Inka Oy: 120 vuotta nauhoja

Inka Oy on valmistanut nauhoja samalla paikalla Killinkoskella Virroilla jo 120 vuotta. Inka valmistaa kuminauhoja, nyörejä ja remmejä muun muassa tekstiiliteollisuudelle.

Virtain Killinkoskella vietetään tänä vuonna pyöreitä juhlia. Perinteikäs nauhatehdas Inka Oy on valmistanut nauhoja ja nyörejä teollisuuden tarpeisiin jo 120 vuoden ajan. Yrityksen tehtaalla valmistetaan niin kuminauhoja työvaatteisiin kuin polyesteriremmejä sairaalojen potilasnostimiin ja monille muille teollisuuden sektoreille.

Inka Oy toimii Killinkoskella.

Yrityksen tuotantomenetelmiä ovat punominen, kutominen ja neulominen. Yrityksellä on myös äskettäin uusittu värjäämö. Inkassa uskotaan vahvasti tulevaisuuteen, ja yritys on aikeissa investoida lähitulevaisuudessa uusiin koneisiin.

Inka työllistää tänä päivänä 37 työntekijää, ja sen tuotannosta noin 40 prosenttia menee vientiin pääosin Skandinaviaan ja Baltiaan. Vuonna 2015 tapahtuneen yrityskaupan myötä Inka Oy siirtyi sen pitkäaikaisten työntekijöiden omistukseen.

Nauhateollisuus alkoi Killinkoskelta

Oikeastaan voisi sanoa, että koko suomalainen nauhateollisuus sai alkunsa Virtain Killinkoskella. Vuonna 1886 vuori-insinööri P.G. Holm perusti sinne yhdessä Matias Bonnin kanssa Virtain Kehruu- ja Kutomotehtaan. Vuonna 1898 eli tasan 120 vuotta sitten toimintaa laajennettiin perustamalla nauhatehdas.

1930-luvulta alkaen Ab P.G. Holm Oy:stä tuli yrityskaupan myötä suomalaisen nauhateollisuuden valtias. Killinkosken tehtaalla valmistettiin kanttinauhaa, henkseleitä, sukkanauhoja, hattunauhaa, verkkonauhaa ja silkkinauhaa.

Inkan kutomosali 1930-luvulla.

Vuosisadan yritys

Viime vuonna Inka Oy palkittiin Virtain vuosisadan yritys -palkinnolla.

”Otimme kunnianosoituksen ilolla ja nöyränä vastaan”, myyntipäällikkö Sirpa Heinämäki kertoo.

Heinämäki kiittää ennen kaikkea ahkeria ja luotettavia työntekijöitä sekä hyviä yhteistyökumppaneita. Pitkän työuran tehneitä työntekijöitä tullaan muistamaan ansaitusti Inkan 120-vuotisjuhlassa.

Tulevaisuudessa Inka aikoo työntekijöidensä ja asiakkaidensa lisäksi panostaa erityisesti uusiin koneisiin ja tuotantomenetelmiin sekä kehittää tuotteitaan uusien vaihtoehtoisen raaka-aineiden myötä.