Kuusi kysymystä mikromuoveista

Keskustelu tekstiilien ekologisuuden ympärillä on käynyt vilkkaana sen jälkeen, kun Suomen Luonto -lehti valitsi fleecekankaan vuoden 2017 turhakkeeksi. Kuluttajat pohtivat, mikä on ekologinen vaihtoehto fleecetuotteelle ja kuinka vaatteita pitäisi hoitaa, jotta välttäisi mikromuovien päätymisen vesistöön.

Fakta: Mikromuovit

Mikromuovit ovat synteettisiä, alle 5 mm kokoisia muovipartikkeleita, joita päätyy vesistöihin muun muassa autojen renkaista, kosmetiikasta ja tekokuiduista valmistetuista vaatteista. Vesistössä mikromuoveihin voi sitoutua haitallisia kemikaaleja ja ympäristömyrkkyjä.

Lue lisää mikromuoveista

Kokosimme yhteen kuusi usein kuultua kysymystä tekstiilien sisältämistä mikromuoveista ja vastasimme niihin.

1. Mistä mikromuovit päätyvät vesistöihin?

Merten muovijätteet ovat globaali ympäristöongelma, josta tietoisuus on viime vuosina lisääntynyt runsaasti. Suomen ympäristökeskuksen mukaan merissä kelluu noin 250 miljoonaa kiloa muoviroskaa, josta noin 10 prosentin on arvioitu olevan sade- ja jätevesien mukana vesistöihin kulkeutuvaa mikromuovia. Suurin osa vesistöihin päätyvistä mikromuoveista on peräisin teiden pinnoista ja autojen renkaista. Jätevesiin mikromuovia päätyy muun muassa tekokuiduista valmistettujen vaatteiden pesun yhteydessä ja kosmetiikkatuotteista.

2. Miten fleece rasittaa ympäristöä?

Tekstiilien sisältämien tekokuitujen on todettu olevan yksi mikromuovien lähde, ja fleece on ollut tässä yhteydessä paljon esillä. Mikromuoveja irtoaa kuitenkin fleecen lisäksi yhtä lailla muista tekokuiduista valmistetuista tuotteista.

3. Miksi tekokuituja käytetään, jos niistä irtoaa pesussa mikromuoveja?

Tekokuidut ovat ihmisen teollisesti valmistamia kuituja, joiden käyttö on suosittua niiden muokattavien ominaisuuksien vuoksi. Tekokuiduilla saadaan aikaan kuluttajien toivomia ominaisuuksia, ja niitä käytetään esimerkiksi vettä hylkivissä ulkoiluasuissa, teknisissä urheiluvaatteissa ja työvaatteissa. Esimerkiksi fleeceä voidaan kuitenkin valmistaa tekokuitujen lisäksi villasta.

4. Onko tekokuiduille ekologisempaa vaihtoehtoa?

Tekstiilimateriaaleilla on hyvin erilaisia ympäristövaikutuksia ja niitä on mahdoton laittaa yksiselitteiseen paremmuusjärjestykseen. Tarjolla on muun muassa kierrätyspolyesteristä valmistettuja tuotteita, jotka säästävät neitseellisten raaka-aineiden kulutusta. Mikromuoveihin liittyen niitä koskevat kuitenkin samat haasteet. Luonnonkuiduilla on puolestaan omat haasteensa. Esimerkiksi puuvillan viljely kilpailee pinta-alasta ruoantuotannon kanssa ja vaatii runsaasti vettä ja kemikaaleja. Villan tuotanto puolestaan aiheuttaa eroosiota. Alan yritykset etsivät jatkuvasti ekologisempia materiaaleja tarjotakseen kuluttajille uusia vähemmän ympäristöä kuormittavia materiaalivaihtoehtoja.

Materiaalista riippumatta suurin osa tekstiilituotteen koko elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista syntyy pesun ja huollon yhteydessä. Jos kuluttaja haluaa tehdä ekologisia valintoja, niin keskeisintä on valita käyttötarkoitukseen sopiva tuote ja huoltaa sitä oikein, jolloin se kestää mahdollisimman pitkään. Katso vinkit tekstiilien oikeaan huoltoon.

5. Kuinka estää mikromuovien päätyminen vesistöihin, jos kaapissa on jo tekokuiduista valmistettu tuote?

Suomen ympäristökeskuksen tekemien tutkimusten mukaan suurin osa tekokuitutuotteiden pesussa irtoavista mikromuoveista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla siten, etteivät ne päädy vesistöihin. Lisäksi mikromuovihiukkasten irtoaminen tasoittuu 5–10 pesukerran jälkeen. Kuluttajalle paras tapa estää mikromuovien päätymistä vesistöihin on välttää tuotteiden turhaa pesemistä. Markkinoilla on myynnissä myös pesupussi, jonka on sanottu keräävän pesussa irtoavat mikromuovihiukkaset. Pesupussin tehosta on vielä varsin vähän tutkittua tietoa. Lisäksi pussiin jäävä nukka tulee hävittää asianmukaisesti sekajätteeseen.

6. Miten tekokuituiset tuotteet kuuluu hävittää?

Tekokuitutuotteen hävittäminen käytön jälkeen ei eroa muiden tekstiilien hävittämisestä. Ehjä vaate kannattaa toimittaa tekstiilikeräykseen, jonka kautta tuote jatkaa elämää uudella käyttäjällä. Mikäli vaate on rikki tai siinä on käyttöä estäviä tahroja, niin tekstiili kuuluu sekajätteeseen. Sekajätteen mukana tekstiilit ohjautuvat tällä hetkellä energiana hyödynnettäväksi. Uusia ratkaisuja tekstiilien kierrätykseen kehitetään kuitenkin koko ajan, ja niistä voit lukea lisää esimerkiksi Telaketju-hankkeen sivuilta.