Jenni Haukio pukeutuu itsenäisyyspäivänä Ioncell-materiaalista tehtyyn asuun

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pukeutuu linnan juhliin asuun, joka on tehty Ioncell-tekstiilimateriaalista. Rouva Haukion puku tehdään Aalto-yliopistossa, joka on kehittänyt uuden ympäristöystävällisen tekstiilimateriaalin.

Ioncell-tekstiilimateriaalia voidaan tehdä eri raaka-aineista, kuten esimerkiksi puusta, poistotekstiileistä tai vanhoista sanomalehdistä. Jenni Haukion puvun kankaan raaka-aineena on suomalaisesta koivusta tehty liukosellu.

Ioncellin valmistusprosessi on huomattavasti ekologisempi kuin esimerkiksi puuvillan, polyesterin tai viskoosin valmistus. Ioncellistä tehdyt kankaat voidaan myös kierrättää uudelleen ja uudelleen uudeksi tekstiilikuiduksi.

”Ioncellista tehty kangas on pehmeää ja siinä on kaunis kiilto, se laskeutuu kauniisti ja värjäytyy hyvin. Ioncell on kiehtova materiaali, jota voidaan käyttää myös edustuspukeutumisessa. Ja mikä tärkeintä, se on ympäristölle kestävä vaihtoehto”, kertoo Aalto-yliopiston professori Pirjo Kääriäinen.

Aalto-yliopistossa valmistellaan parhaillaan koelaitoksen perustamista, jotta Ioncell-kuitua voitaisiin valmistaa nykyisiä laboratorioeriä suuremmassa mittakaavassa. Koelaitos on tarkoitus saada käyntiin vuonna 2020. Aallon mukaan uusi kuitu voisi tulla kaupalliseen tuotantoon vuonna 2025, jos kehitystyö etenee ennakoidusti.

Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen

Lue lisää Aalto-yliopiston sivuilta