan malliston kahtena päämateriaalina on käytetty käsinkudottua tekoturkista ja puuterinsävyistä nylontylliä. Hienovaraisina värikerroksina nähtävän tyllin rajoja on tulkittu kokeilevasti runsaiden liimaprässättyjen pintojen sekä ilmavien rakenteiden muodossa tavoitteena hyödyntää yksinkertaista materiaalia mahdollisimman monipuolisesti.”

Milka Seppänen on Aalto-yliopistossa opiskeleva taiteen kandidaatti. Muodin pääaineen lopputyömallisto, jolla hän osallistuu kilpailuun, on saanut inspiraationsa useista eri mikro- ja alakulttuureista, jotka sijoittuvat 70-luvun punkin, 80-luvun muodin ja esigrungen välimaastoon. Tutkimusmateriaalina Milka on käyttänyt äitinsä ja tämän ystävien arkistoista löytyneitä 1980-luvulle ajoittuvia valokuvia Helsingin underground-skenestä.

”Tavoitteenani oli luoda mallisto, joka vangitsee ajan hengen, mutta joka toimii nostalgiasta huolimatta myös modernissa kontekstissa. Pyrin tavoittamaan mallistoni tunnelmassa teini-iän fanikulttuuria, pikkukaupungin joutilaisuutta ja kotikutoista estetiikkaa – kun omien idolien tyylejä yritettiin tulkita hieman kömpelöstikin. Halusin kuvastaa aikakauden autenttisuutta valmistamalla malliston tuotteita DIY-ajatuksella ja käyttämällä kierrätettyjä materiaaleja ja saavuttaa tällä tavoin vaikutelman tietynlaisesta ”unelmien kirpputorista”. Halusin luoda vaatemalliston, joka sopii uskottavasti tietyn aikakauden ja alakulttuurin edustajalle.”

Suomalaiset lahjakkuudet ovat ennenkin menestyneet kilpailussa. Vuoden 2019 kisan semifinaaliin valittiin Suomesta Ervin Latimer ja Juha Vehmaanperä Aalto-yliopistosta, ja finaaliin eteni Ervin Latimer.

 

Palkinto takaa jalansijan H&M:n design-tiimiin

H&M Design Award 2020 -finaali järjestetään Berliinissä 28. marraskuuta 2019, jolloin voittaja julkistetaan. Finaalissa kaikki ehdokkaat esittelevät mallistonsa kansainvälisistä muotialan asiantuntijoista koostuvalle asiantuntijaraadille, ja raati valitsee vuoden 2020 voittajan. Palkintona voittaja saa 25 000 euroa sekä puolen vuoden palkallisen harjoittelun H&M:n päätoimistolla Tukholmassa, jossa hän pääsee työskentelemään H&M:n design-tiimin kanssa muodin kärkimallistojen parissa. Lisäksi kaikki finaaliin päässeet saavat 5 000 euron palkinnon.

H&M Design Award 2020 -finalistit:

  • Constance Blackaller, Central Saint Martins, Lontoo, Iso-Britannia
  • Hadar Shevach, Shenkar, Tel Aviv, Israel
  • Iiris Kamari, Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Helsinki, Suomi
  • Jon Allensten, Beckmans College of Design Tukholma, Ruotsi
  • Laura Gerte, Weißensee Kunsthochschule, Berliini, Saksa
  • Meg Calloway, Parsons School of Design, School of Fashion, New York, Yhdysvallat
  • Milka Seppänen, Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Helsinki, Suomi
  • Quinten Mestdagh, Royal Academy of Fine Arts, Antwerp, Belgia
  • Sabine Skarule, Royal Academy of Fine Arts, Antwerp, Belgia
  • Shuting Qiu, Royal Academy of Fine Arts, Antwerp, Belgia

Tietoa kilpailusta; H&M Design Award.

Lisätietoa: Tiina Miettinen, H&M, tiina.miettinen@hm.com, 09 3434 9531

Aiemmin uutisoitua sivuillamme: H&M Foundation Global Change Awards