Kiertotalous: Remake luo käytetyistä vaatteista uniikkeja designtuotteita

Remake valmistaa käytetyistä vaatteista uusia designtuotteita. Yrityksen perustaja ja suunnittelija Paula Malleus on kehittänyt käytetyistä vaatteista sarjatuotettavaa MEM-mallistoa vuodesta 2012 lähtien. MEM-malliston lisäksi Remake toimii korjaus- ja tilausompelimona. Artikkeli on julkaistu Kiertotalouden kärjessä II -julkaisussa.

Remake Ekodesign Oy

Perustettu: 2007

Liikevaihto: 50 900 € (2017)

Päätuotteet: Uniikit designtuotteet

Lue lisää yritystarinoita
Kiertotalouden kärjessä II -julkaisusta.

Mitä?

Remaken MEM-mallisto ja suunnittelufilosofia ovat jotain sellaista, mihin perinteinen vaateteollisuus on vasta totuttelemassa. Malliston suunnittelun lähtökohtana ovat kuluttajien käytöstä hylkäämät vaatteet, joista Malleuksen käsien kautta syntyy sarjatuotantoon soveltuvia uniikkeja designtuotteita.

”Malliston tuotteissa käytetyt materiaalit tulevat meille esilajiteltuna pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden, pääasiassa Suomen Punaisen Ristin vaatekeräyksen kautta”, kertoo Malleus.

Designin lisäksi juuri materiaalien tarina tekee Remaken tuotteista uniikkeja, vaikka mallisto olisi sarjassa tuotettu. Malleus myös uskoo, että juuri materiaalien yksilöllinen variointi tekee Remaken tuotteista kantajilleen erityisiä. MEM-malliston lisäksi Remake toimii korjaus- ja tilausompelimona, jonka asiakaskuntaan kuuluu suuri määrä Suomen kärkiartisteja.

”Pidän yhteistyötä artistien kanssa tärkeänä kiertotalouteen perustuvan ajattelun edistämisen kannalta”, Malleus sanoo.

Haasteita

Uusiotuotanto luo omat haasteensa jokaisessa tuotantovaiheessa. Lisäksi yritys on aina riippuvainen kierrättävien tahojen materiaalivirroista ja niiden laadusta. Tästä syystä Remake on rajannut mallistoissa käytettävät materiaalit farkkuihin, trikooseen ja nahkaan.

”Nykyisten materiaalien heikko laatu on haaste uusiotuotteiden valmistajille. Minulle on tärkeää, että tuotteemme kestävät normaalia pesua ja käyttöä mahdollisimman pitkään”, Malleus sanoo.

Remake antaakin kaikille MEM-malliston tuotteille 12 kuukauden rakennetakuun sekä konsultoi asiakkaitaan tuotteiden huollosta.

Tulevaisuus

Remake tutkii jatkuvasti mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä muiden vastaavalla ideologialla toimivien tahojen kanssa. Malleus toivoo pystyvänsä Remaken avulla luomaan uudenlaisia toimintamalleja, joita voitaisiin soveltaa laajemmin myös muissa alan yrityksissä.

”Haluan haastaa vaateteollisuuden toimijat näkemään uusia vaihtoehtoja perinteisille toimintamalleille ja osoittaa, että muotia on mahdollista tehdä myös kestävällä tavalla”, Malleus kertoo.

Kiertotalouden kärjessä II – Ratkaisuja tekstiilien kiertoon

Remakesta kertova artikkeli on julkaistu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä II – Ratkaisuja tekstiilien kiertoon -julkaisussa.

Julkaisussa 11 alan yritystä kertoo, miten materiaalit ja tuotteet voidaan säilyttää mahdollisimman pitkään käytössä.

Lue myös tammikuussa 2017 ilmestynyt ensimmäinen Kiertotalouden kärjessä -julkaisu.

Kuva: Remake