Kiertotalous: Vaatepuu tarjoaa kaupunkilaisille yhteisen vaatekaapin

Vaatepuu on neljässä eri kaupungissa toimiva vaatelainaamoketju, josta kuluttajat voivat lainata käyttöönsä designvaatteita ja -asusteita. Idea yrityksen perustamisesta syntyi, kun Soile-Maria Linnemäki oli heittämässä nopeasti käytössä kulahtaneita vaatteitaan roskiin. Hän haluaa, että palvelun avulla kuka tahansa voisi nauttia laadukkaasta muodista ja pukeutumisesta. Artikkeli on julkaistu Kiertotalouden kärjessä II -julkaisussa.

Vaatelainaamo Vaatepuu Oy

Perustettu: 2013

Liikevaihto: 150 000 € (arvio 2018)

Päätuotteet: Vaatteiden vuokrauspalvelu

Lue lisää yritystarinoita
Kiertotalouden kärjessä II -julkaisusta.

Mitä?

Vaatepuu hyödyntää kiertotalouden uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Se tarjoaa naisille yhteiskäytössä olevaa vaatekaappia vaihtoehdoksi jatkuvasti lisääntyvälle kuluttamiselle. Palvelulla on tällä hetkellä satoja aktiivisia käyttäjiä, ja määrä on jatkuvasti kasvussa.

“Useimmiten uusi asiakas tulee aluksi etsimään kertaperiaatteella juhla-asua, tutustuu tarjontaan ja liittyy lopulta jäseneksi”, Soile-Maria Linnemäki kuvailee.

Yli 3000 tuotteen valikoimasta löytyy suomalaisten sekä näitä täydentävien kiinnostavien pohjoismaisten brändien rentoja arkivaatteita, työpukeutumista ja juhla-asuja. Jäsenet lunastavat omiin tarpeisiinsa sopivan jäsenyyden ja lainaavat sen mukaan erilaisia asukokonaisuuksia joko viikoksi tai pidemmäksi ajaksi. Kaikki tuotteet ovat myös lunastettavissa omaan vaatekaappiin.

“Haluan tarjota kaikille mahdollisuuden kokeilla, miltä laadukas materiaali ja hyvä suunnittelu tuntuvat päällä. Palvelun avulla saa helposti vaihtelua omaan vaatekaappiin ja pääsee kokeilemaan asuja, joita ei välttämättä uskaltaisi tai pystyisi heti ostamaan”, Linnemäki kertoo.

Linnemäen mukaan Vaatepuun tarkoituksena onkin nimenomaan auttaa kuluttajia tekemään harkittuja ostopäätöksiä ja panostamaan vaatteiden hankinnassa määrän sijasta laatuun. Hän myös opastaa jäseniä vaatteiden oikeanlaiseen huoltoon, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään.

Haasteita

Linnemäki uskoo, että muutos kuluttamiseen saadaan tekemällä lainaaminen yhtä helpoksi kuin uuden vaatteen ostaminen. Palvelu on vielä tällä hetkellä vaivalloisempaa kuin pikamuodin ostaminen, sillä asiakkaan tulee pestä ja huoltaa lainaamansa vaatteet aina ennen niiden palauttamista.

“Aikataulujen sovittaminen ruuhkavuosia elävien naisten arkeen on haastavaa, jos lainaamo ei sijaitse asiakkaan päivittäisellä kulkureitillä”, Linnemäki toteaa.

Asiakkaiden pitäminen lainaamossa vaatii Linnemäen mukaan myös jatkuvasti päivittyvää valikoimaa. Vaatepuun taustalla on ajatus, että tuotteita voi kierrättää myös ketjun toimipisteiden välillä. Näin tuotteet säilyvät tehokkaassa käytössä ja asiakkaille on tarjolla säännöllisesti uusia tuotteita.

Tulevaisuus

Tällä hetkellä Vaatepuu on avoinna Tampereella ja Turussa kerran viikossa, Helsingissä ja Järvenpäässä kaksi kertaa viikossa. Linnemäen suunnitelmissa on laajentaa lainaamon palveluita verkkoon helpottaakseen niiden käyttöä.

“Aloitan maltillisesti tarjoamalla jäsenille varausmahdollisuuden verkkopalvelun kautta, mutta tulevaisuudessa toivottavasti kuka tahansa suomalainen voisi lainata vaatteensa Vaatepuun verkkopalvelun kautta”, Linnemäki haaveilee.

Kiertotalouden kärjessä II – Ratkaisuja tekstiilien kiertoon

Vaatepuusta kertova artikkeli on julkaistu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä II – Ratkaisuja tekstiilien kiertoon -julkaisussa.

Julkaisussa 11 alan yritystä kertoo, miten materiaalit ja tuotteet voidaan säilyttää mahdollisimman pitkään käytössä.

Lue myös tammikuussa 2017 ilmestynyt ensimmäinen Kiertotalouden kärjessä -julkaisu.