Lastenvaatteiden turvallisuutta edistetään standardein

Turvallisuus on lastenvaatevalmistajille ykkösasia. Lastenvaatteiden turvallisuutta sekä nauhoja ja kiristysnyörejä koskevat standardit ovat olleet voimassa vuodesta 2005. Tämän vuoden alussa voimaan on tullut uusittu standardi, jossa vaatimuksia on täsmennetty.

Article image

”Lainsäädännöllä ja standardeilla pyritään minimoimaan lastenvaatteisiin liittyviä vaaratekijöitä. Erityisen tarkastelun kohteena ovat määräysten vastaiset tuotteet, joiden nauhat ja kiristysnyörit aiheuttavat edelleen vuosittain useita vaaratilanteita”, sanoo asiantuntija Satu Nissi-Rantakömi Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä.

Tapaturmia ovat aiheuttaneet pienten lasten vaatteissa hupun nauhojen tarttuminen leikkikentän välineisiin. Vanhemmilla lapsilla tapaturmia on sattunut, kun vyötäröllä tai alahelmoissa olevat nauhat tai nyörit ovat tarttuneet liikkuviin kulkuneuvoihin. Lisäksi lapset ovat saaneet kasvovammoja, jotka ovat aiheutuneet hupun ja pääntien alueen joustavista nauhoista.

Uusitussa standardissa käsitellään lasten vaatteissa olevien toiminnallisten, joustavien kiristys- tai koristenauhojen turvallisuutta. Standardi antaa ohjeita mm. nauhojen ompelemisesta ja kiinnityksestä, solmuista ja koristeista sekä niiden pituuksista.

Lapsen ikä ja koko vaikuttavat ohjeisiin. Alle 7-vuotiaan/134 cm pitkän lapsen vaatteiden ohjeistus eroaa 7–14-vuotiaan/134–189 cm pitkän lapsen vaatteiden ohjeistuksesta.

Vastuu on koko toimitusketjulla

On tärkeää huomata, että vastuu lastenvaatteiden turvallisuudesta on koko toimitusketjulla: valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä.

”Jos vaikka urheiluseura tilaa lapsille omat hupparit suoraan valmistajalta, sillä on velvollisuus huolehtia tuotteiden turvallisuudesta. Tulisi huolehtia mm. siitä, että pienten lasten hupparin hupussa ei saisi olla nauhoja ja hupun pitäisi mielellään olla irrotettava”, kertoo Nissi-Rantakömi.

Suomessa lastenvaatteiden turvallisuutta valvoo TUKES, joka vuosittain valvoo tuoteturvallissuutta valvontahankkein, pistokokein, riskiperusteisesti sekä kuluttajilta tai viranomaisilta tulevien ilmoitusten perusteella.

EU ylläpitää Rapex-tietokantaa, johon listataan EU-maiden markkinoilta löytyneitä vaarallisia tuotteita. Tietokannasta näkee, millaiset tuotteet eivät täytä turvallisuusvaatimuksia. Siihen voi perehtyä ennakoivasti: esimerkiksi tarkistaa, että tarjolla ollut edullinen lastenvaate-erä ei ole kieltolistalla.

”Suomessa asiat ovat hyvällä mallilla. Perinteiset toimijat tuntevat standardin ja osaavat kysellä mahdollisia päivityksiä. Toivomme, että myös aloittelevat lastenvaateyritykset kantavat tässä asiassa vastuunsa – perehtyvät standardiin ja noudattavat sitä”, muistuttaa Nissi-Rantakömi.

Standardia myy Suomen Standardisoimisliitto, lisätietoja standardista saa Satu Nissi-Rantakömiltä ja Auli Pylsyltä.

Lisätietoja

Suomen Standardisoimisliitto SFS
TUKES

Kuva: Reima Oy