- Koulutus & osaaminen
Koneetkin tarvitsevat ihmistä – ompelija herättää kaavat ja kankaat henkiin
Marjo Korkalainen on edelliseltä ammatiltaan lähihoitaja ja työskennellyt monia vuosia lasten parissa varhaiskasvatuksessa. Hän on pitkään miettinyt, voisiko harrastusompelemisesta tulla ammatti.
Näin hän päätyi opiskelemaan tekstiili- ja muotialan perustutkintoa jatkuvan haun kautta joustavasti omaan aikatauluun soveltuen. Marjoa kiinnosti koulussa läheisen sijainnin ja ammattitaitoisen koulutustarjonnan lisäksi se, että pääsee opettelemaan itse opitut taidot uudestaan, oikealla ammattimaisella tavalla.
Opiskelujen aloitusta helpottivat hänen olemassa olevat, hyvät perusompelutaidot ompelukoneen käytöstä lähtien. Myös visuaalisesta silmästä on ollut Marjolle hyötyä opiskeluissa. Ompelutaidot ovat mahdollistaneet opintojen sujuvan etenemisen.
Tähän mennessä Marjo on opintojensa aikana tutustunut ammattimaisiin työtapoihin muun muassa suunnittelemalla sekä valmistamalla hameen, housut ja paidan. Keudassa vuosittain järjestettävän upcycling-koulutuksen myötä Marjo pääsi perehtymään ajankohtaisiin aiheisiin, kuten kiertotalouteen, korjausompeluun ja kestävän kehityksen huomioimiseen.
Opiskelijat saavat Keudassa suunnitella itse kaikki tekemänsä vaatteet sekä niiden kaavat. Tuotteet valmistetaan malleihin sopivista laadukkaista ja pitkäikäisistä materiaaleista. Marjo iloitseekin, “että vain taivas on rajana vaatteiden teossa!”
”Vaatteen valmistuksessa tarvitaan visuaalista silmää, materiaalitietoutta, luovuutta, kädentaitoja ja mittatilausompelussa myös vuorovaikutustaidot korostuvat”, Marjo kuvailee.
Vaatteiden ja tekstiilituotteiden suunnitteluvaiheessa tarvitaan ihmistä monessakin kohtaa eikä Marjo osaa ajatella, että kone pystyisi suunnittelemaan ja valmistamaan vaatteita alusta loppuun ilman ihmistä.
“Suurin osa töiden suunnittelusta tehdään käsin piirtämällä. Vaatteen valmistuksessa hyödynnetään automaatiota ja digitalisaatiota. Näitä taitoja ja eri alan ohjelmia harjoitellaan opintojen aikana. Ennen ompelun aloitusta on tärkeää miettiä työjärjestystä sekä millaisia saumoja vaatteeseen haluaa,” Marjo kuvailee.
Hyppy vaatetusalan yrittäjäksi tuntuu vielä tässä hetkessä liian suurelta elämänmuutokselta. Marjo miettiikin mahdollisuuksia yhdistää uusi ja vanha työ esimerkiksi sivutoimisena yrittäjänä. Tätä osa-aluetta kehittääkseen, Marjo on valinnut yritystoiminnan suunnittelu -tutkinnon osan osaksi opintojaan.
Artikkeli kuuluu valtakunnalliseen “Ihmistä tarvitaan aina” –kampanjaan. Kampanjassa tuodaan esille ihmisiä työn takaa ja sekä pohditaan, miten tulevaisuus ja koneiden kehittyminen vaikuttaa eri toimialoihin tai tulevaisuuden ammatilliseen koulutukseen. Haastateltava Marjo Korkalainen opiskelee Keuda Järvenpäässä parhaillaan tekstiili- ja muotialan perustutkintoa. Tämä artikkeli on ensimmäinen artikkeli tekstiili- ja muotialalle suunnatusta kolmiosaisesta artikkelisarjasta, jota Suomen Tekstiili & Muoti ry ja Keuda tuottavat yhteistyössä kuluvan kevään aikana.
Artikkelin kirjoittaja on keudalainen media-alan perustutkinnon opiskelija, joka hankkii ja kasvattaa ammatillista media-alan osaamistaan viestintä- ja markkinointipalveluiden eri toiminnoista, kuten artikkelien kirjoittamisesta verkkojulkaisuihin.
Valokuvaaja on myös keudalainen media-alan perustutkinnon opiskelija, joka hankkii ja kasvattaa ammatillista media-alan osaamistaan viestintä- ja markkinointipalveluiden eri toiminnoista, kuten valokuvaamisesta sekä niiden editoinnista julkaistaviin artikkeleihin ja verkkojulkaisuihin.
Koska ihmistä tarvitaan aina.