Intian tekstiilituotannon murros herätti eläväistä keskustelua vastuullisuudesta

Finatexin yhteiskuntavastuuvaliokunta sekä Muodin ja lifestylen kohtauspaikka saivat maanantaina 24.3. tanskalaisen vastuullisuusasiantuntijan Claus Aablingin alustuksen Intian Tirupurin alueen neuletuotannon kokemista mullistuksista, sekä yhteispohjoismaisesta hankkeesta, jonka tavoitteena on parantaa pohjoismaisten teva-toimijoiden alihankintavalikoimaa ympäristömerkityistä neuletuotteista.

Article image

Aabling on Tanskan PK-yritysten liitosta, ja hän vetää Pohjoismaiden Ministerineuvoston rahoittamaa projektia, jossa Finatex sekä Dansk Mode & Textil ja Norjalainen Virke yhdessä kouluttavat ja kannustavat Intian Tirupurin alueen tuottajia panostamaan sekä joutsen- että EU-kukkamerkkien vaatimukset täyttävään tuotantoon. Tirupurin alue valikoitui hankkeeseen tanskalaisen taustatyön tuloksena, ja alue onkin maailmanlaajuisesti varsin erityinen paikka vastuulliseen tekstiilituotantoon.

Tirupur – vastuullisen neuletuotannon edellekävijäksi

Tirupus on erityisen tärkeä puuvillatekstiilien ja neulosten tuotanto alue Intiassa. Alueella on noin 6 000 tekstiilialan yritystä, ja teva-ala työllistää alueella noin 300 000 ihmistä. Vuonna 2011 vahvan maatalousvaikuttamisen innoittamana Tirupurin alueen hallinto sulki kerralla alueen 754 värjäämöä. Värjäämötoiminnan jatkamisen ehtona oli täysin suljettu systeemi, joka ei tuota vesistöpäästöjä. Päätös toimi alueella kuitenkin positiivisena kimmokkeena, ja paikallishallinto on myös tukenut yrityksiä laajemmin vastuullisen tuotannon kehittämiseen. Tapahtumien vaikutuksesta alue on tällä hetkellä täysin ylivertainen tarjotessaan vastuullista neulealihankintaa. Pohjoismaisille toimijoille projektin erityinen etu on, että ympäristömerkinnät täyttävää neuletuotantoa on jatkossa helpommin tarjolla, ja laajentunut valikoima antaa ostajille paremmat toimintaedellytykset omien mallistojensa puitteissa.

Kevätkesästä matchmakingia

Pohjoismaisten liittojen yhteishanke etenee tällä erää niin, että pohjoismaiset liitot tuottavat myöhemmin keväällä matchmaking-tilaisuuden, jossa pohjoismaiden markkinoista kiinnostuneet intialaisyritykset tulevat tarjoamaan tuotantokapasiteettiaan pohjoismaisille vaatemerkeille. Tirupurin-alueen alihankinnasta kiinnostuneet yritykset voivat ottaa yhteyttä Finatexiin.