Itsenäisyyspäivänä nähdään suomalaista pukuloistoa niin Presidentinlinnassa kuin muissakin arvokkaissa juhlissa

Presidentin juhlavastaanotolla 6.12. nähdään runsaasti suomalaisten yritysten ja suunnittelijoiden luomuksia. Suomen 100-vuotisjuhlaa vietetään muutenkin tavallista juhlavammin: pitkille iltapuvuille ja muulle juhlapukeutumiselle on ollut kysyntää.

Tällä viikolla vietetään Suomen 100-vuotisjuhlaa, ja sitä vietetään erityisen juhlavasti. Suomalaiset muotialan yritykset kertovat, että tänä vuonna juhlapukeutumiselle on ollut tavallista enemmän kysyntää.

”Tänä vuonna juhliin on satsattu. Esimerkiksi meillä täällä Turussa on juhla Turun linnassa, ja siellä pukukoodi on pitkä iltapuku”, kertoo Muotikuun toimitusjohtaja ja muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terho.

Itsenäisyyspäivä on Muotikuulle todellinen sesonki, sillä peräti noin 100 naista juhlistaa itsenäisyyspäivää Muotikuun iltapuvussa. Puvuista suurin osa on menossa linnaan, mutta myös muihin juhliin on tehty runsaasti pukuja.

Muotikuu sekä tekee pukuja itse Turussa että tuo iltapukuja maahan. Varkki-Terho kertoo, että tänä vuonna aiempaa useampi on halunnut tilata nimenomaan suomalaisen puvun.

”Tänä vuonna on myös haettu selvästi näyttävämpää. Samettia on paljon, ja väreissä on kultaa, hopeaa ja valkoista. Huomattavaa on, että tänä vuonna emme ole tehneet ainuttakaan mustaa pukua. Myöskään kovin avonaisia pukuja emme ole tehneet. Nyt halutaan arvokkuutta”, Varkki-Terho kertoo.

Voglian juhlamallisto taipuu moneen

Itsenäisyyspäivän juhlat näkyvät myös muussa juhlapukeutumisessa kuin mittatilausiltapuvuissa. Lammilaisen Voglian pääsuunnittelija Minna Jermilä kertoo, että Voglia panosti erityisesti talven juhlasesongin mallistoon.

”Ihmisillä on selvästi tänä vuonna enemmän juhlia. Meidän mallistossamme on sekä pitkiä juhlapukuja että polvimittaa. Mukana on muun muassa yönsinistä samettia sekä kultaista jacquard-kangasta. Mallisto on juhlava, mutta sellainen, että sen eri osia voi yhdistellä pukeutumiseensa myöhemminkin eri tilanteissa,” Jermilä kertoo.

Linnan juhlissa nähdään pukuja Voglian valmismallistosta, mutta sen lisäksi Jervilä on suunnitellut kaksi uniikkipukua. Minna Kaupin puvun teema saa innoituksensa metsästä ja Suomi 100 -vuodesta. Tämän artikkelin kuvassakin näkyvä hiihtäjä Laura Mononen puolestaan pukeutuu laskeutuvaan tummansiniseen samettiin.

Sirpa Pietikäisen puvussa uutta uusiokuituteknologiaa

Eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen pukeutuu Linnan juhliin Anna Ruohosen muotoilemaan juhlapukuun, jossa on ensi kertaa käytetty VTT:n kehittämää uusiokuituteknologiaa.

Iltapuvun neuloksen raaka-aineena on käytetty poistopuuvillatekstiiliä. VTT liuotti tekstiilit ympäristöä säästävällä selluloosakarbamaattiteknologialla ja valmisti liuoksesta uutta kuitua. Pure Waste kehräsi kuidun langaksi ja valmisti kankaan.

VTT:n menetelmässä kulunut ja käyttöön kelpaamaton puuvilla liuotetaan ja käytetään uuden kuidun raaka-aineeksi. Neulos on valmistettu Bioruukki-pilotointiympäristössä Espoon Kivenlahdessa.

”Eettisyys ja ekologisuus ovat työssäni keskeisiä arvoja ja siksi on ollut hienoa saada olla mukana vaatesuunnittelijana tässä ainutlaatuisessa projektissa. Tämä uusiokuituteknologia on hieno esimerkki innovatiivisista ratkaisuista, joita maailma, ja nimenomaan tekstiiliala, tarvitsee”, Anna Ruohonen kertoo.

Iltapuku vanhoista kauluspaidoista

Yksi erityisimmistä puvuista linnassa on RemakeEkoDesingin ompelijamestari Paula Malleuksen käsialaa. Malleus valmisti juhlapuvun miesten kauluspaidoista, jotka hän hankki Suomen Punaisen Ristin kierrätystavaratalosta Kontista.


Remaken luomus on tehty käytetyistä kauluspaidoista. Kuva: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti

”Suunnittelimme pukua Suomen juhlavuoden hengessä. Iltapuvun punos sai inspiraationsa tuohesta, joka yhdistyy suomalaisuuteen juurevan arkisesti. Kauluspaidat taas tuovat mieleen työn ja työteliäisyyden, joka suomalaisuuteen usein liitetään,” Malleus kuvaa suunnittelun taustoja.

Malleus suunnitteli puvun tilaustyönä asiakkaalleen Päivi Tiittaselle, kansanedustaja Tuomo Puumalan puolisolle.

Turo pukee miehet frakkiin

Vaikka isojen juhlien alla puhutaan paljon erityisesti naisten pukeutumisesta, myös mies panostaa isoihin juhliin. Linnassa suurin osa miehistä pukeutuu frakkiin. Suomalaismiesten luottopukija on Turo, joka pukee arviolta 60-70 prosenttia linnan miesvieraista.

Turon toimitusjohtaja Janne Antikainen kertoo, että pukujen myynti on ollut selvästi edellisvuotta vilkkaampaa.

”Kasvuun vaikuttavat todennäköisesti sekä Suomen 100-vuotisjuhlavuosi että taloustilanteen yleinen parantuminen. Myös pikkujoulupukeutumiseen panostetaan enemmän,” Antikainen kertoo.

Pääkuva: Voglia pukee hiihtäjä Laura Monosen tummansiniseen samettiin.