Koska ja miksi vaate kannattaa viedä pesulaan?

Löytyikö sinunkin pesukoneestasi pilalle huovuttunut villapaita? Tai haluatko rapsakat mankeloidut lakanat? Osalle pyykistä pesula voi olla hyvä ratkaisu sekä tuotteen hyvänä pysymisen että ekologisuuden näkökulmasta.

Moni meistä heittää pyykit huolettomasti koneeseen 40 asteen perusohjelmaan. Monille perusvaatteille kotikoneen kirjopesuohjelma sopiikin, mutta osan vaatteista voi myös pestä pilalle.

SOL Pesulapalveluiden toimitusjohtaja Elina Jalonen vinkkaa, miksi tietyt tekstiilit kannattaa viedä pesulaan.

Ekologisuus: oikein huollettu vaate kestää pitkään

Ekologisin vaate on sellainen, joka sopii käyttötarkoitukseensa ja joka kestää pitkään. Kuluttaja voi tekstiilien hyvällä huollolla vaikuttaa siihen, että tuotteen elinkaari on mahdollisimman pitkä.

”Esimerkiksi pitkälle villakangastakille voi talven aikana tulla vain vähän käyttökertoja, mutta katujen sulatuksissa käytetyt suolat hapertavat sen helmoja. Myös tahrat pitäisi aina poistaa tuoreeltaan, etteivät ne pääse imeytymään kuituun, jolloin niiden poistaminen vaikeutuu”, Jalonen sanoo.

Vaatteita ei kannata pestä turhaan, jos esimerkiksi tuuletus riittää raikastamaan vaatteen. Vaatetta ei kuitenkaan kannata säilyttää likaisena, koska lika ja hiki syövät kuitua ja näin lyhentävät vaatteen käyttöikää. Vaatteiden pakastamista Elina Jalonen ei suosittele, sillä se ei poista likaa.

Jokainen pesu kuluttaa vettä, sähköä ja pesuaineita, mutta pesulan mittakaavassa ympäristövaikutuksia pystytään minimoimaan.

”Me SOLissa hyödynnämme koneissa uusinta tekniikkaa ja tekoälyä, millä saavutamme energiatehokkuutta ja vedensäästöä. Käyttämämme pesuaineet ovat biohajoavia ja ympäristöystävällisimpiä, mitä markkinoilla on. Koulutamme koko ajan henkilöstöämme ja kehitämme toimintaamme. Vedenkierrätyssysteemit ja pesukoneiden pesuohjelmat ovat oman huoltohenkilöstömme kehittelemiä yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa.”

Vaatteille viimeistelyä, erityistuotteille erityiskäsittelyjä

Kuluttajille tutuimpia pesulassa pestäviä tuotteita lienevät esimerkiksi sellaiset matot, jotka eivät kestä juuriharjakäsittelyä mattolaiturilla, samoin untuvatuotteet. Untuvatakki on sinällään vesipestävä, mutta sen oikeaoppinen kuivaus vaatii usean tunnin rumpukuivausta välipöyhintöineen.

Elina Jalonen vinkkaa, että moni muukin tuote hyötyy pesulakäsittelystä. Pesuvirheiltä välttyy, kun ammattilainen lajittelee pyykin, valitsee sopivat ohjelmat ja poistaa tahrat ammattimaisesti.

”Pesulasta saa myös erilaisia erikoispesuja ja viimeistelyjä, kuten sähköisyydenpoistoa ja likaa hylkiviä käsittelyjä. Tummissa puuvillahousuissa ja farkuissa saadaan värit säilymään kirkkaina pidempään ja neuleet säilyttävät pehmeytensä ja muhkeutensa.

Muita esimerkkejä pesulapalveluista ovat palo- ja vesivahinkopyykit sekä desinfioivat pesut, jotka tehoavat esimerkiksi homeisiin, mikrobeihin ja täihin.

”Huolitellun lopputuloksen tuovat myös prässäys ja viimeistely ammattimaisin välinein. Silityspöydän imun- ja puhalluksen ansiosta saadaan tarkempi lopputulos, eivätkä saumanvarat kuulla vaatteen lävitse.”

Pientä helpotusta ja luksusta arkeensa kaipaava vie myös liinavaatteet pesulaan.

”Mankeloinnilla saadaan tiivis pinta lakanoihin, jolloin niistä irtoaa vähemmän nukkaa ja pölyä huonetilaan ja ne likaantuvat vähemmän. Ja se tuntu, kun pääsee sukeltamaan puhtaiden mankeloitujen lakanoiden väliin!”

Vinkit vaatteiden huoltoon kotona

Mikä symboli tarkoittaa kemiallista pesua, onko rumpukuivaus sallittu? Muistitko tyhjentää housun taskut?

Katso sivuiltamme ohjeet myös pyykinpesuun kotona!