Kiertotalous: Finarte yhdistää designin ja ekologiset materiaalivalinnat

Finarte on suomalainen designmattojen valmistaja, joka tunnetaan perinteisten räsymattojen uudistajana. Mattojen materiaalina on yhtiön alkuajoista lähtien käytetty tekstiiliteollisuudesta syntyvää ylijäämää. Artikkeli on julkaistu Kiertotalouden kärjessä II -julkaisussa.

Finarte (India) Oy

Perustettu: 1985 (1993)

Liikevaihto: 1 700 000 € (2017)

Päätuotteet: Matot

Lue lisää yritystarinoita Kiertotalouden kärjessä II -julkaisusta.

Mitä?

Finarten tuotteissa yhdistyvät suomalainen suunnittelu, perinteinen käsityöosaaminen ja ekologiset materiaalit. Larissa Immonen luotsaa jo toisessa polvessa vanhempiensa vuonna 1985 perustamaa yritystä. Hän haluaa näyttää, että tyylikkäät designtuotteet voidaan valmistaa myös ekologisesti kierrätysmateriaaleja hyödyntämällä.

– Äitini Eija Rasinmäen visio räsymattojen uudistamisesta sai Finarten aikanaan käyttämään tekstiiliteollisuuden ylijäämää. Myös minulle tämä on arvovalinta, josta haluan pitää kiinni, kertoo Immonen.

Finartessa on alkuajoista lähtien ollut selvää, että olemassa olevat materiaalit hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Vaateteollisuuden leikkuuylijäämät, kangaspalat ja hukkamateriaali silputaan mekaanisesti, jonka jälkeen niistä kehrätään koneellisesti puuvillamatoissa käytettävää lankaa. Lisäksi useissa matoissa käytetään kangaspakkojen hulpiomateriaalia sellaisenaan tai värjättynä.

Kaikki yrityksen tuotteet valmistetaan Intiassa, jossa Finarte on työskennellyt saman yhteistyökumppanin kanssa 90-luvulta lähtien. Ylijäämän lisäksi tuotteissa on hyödynnetty muun muassa polkupyöränkumeja ja muovipulloista kierrätettyä PET-lankaa.

Haasteita

Finarte hakee kasvua kansainvälisiltä markkinoilta, ja Immosen mukaan eri maissa kierrätysmateriaalien käyttämiseen liittyy hyvin erilaisia asenteita. Osalle asiakkaista on myös haastavaa selittää kierrätysmateriaalien laatuun liittyvää vaihtelua.

– Raaka-aineiden alkuperä vaihtelee, joten esimerkiksi kierrätysmateriaalien värjäysjälki saattaa eräkohtaisesti vaihdella. Lisäksi jatkuva epävarmuus materiaalien saatavuudesta on asia, joka kierrätysmateriaaleja käytettäessä on vain hyväksyttävä, Immonen toteaa.

Tulevaisuus

Finarte tekee jatkuvaa tuotekehitystyötä yhdessä intialaisen yhteistyökumppaninsa kanssa löytääkseen uusia materiaaleja ja valmistustapoja. Immonen näkee, että kestävät materiaalivalinnat ovat mahdollisuus erottautumiseen erityisesti kansainvälisillä markkinoilla.

– Olemme alusta asti uskoneet, että jo olemassa olevat materiaalit ovat parhaita ja niitä muokkaamalla voimme saada aikaan jotain kaunista, Immonen sanoo.

Immonen kuitenkin muistuttaa, että kierrätysmateriaalien käyttö on edelleen harvoin kuluttajien ostopäätökseen eniten vaikuttava tekijä. Suurimmalle osalle se on kiinnostavaa lisätietoa, joka antaa designin ja hinnan rinnalle kolmannen houkuttelevan ulottuvuuden.

 

Kiertotalouden kärjessä II – Ratkaisuja tekstiilien kiertoon

Finartesta kertova artikkeli on julkaistu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä II – Ratkaisuja tekstiilien kiertoon -julkaisussa.

Julkaisussa 11 alan yritystä kertoo, miten materiaalit ja tuotteet voidaan säilyttää mahdollisimman pitkään käytössä.

Lue myös tammikuussa 2017 ilmestynyt ensimmäinen Kiertotalouden kärjessä -julkaisu.

Kuva: Finarte